HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ayılar 300 kovana zarar verdi

Kastamonu'da ayıların yaklaşık 300 kovanı parçalaması sonucu arıcılar 1 milyon 300 bin TL zarara uğradı.

Ormanlık alanda yiyecek bulamadıkları için yerleşim yerlerine kadar inen ayılar, karınlarını doyurabilmek için kovanları parçalayıp içerisindeki balı yiyor. Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesine rağmen aç kaldıkları için kış uykusuna yatamayan ayılar, arıcıların kabusu oldu. Kastamonu'da ayı zararlarının giderek arttığını belirten Kastamonu Bal Üreticiler Birliği Başkanı Nedim Ayhak, ayıların bilhassa arıcılara yönelik büyük maddi zararlarının olduğunu ifade ederek, "Sahil ilçelerimizde İnebolu, Bozkurt, Doğanyurt, Araç başta olmak üzere birçok ilçe ve köylerimizde kovanları parçalayarak içerisindeki balı yemektedir. Kovanlar parçalanınca da arılar ölmektedir. Bunun için arıcılarımıza güneş enerjili elektrikli çit sistemleri yaptırmaya başladık. Fakat soğuk havalarda da güneş enerjili çit sistemi çalışmadığı için arı kovanları da genellikle köyden uzaktadır. Bu da çare olmamaktadır. Bu yüzden bizim arıcılarımız ne yapacağını şaşırmıştır. Çünkü kanun gereği ayı vurmak yasaktır. Fakat arıcılarımız ne yapsınlar. Bu durumda elinden gelen bir şey yok” dedi.

Ayıların Kastamonu'da mezarlıklara kadar girip mezarları tahrip ettiğini ve ceset çıkarttığını hatırlatan Ayhak, şöyle konuştu:

"Artık ayılar Kastamonu'da mezarlıklara kadar girip mezarları bile kazmaya başladılar. Her akşam bir üyemizden kovanlarının ayılar tarafından parçalandığı bildirilmektedir. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Yetkililer, artık bu konunun çaresini düşünecekler. Ya ayıları ormanda besleyecekler ya da ayıların arıcılara verdikleri zararları tazim edecekler.”

Ayıların Kastamonu'da 300 kovanı parçaladığını açıklayan Ayhak, "Ayıların verdikleri zararlar, Kastamonu'da 300 kovan civarında oldu. Bir kovan 350-400 TL civarında tutuyor. Bu da maddi olarak hesapladığımız zaman 1 milyon 200 bin lira civarında oluyor. Bu da bizim için büyük bir kayıptır” ifadelerini kullandı.

Kastamonu'da iki birliğin bulunduğunu ve bu birliklere bin tane arıcının üye olduğunu anlatan Ayhak, şunları söyledi:

"Kayıtlı olmayan yani amatör dediğimiz 1 ile 30 kovan arasında olan yüzlerce arıcıda var. Bizler, 30 ve üzeri kovana sahip olanları üye yapıyoruz. Bunun altındakiler amatör olarak geçiyor.”

"Kastamonu'nun balı, Karadeniz Bölgesi'nde kalitelidir ve güzeldir” diyen Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ayhak, "Belki bir Anzer balı kadar değil ama bu kaliteye ve lezzete yakındır. Bu yüzden Kastamonu'da bizim ballarımız lezzetli olduğu için ayılar, demek ki en çok bizim bölgemizde kovanlara zarar veriyor. Diğer illerde de belki ayılar kovanlara zarar veriyor ama Kastamonu'daki kadar zarar gören yok. Herhalde bizim ballarımızı lezzetini çok beğendiği için hoşuna gittiği için bu şekilde zararlar veriyor” dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler