HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Şahin Londra'da

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, terörün sona ermesini çok istediklerini belirtti.

LONDRA (A.A)Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, terörün sona ermesini çok istediklerini belirterek, "Bizim ülkemizde ve hükümetimizin politikalarında etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yoktur" dedi.

Şahin, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde Uluslararası Kraliyet Enstitüsü olarak da bilinen Chatham House düşünce kuruluşunda, "Ortadoğu'da Kadın ve Güç" konulu panelde konuşma yaptı.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara değinen Bakan Şahin, "Yakın tarihte gördük, çok ciddi bir şekilde yüksek oylarla gelen iktidarlar bir anda sandıktan çıkamayıp, liderler değişiyor. Sandık yoksa demokrasi yoksa ülkelerde iç çatışmalar yaşanıyor. Bugün Suriye'de, Ortadoğu'nun birçok noktasında olduğu gibi" diye konuştu.

"Herkes mutlu olmayınca, biz mutlu olmayız" anlayışını özümsemek gerektiğini ifade eden Fatma Şahin, her türlü ayrımcılığı reddetmek gerektiğini söyledi.

İslam ve kadın, İslam ve demokrasi gibi konuların çok tartışıldığını dile getiren Şahin, şunları belirtti:

"Katı gelenek ve görenekler, ataerkil bakış açısı, İslam dininin bir parçasıymış gibi çok önemli ön yargıların olduğunu görüyoruz ve büyük bir diyalog eksikliğinin olduğunu görüyoruz. Sevgili Peygamberimiz Veda Hutbesi'nde kadın hakkının ne kadar önemli olduğunu özellikle belirterek, önemli bir misyon yüklemiştir gelecek dünyaya ve bizlere.

O yüzden biz Türkiye olarak burada önemli bir duruş sergiliyoruz. Aynı zamanda demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan ülkemiz, yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke. Yani çok önemli bir rol modeliz biz burada. Hem cumhuriyet değerlerini özümsemiş halkımız, kadınlarımız, çok güçlü sivil toplum kuruluşlarımız var hem de inanç değerleri bakımından her geçen gün önümüzdeki engelleri aşıp, kendi anayasasını yapıp, terörle mücadelede çok önemli eşik noktaları aşma üzerine ülkemizi yeniden yapılandırıyoruz."

Terörden şikayet ediliyorsa önce terörün tanımının ortak bir dille yapılması gerektiğini söyleyen Şahin, "Birimizin terörist dediğinde, öbürümüz özgürlük savaşçısı dersek bu çifte standart kendi içinde büyük bir adaletsizliği beraberinde getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Uluslararası kuruluşlar daha somut yaklaşmalı"-

Uluslararası kuruluşların hak, adalet ve hukuk konularına daha somut yaklaşması gerektiğini dile getiren Bakan Şahin, bir yerde mağduriyet varsa dile, dine, inanca, ülkenin doğal kaynaklarına bakmadan toplu olarak buranın yanında durulması gerektiğini bildirdi. Şahin, "Biz o yüzden bugün Suriye'de 300 bin kardeşimize evimizi açtık ve bunun yüzde 80'i kadın ve çocuk" ifadesini kullandı.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti kurarken söylemiş olduğu çok net bir mesaj var: 'Yurtta Barış Dünyada Barış.' Bizim iç politikamız da dış politikamız da bu şekilde çeşitleniyor ve Sayın Başbakanımızın liderliğinde, Somali'deyiz, Filistinde'yiz, Suriye'deyiz ve daha çok mağduriyetin giderilmesi için nerede haklı varsa onun sesi olmaya devam etmek durumundayız."

Ön yargı ve diyalogsuzluğun, savaştaki silahtan çok daha tehlikeli olduğunu söyleyen Bakan Şahin, dünyanın sevgiye, barışa, hoşgörüye ve empatiye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

-"Terörün bitmesini çok istiyoruz"-

Bakan Şahin, katılımcılardan birinin çözüm süreciyle ilgili sorusu üzerine, kanın, gözyaşının, terörün bitmesini ve bundan en çok zarar gören kadınların ve çocukların mağduriyetinin sona ermesini çok istediklerini ifade ederek, "Soruyu sorarken değerli katılımcı, Kürt ve Türk kadın ayrımcılığı yaptı. Bizim ülkemizde ve hükümetimizin politikalarında etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik, dinsel milliyetçilik yoktur" görüşünü belirtti.

Güneydoğu'daki kadınların yaşam kalitesini yükseltmek için son 10 yılda pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyleyen Bakan Şahin, bu çerçevede annelere ve kız çocuklarına destek verdiklerini anlattı.

Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın da katıldığı panel öncesi Bakan Şahin bir süre Suudi Arabistan Kralı'nın kızı Prenses Basmah Bint Saud ile sohbet etti.

Bakan Şahin bugün Londra'da ayrıca İngiltere'nin Suçu Önlemeden Sorumlu Devlet Bakanı Jeremy Browne, İstihdamdan Sorumlu Devlet Bakanı Mark Hoban ve Kadın ve Eşitlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Helen Grant'la görüştü. Fatma Şahin'in bu akşam temaslarını tamamlayarak İngiltere'den ayrılması bekleniyor.

Muhabir: Aslı Aral

Yayıncı: İbrahim Uyar

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler