HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aylardır beklenen iOS 9 yayına girdi, işte özellikleri

Apple kullanıcılarının bir süredir bekledikleri iOS 9 yayına girdi. Kullanıcılar iOS 9 ile birlikte gelen yenilikleri merak ettiler. iO9 9'un özelliklerini haberimizin detayında bulabilirsiniz.

Aylardır beklenen iOS 9 yayına girdi, işte özellikleri

Geçtiğimiz günlerde İphone 6s ve İphone 6s Plus ve İPad Pro'nun tanıtımını gerçekleştiren Apple, iOS 9'un yayına gireceğini açıklamıştı. Beklenen gelişme oldu ve iOS 9 yayına girdi. Şarj sorununu en aza indirgemeyi amaçlayan iOS 9 işletim sistemi pek çok yeni özelliği de beraberinde getirdi. İşte iOS 9'la uyumlu cihazlar ve iOS 9 ile birlikte gelen yenilikler...

iOS 9'UN BOYUTU

iPhone, iPad ve iPod kullanıcılarının yeni güncellemede kullanıcıların eleştirdiği noktalardan birisi de güncellemenin boyutu ve gerekli boş alan konusu... Özellikle 8 ve 16GB iPhone modelini kullananların yaşadığı bu sıkıntı anında yeni sürümü kullanabilmek için gigabayt gigabayt yedeklemeler yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. iOS 8'in en yüksek olarak 4.6GB'a varan boş yer isteği ile can sıkar hale gelen bu durumun önüne iOS 9 ile geçiliyor. 1.3GB boş yer isteyen iOS 9 özellikle 16GB versiyon kullanıcılarını sevindirecek.

iOS 9 HANGİ CİHAZLARDA UYGUN OLACAK?

Apple'ın her yeni sürüm güncellemesinde bir önceki sürümü alan en eski cihazdan vazgeçerdi ancak bu sefer öyle olmadı. İphone 4s'in de iOS 9'la uyumlu olduğu açıklandı. iOS 9 işletim sistemi İphone 6s, İphone 6s Plus, İphone 6, İphone 6 Plus, İphone 5s, İphone 5c, İphone 5, İphone 4si iPad Pro, iPad Air 2, iPad Air, iPad 4. nesil, iPad 3. nesil, iPad 2, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPad mini, iPod touch 6. nesil, iPod touch 5. nesil cihazlarından indirilebilecek.

iOS 9 İLE GELEN YENİLİKLER

NOTLARINIZA UYGULAMA EKLEYİN

iOS 9 işletim sistemi sayesinde yeni veya eski bir notunuza Safari, Harita ve birçok başka uygulamadaki haritaları, bağlantıları, Pages belgelerini ve daha fazlasını ekleme özelliği geldi. iOS 9 ile parmağınızın ucunu kullanarak doğrudan notunuzun içinde çizim yapabilir Çeşitli çizim aracı seçenekleri sayesinde, farklı fırça stilleri ve renkler seçebilirsiniz. Üstelik, kullanışlı cetvel aracı sayesinde, her şey düzenli görünecek. Diğer yandan notlara fotoğraf ekleyebilirsiniz. Veya tek dokunuşla fotoğraf arşivinize erişin ve mevcut bir fotoğrafı veya videoyu notunuza ekleyerek notunuzun daha akılda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

HOMEKİT ÖZELLİĞİ

iOS 9 ile gelecek HomeKit uygulaması ile evinizdeki akıllı ev aletlerini ve garaj kapıları gibi kapıların kontrolü sağlanacak. Geçtiğimiz yıl düzenlenen WWDC'de tanıtılan, wireless bağlantı desteği sayesinde iPhone ve iPad cihazları kullanılarak WiFi destekli garaj kapıları, akıllı termostatlar, akıllı kapı kilit sistemleri ve akıllı aydınlatma sistemlerinin kontrol edilebileceğinden bahsetmişti.

1 SAAT DAHA UZUN PİL ÖMRÜ

Apple ürünlerinin eleştirilen özelliğinden biri de şarj sorunu. iOS 9 sürümünde hızlı performans, daha kolay güncellemeler, daha uzun pil ömrü ve daha sağlam bir güvenlik vaad ediyor. 1 saat saha uzun pil ömrü sunan iOS 9 işletim sistemi genelindeki uygulamalar ve temel teknolojiler, pil kullanımını mümkün olduğunca azaltacak şekilde daha verimli hale getirildi. Şimdi, ortam ışığı ve yakınlık sensörleri sayesinde, iPhone’unuz masaya yüz üstü koyulduğunu anlıyor ve bildirim geldiğinde bile ekranınızın açılmasını önlüyor. Ve yeni Düşük Güç modu, pil ömrünü daha da uzatmanızı sağlıyor.

GELİŞTİRİLMİŞ GÜVENLİK

Apple, iOS 9 ile güvenlik sorunlarını da ele aldı. Yeni işletim sistemiyle, aygıtlarınızı koruyan parolayı güçlendirerek ve başka kişilerin Apple ID hesabınıza yetkisiz erişmesini zorlaştırarak güvenliği bir adım öteye taşıyor. Bu yeni güvenlik özelliklerini kullanmak sizin için kolaylaşırken, kişisel bilgilerinize erişmek, diğer herkes için çok daha zorlaşıyor.

APPLE MAPS TRANSİT ÖZELLİĞİ

iOS 9 ile beraber gelecek bir yeni özellik ise Apple Maps için geliyor. Bu da transit özelliği olacak. Transit özelliği ile Apple Maps üzerinden toplu taşıma araçlarının bilgilerinin de eklenmesi şeklinde açıklayabiliriz. Bu bilgi size arayacağınız sefere ait durak ve yol bilgisi şeklinde olacak. Ayrıca sefer saati vb bilgilerinin de eklenen Transit Map'i hem normal görüntü hem de uydu görüntüsü olarak görebileceksiniz.

Bu bilgiler de toplandığı için Apple Maps üzerinden bir yol planı yaptığınızda size bu hatları kullanmanızı tavsiye edecek olan Apple, böylelikle bilmediğiniz bir şehirde gitmeniz gereken yere yol sormak, hangi otobüse, metroya, trene bineceğinizi öğrenmek yerine direkt olarak Apple Maps'ten yardım alabileceksiniz.

ANDROİD'DEN iOS'A GEÇİŞ KOLAYLIĞI

Android aygıtınızdan yeni iOS aygıtınıza kablosuz olarak geçiş yapmak için iOS’e Taşı uygulamasını indirmeniz yeterli. Bu uygulama, kişilerinizi, mesaj geçmişinizi, kamera fotoğraflarınızı ve videolarınızı, web yer imlerinizi, mail hesaplarınızı ve takvimlerinizi güvenle aktarıyor. Üstelik, uygulama arşivinizi yeniden oluşturmanıza da yardımcı oluyor. Facebook ve Twitter gibi ücretsiz uygulamalar, App Store’dan indirmeniz için öneri olarak sunuluyor. Ücretli uygulamalarınız ise iTunes İstek Listesi’ne ekleniyor.

iOS 9 İLE GÜNCELLEME KOLAYLIĞI

iOS 9, yeni güncellemeleri, önceden indirip açmanıza gerek kalmadan, daha da verimli bir şekilde aygıtınıza aktarıyor. Bu sayede, güncelleme yapmak için eskisi kadar çok boş alana ihtiyacınız olmuyor. Güncelleme zamanı geldiğinde ise, aygıtınızın siz uyurken veya onu en az kullandığınız saatlerde güncellenmesini sağlayan yeni bildirim seçenekleri alıyorsunuz.

İPAD'E YENİ ÖZELLİKLER

Slide Over, Split View ve Resim İçinde Resim özellikleri, iPad’inizde aynı anda birden çok iş yapmanız için yeni yollar sunuyor. Yeni QuickType özellikleri, biçimlendirme ve metin seçimini daha da kolaylaştırırken, kısayolları doğrudan parmaklarınızın ucuna getiriyor. Slide Over sayesinde, bulunduğunuz uygulamadan çıkmadan ikinci bir uygulama açabilirsiniz. Böylelikle internette hızla dolaşabilir, kısa mesajlara yanıt verebilir veya hızlıca bir not alabilir, ardından bu uygulamayı kaydırarak kapatıp daha önce kullandığınız uygulamaya geri dönebilirsiniz.

Split View sayesinde, şimdi bir adım daha ileri giderek iki uygulamayı aynı anda açık ve aktif tutabilirsiniz. Referans aldığınız bir fotoğrafı yanda açık tutarak bir çizim üzerinde çalışabilirsiniz. Veya iBooks’taki kitabınızdan alıntılar kopyalayarak bir ödev hazırlayabilirsiniz. Gerek duyduğunuz her şey gözünüzün önünde olduğunda, odaklanmanız çok daha kolay olacak.

RESİM İÇİNDE RESİM

FaceTime’ı kullanırken veya bir video izlerken Ana Ekran düğmesine basın, videonuz ekranınızın alt köşesine ölçeklensin. İkinci bir uygulamayı açıp kullanmaya başladığınızda bile videonuzu izlemeye devam edebilirsiniz. Böylelikle en sevdiğiniz televizyon programını izlerken, az önce gelen mail’i de yanıtlayabilirsiniz.

PEK ÇOK İŞİ AYNI ANDA YAPIN

Multitask özelliğiyle eğlenceli slayt gösterileri hazırlayabilir, sevdiklerinizle görüntülü sohbet edebilir ve daha başka birçok şey yapabilirsiniz. Şimdi iPad’in büyük ekranından yararlanarak, birden fazla işi aynı anda daha da kolaylıkla yapabilirsiniz.

SİRİ İYİLEŞTİRMELERİ

Siri şimdi daha geniş kapsamlı yanıtlar verebilmek için çok daha geniş bir konu yelpazesi içinde arama yapabiliyor. Söylediklerinizi daha doğru anlıyor ve sonuçları daha hızlı sunuyor. Siri’den fotoğraf ve videolarınızda, tarihlerine, konumlarına ve albüm adlarına göre arama yapmasını isteyebilirsiniz. Ya da Siri size Safari, Mail ve Notlar gibi uygulamalarınızdan baktığınız ve daha sonra takip etmek istediğiniz konuları hatırlatabilir. Bir mail’i yazmayı yarıda bıraktıysanız, “Bu gece bana bunu hatırlat” diyebilirsiniz. Veya Harita’da daha sonra uğramak istediğiniz bir yere bakıyorsanız, otomobilinize bindiğinizde bunu anımsatmasını da isteyebilirsiniz.

iOS 9 GÜNCELLEMESİ NASIL YÜKLENECEK?

iOS 9 güncellemesi yayınlandığı zaman; Ayarlar>Genel>Yazılım Güncelleme bölümünden iPhone ve iPad cihazların güncellemesi yapılabilecek. iTunes üzerinden güncellemek için ise iPhone ve iPad'inizi PC'ye bağlamak ve güncellemeleri denetle demek yeterli olacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler