HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balıkçılar, 1 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyecek

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, balıkçılar 1 Eylül'de kalkacak avlanma yasağı öncesi hazırlıklarını sürdürüyor.

ZONGULDAK (CİHAN)- 1 Eylül'de başlayacak denizde avlanma sezonu öncesi hazırlıklarını sürdüren balıkçılar pek de umutlu konuşmazken, en büyük dertlerinin ise mazotun yüksek fiyatı olduğunu söylediler.

1 Eylül'de av yasağının sona ermesi ile 'Vira Bismillah' diyecek olan balıkçılar, hazırlıklarına başladı. Ağlarını onaran ve teknelerinin bakımlarını yapan balıkçılar, mazot fiyatının yüksek olması ve kaçak avlanmadan yana dert yandılar. Masrafların fazla olması sebebi ile denizden istedikleri kazancı sağlayamadığını ifade eden balıkçılar, havanın uygun olması halinde bu sene denizde fazla balık olacağını da kaydettiler.

25 yıllık balıkçı Ali Cengiz (43), sezon öncesi balıkçı motorlarını ve ağlarını onarıp, bakımlarını yaptıklarını söylerken, aynı zamanda denize çıkıp, avlanma yapabilmeleri için gerekli resmi işlemlerini de sürdürdüklerini anlattı. Cengiz, konuşmasında, "Ne yazık ki her şey günden güne zorlaşıyor. Masraflar ağırlaştı. Denizden umduğumuz kazancı elde edemiyoruz. Bu yıl denizde mahsulün çok olacağı yönünde bir görüntü var ama her şey de hava koşullarına bağlı. Esen poyraz rüzgarı, çok olan balığı da kaybedebiliyor. Bu nedenle balığın çok olması da bir işe yaramıyor. Bilinçsiz avlanma da bizim ayak bağımız oluyor. Ne yazık ki bilinçsiz avlanma da engellenemiyor. Her yerde var, önüne de geçemezsiniz. Çünkü çıkan kanunları uygulayan yok.” diye ifade etti.

25 yıllık balıkçı Halit Odabaş (43) ise balığın bol olmasını istemediklerini dile getirerek, "Geçtiğimiz yıl balık çok oldu ancak para etmedi. Palamutun çiftini 2 lira 50 kuruşa sattığımız oldu. Bu nedenle kimse para kazanamadı. Bu yıl da fazla balık olursa aynı olacaktır. Bizim açımızdan balığın bol olması iyi değil ancak vatandaş açısından ise ucuz olacağı için elbette iyi. Bu arada, büyük balıkçı motorları için de sürümden kazanacakları için iyi. Mazot fiyatları da çok yükseldi. Özel tüketim Vergisi muafiyetinden de herke yaptırıp, yararlanamıyor. Yine de sezon öncesi ağlarımızı onararak hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler