HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avustralya ve Doğu Timor arasında deniz sınırı anlaşması

İki ülke, Timor Denizi'ndeki kalıcı deniz sınırını belirleyen anlaşmayı imzaladı

MELBOURNE (AA) - Avustralya ile Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti arasında Timor Denizi’ndeki zengin petrol ve doğal gaz rezervlerinin kullanımını da kapsayan deniz sınırı anlaşması imzalandı.

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) uyarınca, BM’nin New York’taki genel merkezinde imzalanan anlaşmanın, iki ülke arasındaki deniz sınırının yanı sıra Timor Denizi’ndeki zengin petrol ve doğal gaz rezervlerinin paylaşımını da belirlediği açıklandı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Doğu Timor Başbakan Yardımcısı Agio Pereira tarafından imzalanan anlaşma için düzenlenen töreninde hazır bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonia Guterres iki ülkenin de anlaşmayı sağlama konusundaki vizyon ve kararlılıklarına övgüde bulundu.

Anlaşmanın ardından açıklama yapan Julie Bishop, anlaşmayı Doğu Timor’un refahını sağlayacak önemli bir adım olarak tanımladı. Bishop, ‘‘İyi dostlar ve yakın komşu olarak Doğu Timor'un ekonomik potansiyelini yakalamasını istiyoruz. Doğu Timor'un istikrarlı ve müreffeh bir komşu olması bizim için önemlidir. " ifadelerini kullandı.

Yeraltı rezervlerine sahip Greater Sunrise bölgesini geliştirme görüşmelerine devam edeceklerini söyleyen Başbakan Yardımcısı Agio Pereira da ‘‘Bu pazarlıklar zor geçti, kolay olmasını da beklemiyorduk. Hem Avustralya hem de Doğu Timor için başarılı sonuçlar elde etmek önemliydi.’’ dedi.

Yeni anlaşmaya göre Doğu Timor'un, en büyük petrol ve doğal gaz sahası Greater Sunrise bölgesinden elde edilecek gelirlerin en az yüzde 70'ini alacağı, bunun da yaklaşık 40 milyar dolar değerinde olduğu belirtiliyor.

Bundan önceki geçici anlaşma, elde edilecek gelirlerin iki ülke arasında eşit olarak bölüşülmesini öngörüyordu. Ancak bu anlaşmanın adil olmadığını savunan Doğu Timor, komşusu Avustralya’nın milyarlarca dolar değerindeki petrol ve doğal gaz yataklarından haksız yere büyük bir paya sahip olduğunu belirterek, Lahey'deki Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.

Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, ABD, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya’nın askeri destek ile 20 Mayıs 2002’da Endonezya’dan bağımsızlığını elde etti. Kişi başına düşen milli gelir, gayri safi yurt içi hasıla ve satın alma gücü bakımından Asya ve dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Doğu Timor, bölgedeki en yeni devlet konumunda.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler