HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakanlık önce inceleyecek sonra açıklama yapacak

Milli Eğitim Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin, dershanelerin dönüştürülmesini öngören kanunun ilgili hükümlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı üzerinde ayrıntılı bir çalışma yürüttüğünü bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Anayasa Mahkemesinin, dershanelerin dönüştürülmesini de öngören kanunun ilgili hükümlerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı üzerinde ayrıntılı bir çalışma yürüttüğünü bildirdi.

Anayasa Mahkemesinin, dershanelerin dönüştürülmesini öngören Kanun'un ilgili hükümlerinin iptaline ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

CHP, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Yüksek Mahkeme, 5 üyeye karşı 12 üyenin oy çokluğuyla Özel Eğitim Kurumları Kanunundaki "dershaneleri" ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015'e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etti.

Kanun'un, "Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir" şeklindeki düzenlemenin iptal istemi ise oy birliğiyle reddedildi.

Yüksek mahkeme gerekçeli kararında, öğrencilerin giriş sınavlarına hazırlık ihtiyacını karşılayacak okul dışı alternatif imkanlar sağlanmadan dershanelerin kapatılmasının eğitim ve öğretim hakkına yönelik ölçüsüz bir sınırlama olduğunu vurguladı.

Düzenlemeyle dershanelerin doğurduğu sakıncalara yönelik önlemler alınmak yerine tamamen yasaklanmasının okul dışı özel kurumlardan eğitim alma imkanını ortadan kaldığını da belirten Anayasa Mahkemesi, bu nedenle düzenlemenin eğitim ve öğretim hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Yüksek Mahkeme tüm dershanelerin kapatılmasının özel teşebbüs özgürlüğünü korumasız bırakacağını da belirtildi.

-BAKANLIKTAN AÇIKLAMA-

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, "6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna yönelik olarak açılan iptal davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin 2014/88 Esas ve 2015/68 sayılı kararı ve gerekçesi 24 Temmuz 2015 tarih ve 29424 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanmıştır. Bakanlığımız Hukuk Müşavirliği ve ilgili genel müdürlükler gerekçeli karar üzerinde ayrıntılı bir çalışma yürütmektedir. Bu çalışma tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapılacaktır" denildi. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler