HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Azerbaycan Hazar Denizi'ndeki yangında 32 kişi öldü

Azerbaycan'a ait şirket SOCAR'ın tesislerinde yangın çıktı. Azerbaycan'daki yangında 32 kişi hayatını kaybederken, yangının çıktığı Hazar Denizi'ndeki platformda çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

Azerbaycan Hazar Denizi'ndeki yangında 32 kişi öldü

Azerbaycan devletine ait enerji şirketi SOCAR'ın Hazar Denizi'ndeki tesislerinde yangın çıktı. SOCAR'dan yapılan açıklamada, Azarbaycan'daki yangında en az 1 kişinin öldüğü, 30 işçinin kaybolduğu, 32 kişinin ise kurtarıldığı ifade edildi. Diğer yandan Azerbaycan Petrol Çalışanları Haklarını Koruma Komitesi'nden Mirvari Gakhramanly ise 32 işçinin öldüğü yangında, 42 kişinin ise kurtarıldığını öne sürdü. Azerbaycan'daki yangını söndürme çalışmaları ise halen devam ediyor.

SOCAR’dan yapılan açıklamaya göre 42 işçi dün akşam saatlerinde çıkan yangından sağ olarak kurtarıldı. Bölgeye giden kurtarma ekipleri yangını söndürmek için çalışma başlattı. 84 kişinin bulunduğu petrol platformunda söndürme çalışmaları devam ediyor. Petrol platformunda çıkan Azerbaycan'daki yangının doğal gaz boru hattının zarar görmesi sonucu meydana geldiği belirtiliyor. SOCAR’ın petrol üretiminin yüzde 60’ı bu platform üzerinden geçiyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre boru hattına zarar veren kaza, şiddetli fırtınadan dolayı meydana geldi. 2014’te yine aynı şirkete ait tesislerde 14 işçi yaşamını yitirmişti.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Başsavcılık ve Olağanüstü Haller Bakanlığı Hazar Denizi’nde çıkan yangınla ilgili ortak açıklama yayımladı.Açıklamada, kasırganın oluşturduğu dalgaların 10. platforma ait yüksek basınçlı su altı gaz hattını tahrip ettiği ve yangın çıktığı belirtildi.Yangının hemen ardından platforma bağlı tüm petrol ve doğalgaz borularının kapatıldığı, buradaki 28 petrol ve doğalgaz kuyusunun faaliyetinin durdurulduğu kaydedildi.Yangının sistemde ve borularda kalan gaz nedeniyle devam ettiği, alevlerin platformdaki petrol ve doğalgaz kuyularına geçmiş olabileceğinin ihtimal edildiği ifade edildi.

DALGALAR 10 METREYE ULAŞTI

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Talimata göre çalışanlar platformdaki iki bota binerek aşağı sarkıtıldı. Botlar denize yaklaşık 10 metre mesafeye kadar indirildi. Kazadan 15-25 dakika sonra bölgede nöbet tutan yangın söndüren gemiler olay yerine gelerek çalışmalara başladı. Fakat dalgaların 10 metreye ulaşması nedeniyle gemiler platforma yanaşamadı. Bu nedenle botların suya indirilmesi ve gemiler tarafından alınması mümkün olmadı.”

KURTARMA ÇALIŞMALARI HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE GÜÇLÜKLE SÜRDÜRÜLÜDÜ

“Yaklaşık 22.45'te güçlü rüzgarın etkisiyle botlardan birinin halatı koptu ve içindeki kurtarma personeli denize düştü. Bu esnada 3 kişiyi kurtarıldı fakat 1 kişinin ise cesedine ulaşıldı. Karanlık ve kasırga nedeniyle diğer bottaki çalışanların kurtarılması ertesi güne bırakıldı. 5 Aralık'ta olumsuz hava şartlarına rağmen kurtarma çalışması yeniden başladı. Sabah erken saatlerde 32 kişi daha kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmalarının gemi ve helikopterlerle devam ettirildiği, platformdan 50 kilometre güneyde içi boş bir bot tespit edildi”

OLAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yangının nedeninin araştırılması için Başbakan Artur Rasizade başkanlığında bir komisyon kurulması talimatını verdi. Henüz ölü sayısı ve kayıplar hakkında devlet kanadından resmi bir açıklama yapılmadı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler