HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakanlık araştırdı, denetimden asgari ücret gerçeği çıktı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın AVM'lerde yaptığı denetimlerden asgari ücret gerçeği çıktı. Araştırmaya göre AVM'lerde çalışanların yarısından fazlası asgari ücret düzeyinde maaşla çalışıyor.

Bakanlık araştırdı, denetimden asgari ücret gerçeği çıktı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlık tarafından 280 alışveriş merkezine yapılan denetimler hakkında açıklama yaptı. Çelik, yapılan denetimlerde işçilere ödenen ücretlerin büyük kısmının asgari ücret düzeyinde olduğunu belirtti. Türkiye'de bulunan 338 alışveriş merkezinden 280'ini kapsayan denetimlerin kapsamında İstanbul'da bulunan alışveriş merkezleri alınmazken, yapılan denetimlerde 3 bin 705 işçiye ulaşıldı.

CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Volkan’ın soru önergesini yanıtlayan Bakan Çelik, Türkiye’de 338 alışveriş merkezi bulunduğunu belirtti. Çalışma Bakanlığı’nca 2013 Mart-2013 Aralık döneminde alışveriş merkezlerinde çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik programlı teftiş uygulandığını belirten Bakan Çelik, söz konusu programlı teftiş kapsamında; Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Giresun, İzmir, Manisa, Ordu ve Trabzon illerinde toplam 280 işyerinde denetim yapıldığını ve 3 bin 705 işçiye ulaşıldığını söyledi.

YÜZDE 58'İNİN MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE

Bakanlığın denetimlerinde işçilerin yüzde 58’nin asgari ücret düzeyinde ücret aldığı tespit edilirken, geriye kalan yüzde 42’nin ücretlerinin de asgari ücretin biraz daha üzerinde olduğu tespit edildi. Alışveriş merkezlerinde son verilere göre 400 binden fazla kişi çalışıyor ve sendikalaşma oranı yüzde 4 seviyelerinde bulunuyor.

2015 YILINDA ASGARİ ÜCRET

2015 yılında uygulanacak asgari ücreti ve asgari ücrete yapılacak zam oranını Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirledi. Dördüncü ve son toplantıdan belirlenen asgari ücrete 2015 yılı için yüzde 6+6 oranında zam yapılmasına karar verildi. Yılın ilk yarısında brüt 1202 TL olan asgari ücret, net 949 TL olurken, yılın ikinci yarısında ise brüt 1274 TL, net 1000 TL oldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler