HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Eroğlu: Muhtemelen 2021 yılında kuraklık yaşayabiliriz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Geçmiş dönemde olsaydı, İstanbul tam 61 gün susuz kalacaktı" dedi. Bakan Eroğlu, "Kuraklığa karşı tedbir almamız lazım. Muhtemelen 2021 yılında kuraklık yaşayabiliriz. Şimdiden tedbir alıyoruz" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bugün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenledi.Üsküdar'daki DSİ 14. Bölge Müdürlüğü'ndeki toplantıda Eroğlu, yağışlar, barajlardaki doluluk oranları, şehirlerin içme suyu durumları, kuraklıkla mücadelede alınan tedbirler ve gelecek aylara ilişkin beklentileri içiren değerlendirmelerde bulundu.

YAĞIŞLARDA AZALMA...

Önceki yıllara göre yağışların azaldığı iller arasında İstanbul'u da sayan Eroğlu azalmanın yüzde 9.7 olduğu bilgisini verdi.Bakan Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uzun yılların ortalamasına göre yağışlardaki azalmanın yüzde 25'lere ulaştığını açıkladı. Türkiye'deortalama 7-8 yılda bir kısmi kuraklık yaşandığını söyleyen Eroğlu, "Kuraklığa karşı tedbir almamız lazım. Muhtemelen 2021 yılında kuraklık yaşayabiliriz. Şimdiden tedbir alıyoruz. Bu büyük düşünmektir. Büyük düşünmezseniz, gelecek için tahminde bulunmazsanız, şehirleri susuz bırakırsınız" diye konuştu.

DOLULUK ORANI ARTTI..

Yaz aylarında su kullanımının arttığını hatırlatan Eroğlu, "Normal bir insan İstanbul'da 150-200 litre su kullanırken, yazın 250-300 litre kullanıyor" dedi. 2007 yılındaki kuraklığa değinen Eroğlu, " 2007 yılında neler çektiğimi bir ben bilirim bir de benimle çalışan arkadaşlar bilir. İstanbul susuz kalmasın, Bursa, İzmir susuz kalmasın. Onları hatıralarıma yazıyorum" dedi.

Barajlardaki doluluk oranının 2007'de en düşük seviyede olduğunu söyleyen Eroğlu buna rağmen İstanbullulara susuzluğu hissettirmediklerini söyledi. Eroğlu, " Bu geçmiş dönemde olsaydı, İstanbul tam 61 gün susuz kalacaktı." dedi. Eroğlu İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranının son yağışlarla yüzde 30'ların üzerine çıktığını da söyledi.

MELEN BARAJI

Melen Barajının inşaatının sürdüğünü söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, sorumlu müdürden barajın açılış tarihini aldı. Barajdan, 7 Aralık 2016 tarihinde saat 14:59'da su akıtılacağı bilgisini tekrarlayan Eroğlu, "Gecikirse onun cezası var. Barajın, neredeyse İstanbul'un bir yıllık suyunu biriktirecek kapasitesi var" dedi.

NUFÜS 35 MİLYON OLSA BİLE YETER

İstanbul'daki mevcut su kaynağının, yılda 1 milyar 367 milyon metre küp olduğunu söyleyen Eroğlu, yapımı devam eden yatırımlarla bu oranın yılda3 milyar 139 milyon metre küpe çıkacağını söyledi. Eroğlu bu miktarın İstanbul nüfusunun 35-40 milyona çıkması halinde bile şehre yeteceğini ifade etti.

SUDAN BAHANE OLMAZ

Suyu teminat altına aldıklarını ve Türkiye'de suya ulaşımı yüzde yüze getirdiklerini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " Musluğunu açtığı zaman suyun akması vatandaşın en doğal hakkıdır. Sudan sebeplerle bahane olmaz. Bu yöneticilerin beceriksizliğidir" dedi.

KONYA'DAKİ MADEN KAZASI

Konya'da yaşanan maden kazasıyla ilgili bir soruya yanıt veren Eroğlu, "Biz de Konya'daki DSİ'nin ekibini gönderdik. Jeoloji mühendisleri bunu incelemek için gittiler. Rapor henüz gelmedi. Uzmanların raporu henüz gelmedi. Sebeplerini değerlendiririz. Ona göre karar veririz. Diğer bakanlıkların elemanları da var ona göre değerlendirme yaparız" diye konuştu.

İSTANBUL'DAKİ SUYUN GÜVENLİĞİ

Yine bir soru üzerine İstanbul'daki içme suyu alt yapısının depremlere dayanıklı olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, "Alt yapıda önlemlerimiz var. İSKİ'de mükemmel bir sistem kurduk. Tünellerimizi deprem riski olmayan yerden geçirdik. Büyük bir sıkıntı olmaz diyorum. Herhangi bir problem yok. No problem " dedi.

FESTİVAL DEĞİL ŞEBEKE YAPIN

Bütün belediyelere bir mesaj vermek istediğini söyleyen Bakan Eroğlu, "Bazı belediyelerde kayıp kaçak oranı çok yüksek. Yüzde 40-50 olan kayıplar var.Bu neden? Boruların nasıl döşendiği belli değil. 2012 yılında 5 milyar su çekilmiş, 2 milyarı kaybolmuş. Yüzde 43'ü kayboluyor. Bu da Türkiye'nin 157 günlük su ihtiyacı. Artık belediyeler kalkıp da festivallere para harcamayacak. Ben festival yapan belediyelerin merasimlerine gitmiyorum. Önce senin acil içme suyu şebekelerini değiştirmen lazım"şeklinde konuştu. (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler