HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (2): - "(Münbiç yol haritası) Başarılı bir şekilde uygulamaya devam edersek iki ülke arasındaki güveni tesis ederiz ama esas FETÖ konusunda adımlar atılırsa o zaman ilişkilerimiz hak ettiği noktaya daha hızlı bir şekilde gelir" - "(PKK/YPG’nin Münbiç’ten çekilmesi) Çekilecek başka çaresi yok. Bu yol haritasının amacı bu olduğuna göre; biz de bunu göreceğiz" - "Allah kimseyi Suriye'nin durumuna düşürmesin" - "(Mahmur kampı) Dolayısıyla bu bölgede de PKK kamplarını temizleyeceğiz. Başka çaremiz yok"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilere yönelik, "Münbiç yol haritasını başarılı bir şekilde uygulamaya devam edersek iki ülke arasındaki güveni tesis ederiz ama esas FETÖ konusunda adımlar atılırsa o zaman ilişkilerimiz hak ettiği noktaya daha hızlı bir şekilde gelir." dedi.

Çavuşoğlu, TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Yoğun bir seçim kampanyası yönetmekle beraber dış politikayı da anbean takip ettiklerini belirterek, gündemdeki terör örgütü PKK/YPG’nin Münbiç’ten çekilmesine değindi.

Münbiç yol haritasının amacının PKK/YPG’nin buradan çekilmesi olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "ABD, Münbiç’e girerken YPG’yi de yanında götürdü. Ve bize 2016’da bir sözü vardı. Hemen operasyon bittikten sonra çıkılacaktı. Ama maalesef bu sözünü tutamadılar. Yeni yönetim de defalarca söz verdi ve bu durum bu FETÖ meselesiyle beraber ilişkilerimizi olumsuz etkiledi. İlişkilerin gergin olduğu ortamda ABD 'gelin beraber çalışalım' dedi. Biz artık 'bu sözümüzü tutmak istiyoruz' dedi. Ve bu yol haritası üzerinde çalıştık ve onayı verdik. ABD ile yaptığımız bu anlaşmanın amacı Münbiç’ten ve daha sonra diğer bölgelerden PKK’nın ve YPG’nin temizlenmesidir, silahlarının da ellerinden alınmasıdır. Hiçbir aksaklık yok. Çekilecek, başka çaresi yok. Bu yol haritasının amacı bu olduğuna göre; biz de bunu göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, bu bölgede terör örgütü temizlendikten sonra kimlerin yönetimde yer alacağına da Türkiye ile ABD’nin birlikte karar vereceğini söyledi.

Yol haritasının herhangi bir aksilik olmadan uygulandığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Neticede, Suriye’nin istikrara kavuşturulması bakımından bu Münbiç’teki yol haritası çok önemlidir. Samimi şekilde yol haritasını uygulamaya devam etmemiz lazım. Şu ana kadar hiçbir aksilik yok." dedi.

Münbiç’in içine gireceklerinin altını çizen Dışişleri Bakanı, "İçeride olmadan çıktığından nasıl emin olacaksın. PKK-YPG’den sonra boşluk oluşacak. Bu boşluğu geçici olarak Türk ve Amerikan askeri dolduracak. Güvenlik tedbirlerini alacak. Münbiç’in içinde her yerde olacağız." diye konuştu.

\

- YPG/PKK’ya verilen silahlar

"Münbiç’ten ayrılırken silahların alınıp alınmadığını göreceğiz." diyen Çavuşoğlu, terör örgütünün bu silahların bir kısmını sattığını, bir kısmını Türkiye’ye sokmaya çalıştığını, bir kısmını ise PKK’nın elinde yakaladıklarını ifade etti.

Tüm Suriye’de bu silahların hepsinin geri alınabileceği konusunda soru işaretleri olduğunu dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Kuzey Irak’ta da alacağız o silahları diyorlardı. Alamamışlardı. Dolayısıyla Kuzey Irak’ta terörün artmasına bu şekilde vesile oldular dolaylı dolaysız. Onlar ayrılırken silahların alınıp alınmadığını göreceğiz, denetleyeceğiz." dedi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu silahları rejime de satıyorlar, diğer savaştıkları gruplara da herkese satıyorlar. Bir ara Kuzey Irak’ta da öyleydi. Maaşlar ödenmedi, peşmerge bile elindeki silahları sattı. O silahları ambalajlarıyla birlikte satışa çıkarmışlardı. Bunlar birbiriyle savaşıyorlar, bir yandan da petrol alıp satıyorlar. Yiyecek-içecek, tıbbi malzemeler… Hadi bunları anladık. Savaşın bile bir kuralı var. Birbirlerine silah satıyorlar, ertesi gün de bu silahları birbirlerine karşı kullanıyorlar. Garip bir durum. Maalesef Suriye’de hiçbir şeyin kuralı yok. Allah kimseyi Suriye’nin durumuna düşürmesin."

\

- "Neresi olursa olsun teröristlerden temizleyeceğiz"

Mahmur kampının resmen Birleşmiş Milletler kampı gibi görülse de artık bu kurumun orada elemanı ve yöneticisi olmadığını belirten Çavuşoğlu, herhangi bir yerde bir boşluk oluştuğunda orada ilk boşluğu dolduracakların teröristler olduğunu söyledi.

Beklenenin, oranın Irak tarafından teröristlerden temizlenmesi olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Dolayısıyla bu bölgede de PKK kamplarını temizleyeceğiz. Başka çaremiz yok." diye konuştu.

Kararlı olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, neresi olursa olsun teröristlerden temizleneceğinin altını çizdi.

- ABD'den savunma sistemleri alımı

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD'den F-35'in alımına ilişkin sürecin seyrinde izlediğini belirtti. Türkiye'nin de içinde olduğu çok kapsamlı bir anlaşma olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, uçakların üretim bittikçe tesliminin devam edeceğini söyledi.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımını da değerlendiren Çavuşoğlu, söz konusu savunma sistemlerinin müttefikleri düşman olarak tanımasının mümkün olmayacağını ve Türkiye'nin bu konuda oldukça hassas olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Yunanistan'ın da S-300 sahibi olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, bahanelere gerek olmadığını kaydetti.

- FETÖ'nün iadesi meselesi

Çavuşoğlu, FETÖ'nün iadesi konusunda yeni adımlar olup olmadığının sorulması üzerine, FETÖ ve terörle mücadelenin Türkiye'nin öncelikli dış politika konuları arasında yer aldığını vurguladı.

Çavuşoğlu, ABD'nin yanı sıra tüm ülkelerle bu konuda yakın iş birliği içinde çalıştıklarını anlattı.

Bu konuda ABD nezdindeki mücadeleyi de sürdürdüklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye'de bir daha FETÖ benzeri örgütler ve darbe girişimi olmaması için bunlardan hesap sormamız gerekiyor." dedi.

Çavuşoğlu, bu konuda adım atılması halinde ilişkilerin daha hızlı normalleşeceğini belirterek, "Münbiç yol haritası güven artırıcı bir önlemdir aynı zamanda. Başarılı bir şekilde uygulamaya devam edersek iki ülke arasındaki güveni tesis ederiz ama esas FETÖ konusunda adımlar atılırsa o zaman ilişkilerimiz hak ettiği noktaya daha hızlı bir şekilde gelir ki ABD ile Türkiye arasında böyle gereksiz konuların olmaması gerekiyor. Bu konuda da ABD'den artık adım bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Yunanistan ile ilişkiler

Yunanistan'da 15 Temmuz darbe girişimine katılan darbeci askerlerin tahliye edilmesiyle ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, yine birilerinin devreye girdiğini ve sonra özellikle Batı Avrupa'dan Yunan yargısına, "Türkiye'ye iade etmeyin." yönünde baskılar geldiğinin görüldüğünü anlattı.

Darbeden en çok çekmiş bir ülke olarak Yunanistan'dan bir dayanışma beklediklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Yunanistan'dan böyle bir karar beklemiyorduk ama bunun dışarıdan baskıyla olduğunu da biliyoruz." şeklinde konuştu.

(Bitti)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler