HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avukatlarından, "Öcalan ile görüşmemize izin verilmiyor" iddiası

İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan'ın avukatları, müvekkilleri ile görüşmelerine izin verilmediği iddiasıyla Gemlik ilçesinde basın açıklaması yaptı.

765 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 125'inci maddesine göre, "vatana ihanet" suçundan idam cezasına çarptırılan ve Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları ile idam cezası kaldırıldığı için İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum edilen Öcalan'ın 15 avukatı, Gemlik Jandarma Komutanlığı önüne geldi.

Avukatlardan biri, askeri yetkililerle kısa süren görüşmesinin ardından, "gemi arızası nedeniyle adaya gitmelerine izin verilmediğini" arkadaşlarına ve gazetecilere söyledi.

Grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Avukat Ömer Güneş, Öcalan ile 27 Temmuz 2011'den bu yana görüştürülmediklerini öne sürdü.

Görüşmelerinin kasıtlı olarak engellendiğini iddia eden Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Öcalan'ın doğrudan şahsını ve politik temsiliyetini hedefleyerek sosyal ve duygusal izolasyonu amaçlayan, genelde 15, özelde 3 yıl boyunca pervasızca sürdürülen uygulamalar, İmralı Adası'nın, Türkiye'nin Guantanamo'su olduğunun açık ispatı niteliğindedir. Evrensel norm ve değerler uyarınca mahpusların bir dizi haklara erişimi, hukuki temsilcileri vasıtasıyla sağlayacağı aşikardır. Sayın Öcalan ile avukat görüşmelerinin 3 yıldır her türlü ahlak değerlerinden yoksun olarak engellenmesi, savunma hakkını hiçe saymakla beraber olası ihlallere karşı etkin başvuru yollarından yararlanma hakkından da mahrum edilme sonucunu doğurmaktadır. Avukatları olarak müvekkilimizin infaz koşullarını, sağlık ve savunma hakkını gözetmek, gereğini eksiksiz yapmakla yükümlüyüz ancak 3 yıl boyunca dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş tecrit uygulamasıyla ağır İmralı koşullarının sebebiyet verdiği mağduriyet ve ihlallerden ivedilikle haberdar olma ve gereken girişimlerde bulunma imkanlarımız da fiili olarak engellenmiş bulunmaktadır."

Güneş, çözüm sürecinin, Türkiye'de değişik etnisite ve inanç gruplarının özlediği, barış içinde, kardeşçe, eşitlik temelinde bir yaşamın uzak olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Ömer Güneş, "200 yıldır kördüğüme dönüşen Kürt sorununda ilk kez bu kadar çözüme yaklaşıldığını" belirterek, "Gelinen nokta itibarıyla taraflı tarafsız hiç kimsenin inkar edemeyeceği bu gerçeklik, bize birlikte yaşamın, onurlu barışın umudunu müjdelemiştir" diye konuştu.

Müvekilleri ile görüşmelerinin zaman kaybetmeksizin sağlanması için devletin ilgili organlarına çağrıda bulunduklarını dile getiren Güneş, bunun mücadelesini vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Avukatlar, açıklamanın ardından ilçeden ayrıldı.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler