HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Atatürk'ün makam aracı törenle bakıma gönderildi

Genelkurmay Başkanlığı, bir ilke imza atarak Atatürk'ün Anıtkabir'de sergilenen 80 yaşındaki üç makam otomobilini sırasıyla tamir ve bakıma aldırıyor.

Atatürk'ün makam aracı törenle bakıma gönderildi

Anıtkabir'de düzenlenen törenle 1934 model üstü açık Lincoln makam otomobili orijinaline uygun şekilde tamir, bakım ve restorasyonu yapılmak üzere Antika Otomobil Federasyonu'na teslim edilirken diğer iki araçta sırasıyla bakıma gönderilecek.

Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemlerine tanıklık etmiş olan Atatürk'ün Anıtkabir'de 58 yıldır sergilenen iki adet 80 yaşındaki Lincoln ve 78 yaşındaki Cadillac otomobilleri orijinal halde tamir ve bakımlarıyla birlikte restorasyonunun yapılması için çalışmalar sonlandırıldı.

Otomobilin 58 yıldır sergilendiği Barış Kulesi'nden Anıtkabir bahçesine alınan Lincoln marka otomobilin yanında düzenlenen törende konuşan Anıtkabir Komutanı Piyade Albay Muzaffer Taytak, Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde kullandığı üç adet makam otomobilinden bir tanesinin restore edilmek üzere Antika Otomobil Federasyonu'na teslim edildiğini diğer iki aracın ise sırasıyla zaman içerisinde restorasyona aldırılacağını söyledi.

Albay Taytak, “Anıtkabir Komutanlığının Yüce Önder'in manevi mirasının yanı sıra maddi mirasını da sonsuza dek korumak görevi vardır. O'nun aziz hatırasını taşıyan eşyaları çağdaş müzecilik anlayışıyla yaşatmak, ilgili kanun ve yönetmelikle Anıtkabir Komutanlığı'na verilmiş görevler arasındadır" dedi.

Antika Otomobil Federasyonu yetkilileri ile iş birliği halinde İstanbul İkitelli'deki tesislerde yapılacak restorasyon işleminin finansmanı Anıtkabir Derneği'nce karşılanacağını belirten Albay Taytak, otomobilin İstanbul'a naklinin sigortalanmasının ise Atatürk'ün 1925 yılında kurduğu Anadolu Sigorta tarafından bedelsiz yapıldığını açıkladı.

Antika Otomobil Federasyonu Başkanı Cengiz Arsay'da yaptığı konuşmada, “Atatürk'ün otomobillerinin restorasyonu projesi onların kullanıldıkları dönemdeki otantik yapılarına döndürülmesi projesidir. Hedeflediğimiz süre ve her araç için bir yıl civarında olacaktır. Ancak bu tip projelerde zaman zaman antika parçaların tedariğinde gerçekleşecek bazı sarkmalar olabilecektir. Ancak hedef olarak koyduğumuz bir yıllık süre içerisinde kalabileceğimizi ümit ediyoruz. Bir yılın sonunda yeniden burada olacağız ve bu otomobili 1934'lü yıllardaki Atatürk'ün kullandı zamanlardaki görkemli halde olduğunu hep birlikte göreceğiz" dedi.

Anadolu Sigorta İç Anadolu Bölge Müdürü Osman Kenan Uğur'un konuşmasının ardından Anıtkabir Komutanı Taytak ve Antika Otomobil Federasyonu Başkanı Arsay arasında aracın teslim protokolü imzalandı.

LİNCOLN MARKA ÜSTÜ AÇIK OTOMOBİL

Restorasyon için gönderilen ilk otomobil Atatürk'ün 1935-1938 yılları arasında tören arabası olarak kullandığı Lincoln marka üstü açık binek otomobili.Otomobil 6 kişilik, 4 kapılı, tek parça düz tip ön camlı, şoför mahalli koltukları ve arka koltuklar kahverengi deri kaplı ve kahverengi deri kaplı katlanır ara koltuğa sahip. Otomobil, Atatürk'ün vefatından sonra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları tarafından tören otomobili olarak 1963 yılına kadar kullanılmaya devam edildi. Maliye Bakanlığı'nın 23 Ağustos 1960 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin yazısına atfen bu otomobili 1963 tarihinde, 1644 demirbaş numarası ile çalışır durumda, Anıtkabir Atatürk Müzesi Müdürlüğü'ne devredildi.

Otomobilin Anıtkabir'e nakledilmesinden gönümüze kadar kapsamlı bir restorasyon görmediği sadece 20 Nisan 2011 tarihinde otomobilin eskiyen ve yırtılan tentesinin değiştiği belgelerden ortaya çıkıyor.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler