HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Bak, AA Editör Masası'na konuk oldu (5)

- Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: "Keşke bütün öğrencilerimize karşılıksız burs verebilsek" - "Kolay değil, biz geceleri rahat uyumuyoruz. Çünkü 628 bin gencimiz, yurtlarımızda bizim misafirimiz" - "Uyuşturucu kullanımı ortamı tüm dünyada kötüye gidiyor. Yaş düşüyor, kolay ulaşılıyor"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Keşke bütün öğrencilerimize karşılıksız burs verebilsek." dedi.

Bakan Bak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Kredi ve Yurtlar Kurumunun bütçesinin yüzde 70'ten fazlasının öğrenciler için kullanıldığını belirten Bakan Bak, "Hem kredi hem burs veriyoruz. 758 yurdumuzda yaklaşık 628 bin öğrenci kalıyor. Öğrencilerimize 2002'de 45 lira kredi veriliyordu, 2018 itibarıyla 470 liraya çıktı. Cumhurbaşkanımızın gençlerle diyaloğu, öğrencilere verdiği önem, eğitim ve barınma işinin ehemmiyeti nedeniyle bu rakamlar buralara taşındı." diye konuştu.

Öğrencilerin kredi geri ödemesine mezuniyetten 2 yıl sonra başladıklarına dikkati çeken Bak, "Bir işte çalışmıyorsa dilekçe vererek bunu uzatabiliyor. Hemen tahsil etmiyoruz işe girince tahsil ediyoruz. Toplam, 719 bin öğrencimiz burs ve kredi alıyor. Lisans öğrencilerine 425 lira veriliyor, 2018'den itibaren 470 lira ödenecek. Yüksek lisansta bu rakamın 2, doktora için 3 katı ödeniyor." ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin 400 binine karşılıksız burs verildiğini, bu rakamın 2004 yılında 54 bin olduğunu vurgulayan Bak, şunları söyledi:

"Yatak kapasitesini de 628 binden 850 binlere çıkarmayı hedefliyoruz. Bunları da özellikle üniversite kampüslerinde yapmayı planlıyoruz. Öğrenci için zaman, yol parası, güvenlik açısından bu durum önemli. Şu ana kadar 30'un üzerinde üniversiteden yer tahsisleri konusunda talepleri aldık. Keşke bütün öğrencilerimize karşılıksız burs verebilsek. Gençlerimize ne kadar yatırım yapsak azdır. Günlük 11 lira yemek yardımı yapıyoruz. Sabah kahvaltı ve akşam yemeği için bunu devletimiz ödüyor. Yemekte 12-13 çeşit seçenek oluyor. 11 liranın üstünü, 1-2 lira kalıyorsa öğrenci karşılıyor."

- "628 bin gencimiz, bizim misafirimiz"

Bakan Bak, bu yıl yurt başvurusu yapan 120 bin öğrencinin yerleştirilebildiğini, bu rakamı 850-900 bine taşıyarak açığı kapatmayı istediklerini söyledi.

Yurtların kalitesinin üst standartlarda olduğunu vurgulayan Bakan Bak, "3'lü odalar, kız erkek ayrı, ortak çalışma alanları, kampüs içinde ya da yakınında olan yurtlarımız var." dedi.

Eski yurtların yenilendiğine de dikkati çeken Bakan Bak, şöyle devam etti:

"Kredi ve Yurtlar Kurumu dev bir yapı. Yurt sayımız 758, buna 200-250 daha ekleyeceğiz. Son 3 yılda yapılan yurt sayısı inanılmaz. 2017'de tamamlayacağımız yurtlar var. 2018'de 60-70, 2019 bu rakam 85-90'a çıkacak. FETÖ gibi yapıların öğrencileri taşıdığı yurtlara müsaade etmeyeceğiz. Devletimizin gücü, kudreti burada çok önemli. Kolay değil, biz geceleri rahat uyumuyoruz. Çünkü 628 bin gencimiz, yurtlarımızda bizim misafirimiz. Kaloriferi yanacak, bekçisi, yemeğe çıkacak, takip edeceksiniz, onların sağlığı, güvenliği... Geceler kolay geçmiyor."

Türkiye'nin en büyük kaynağının gençler olduğunu ifade eden Bak, "Petrolümüz yok, enerjimiz yok, dolayısıyla bu gençlerin iyi yetişmesi çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlik merkezlerinde çok çeşitli faaliyetler yapıldığını, her çeşit talebe imkan sağlandığını dile getiren Bak, "Bu merkezleri 400'e çıkarmayı istiyoruz. Artarak devam edecek." diye konuştu.

Merkezlerde 1,6 milyon gençle bir araya gelindiğini aktaran Bakan Bak, şunları söyledi:

"Futbol sahası, atletizm sahaları, havuzlar... Pek çok tesis yaptık, devam ediyoruz. Okul bahçelerine, uygun yerlere küçük salonlar yapıyoruz. Terörün mağdur ettiği yerlere ciddi tesisler yapıyoruz. Spor Toto bizim en önemli güçlerimizden biri. Teşkilat, hem devlete aktarıyor hem de spor kulüplerine destek oluyor. Amatör spor kulüplerimize 40-50 bin lira nakdi yardım yapıyoruz. 40-50 milyon liralık malzeme tedarik ediyoruz. Terörün yarattığı ortamla mücadele ediyoruz."

- Uyuşturucuyla mücadele

Bakan Bak, uyuşturucuyla mücadele konusunda sporun gücüne dikkati çekti.

Bağımlılıkla mücadelenin öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Bak,"Uyuşturucu kullanımı ortamı tüm dünyada kötüye gidiyor. Yaş düşüyor, kolay ulaşılıyor. Bunun en önemli önleyicisi spor. Birey yalnız kaldığı zaman uyuşturucuya yönelir. Burada sporun gücünü kullanmak gerekiyor." şeklinde görüş belirtti.

Bak, sporun daha geniş kitlelere yayılması durumunda sağlık harcamalarında da önemli tasarruf sağlanacağına işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yaptığınız 1 liralık yatırım size 5 lira olarak geri dönüyor. Spor yapan gencimiz öncelikle sağlıklı bir vücuda sahip oluyor. Spora yaptığımız bu yatırımlar, sağlık, güvenlik yatırımlarından düşecektir. Temel şeyi unutmamamız lazım; spor, kitlelere, tabana yayılmadıkça zorlanırız. Çok basit bir şey, her gün 10 bin adım atan toplumun yıllık sağlık harcamalarındaki tasarrufu 5 milyar dolar. En basitinden obezite ile mücadelede harcanan rakamları düşünün."

Uyuşturucuyla mücadelede ailelere düşen görevlere de değinen Bak, "Sevginin sermayesi yok. Konuşmak yok, evde bir odadan diğer odaya mesaj atıyorlar. Gidip çocuğunuza sarılsanız, dertleşseniz, sermayesi olmayan sevginizi verseniz. Bu değerleri yitirmemeniz lazım." ifadelerini kullandı.

Bakan Bak, sporun tabana yayılması için okullarda daha fazla spor yapılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

- "Tesislerin içini doldurmalıyız"

2020 Tokyo Olimpiyatları yolundaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Bak, şunları kaydetti:

"Olimpiyatlarda başarılı olmak için olimpik sporlara yönelik yatırımlarımız var. Federasyonlarımızda çeşitli düzenlenmeler yapacağız. Bazı eksikliklerimiz var. Bir ülkedeki spor başarısı, olimpiyatlarda alınan dereceyle bağlantılıdır. Ayrıca spor kültürün tabana yayılmasıyla bağlantılıdır. Bu iki eksende çalışmamız lazım. Tesisleri yapıyoruz ama bu tesislerin içini doldurmalıyız."

(Sürecek)

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler