HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ayasofya'da idam karşıtı 'kefenli protesto' eylemi

Mısır'da 529 kişinin idam kararını protesto etmek için 2 bine yakın kişi Ayasofya Meydanı'nda gösteri yaptı.

Ayasofya'da idam karşıtı 'kefenli protesto' eylemi

Anadolu Gençlik Derneği öncülüğünde Ayasofya Meydanı'nda toplanan kalabalık bir grup, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti. Üzerlerinde kefeni temsil eden beyaz bezler bulunan gruba, İMÇ Blokları Camisi İmamı Necat Bakır yağmur altında akşam namazı kıldırdı. Bakır, namazın ardından Kur'an-ı Kerim okudu.

Ellerinde Mısır bayrakları ve çeşitli afişler bulunan gruptakiler, Mısır'daki darbe yönetimi aleyhine sloganlar atarak, devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşları için dua etti. Daha sonra Mısırlı bir çocuk, "Kardeşim Sen Özgürsün" ezgisini seslendirdi. Ahmet Hakan Karagül ise "Ayasofya" ezgisini okudu.

Kalabalığa Arapça seslenen Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyesi eski milletvekili Adil Raşid, ayet ve hadisler okudu. Raşid'in okuduklarını Cansuyu Derneği Dış İlişkiler Koordinatörü Şerafettin Mollaoğlu Türkçe'ye tercüme etti.

Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, burada yaptığı konuşmada, Mısır'da idamlara karar veren mahkemenin adil olmadığını vurgulayarak, uluslararası kamuoyunun sessiz kalmasına tepki gösterdi.

Bulut, "Mısır'da verilen bu insanlık dışı kararlar karşısında seslerini çıkarmayan, demokrasi havarisi geçinenlere yazıklar olsun. Uluslararası standartlarda yargılama yapan adil bir mahkemenin 2 günde 528 kişinin idamına karar vermesi mümkün değildir. Bu adil bir yargılama değildir. Bu kadar kişinin dosyasının ve her dosyada binlerce sayfanın okunması bile aylarca zaman alacağı ortada iken, okumadan, tanıkları ve savunma avukatlarını dinlemeden mahkemenin karar vermedeki aceleci tavrı, bu kararın meşru olmadığını da açıkça göstermektedir. Bu yüzden bir kez daha hukuk adına, oynanan bu oyunu şiddetle lanetliyor ve kınıyoruz" şeklinde konuştu.

Mısır tarihinde ilk defa halkın serbest iradesiyle cumhurbaşkanını seçtiğini, Muhammed Mursi'nin geçen yıl darbeciler tarafından görevinden uzaklaştırıldığını anımsatan Bulut, "Bu haksızlık karşısında kahraman Mısır halkı iradesini ortaya koymuş, darbecilere karşı direnmiş, protestolar aylarca devam etmişti. Seçilmiş meşru yönetimi savunan ve bu hakkını ifade hürriyeti kapsamında barışçıl gösterilerle ortaya koyan Mısır halkının temsilcilerini idama mahkum etmek hangi hukuk anlayışı ile bağdaşır?" dedi.

Bulut, darbeci mahkemeden Müslüman Kardeşler için skandal sayılacak bir kararın çıktığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şiddetin asıl sahipleri olan cunta yönetimi, masum ve suçsuz İhvan mensuplarını 'halkı şiddete teşvik' suçlamasıyla cuntacı mahkemelerde yargılıyor ve 528 yöneticiye idam kararı veriyor. İnanıyoruz ki, bu idam kararları Mısır halkının mücadelesini sekteye uğratamayacak, gelecek nesiller için kıvılcım olacaktır. Sisi'ler ve yandaşları unutulacak, Mursi ve Müslüman Kardeşler unutulmayacaktır."

Kalabalık, konuşmaların ardından dağıldı.

Konuşmaların yapıldığı platformun önünde kurulan temsili iki darağacı dikkati çekti.

BM BİNASI ÖNÜNDE DARAĞACINI ATEŞE VERDİLER

Başkent'te Memur-Sen üyeleri, Mısır'da 529 kişi hakkında verilen idam kararını Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliğine yaptıkları meşaleli yürüyüşle protesto etti. Eylemciler daha sonra kurulan darağacını ateşe verdi.

Ankara'da Memur-Sen üyeleri, Mısır'da 529 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etmek için Demokrasi Parkı'nda bir araya geldi. Grup üyeleri daha sonra sloganlar eşliğinde ellerindeki meşalelerle Birleşmiş Milletler Temsilciliği önüne yürüdü. “İnsanlık İdam Ediliyor, Uyan Dünyaö pankartı açan grup adına konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Onlarca yıl Mubarek'e tahammül eden darbeciler ve Batılı güçler, yüzde 52 oy alıp milletin gönlünde taht kuran Mursi'ye 1 yıl bile dayanamamış ve darbe yapmıştır. Bu darbe halk iradesine darbedir. Demokrasiye darbe suçuna yeni insanlık suçları ekleniyor. Yaşanan darbe sürecinin ardından Mısır'ın istiklal mahkemeleri darbeyi reddeden ve darbecilere direnen 529 masum insanı, şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi uydurma suçlarla 25 Mart'ta idama mahkum ettiö dedi.

Eylemciler yaptıkları basın açıklamasının ardından BM Temsilciliği önüne kurulan temsili darağacını ateşe verdi. Alev alev yanan darağacını söndüren eylemciler, daha sonra olaysız dağıldı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler