HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bandırma'da kuş gribi tespit edildi

Balıkesir'in Bandırma İlçesi Edincik Mahallesi’nde 4 ay içerisinde 40 binden fazla tavuğun telef olması üzerine Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce başlatılan inceleme tamamlandı.

BANDIRMA,(Balıkesir),(DHA) İlçe Kaymakamı Ali Mantı, tavuk ölümlerinin yoğun yaşandığı tesiste kuş gribi tespit edildiğini, gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.

Türkiye'nin beyaz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Balıkesir'in Bandırma ilçesinde görülen kuş gribi, üreticileri endişelendirdi.Bandırma'nın Edincik Mahallesi"nde son 4 ay içerisinde yaklaşık 40 bin tavuğun topluca telef olması, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Telef olan tavuklardan alınan numuneler, bakanlığın İstanbul Pendik'te bulunan araştırma labaratuvarına gönderilirken, olası kuş gribine karşı ölen tavuklar açılankireçli kuyulara gömüldü.

Numunelerin gönderildiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın İstanbul Pendik'te bulunan araştırma labaratuvarındaki çalışmalar tamamlandı. Yapılan incelemelerden sonra tavukların toplu telef olmalarının nedeninin Kuş Gribi olduğu saptandı. Bu bilgi, İlçe Kaymakamı Ali Mantı'ya bildirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kaymakam Ali Mantı, tavuk ölümlerinin yaşandığı tesislerde önlemlerin arttırıldığını, kanatlılarında itlaf edildiğini söyledi.

Kaymakam Ali Mantı, olayla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, "Alınan numuneler incelenmek üzere Tarım Bakanlığının Pendik'te bulunan Veteriner Kontrol Enstitüsüne bağlı laboratuvarına gönderildi. Yapılan incelemeler sonrasında kuş gribi vakasına rastlanıldı. Hastalığın görüldüğü işletmede her türlü kordon koruma tedbirleri alınmıştır. İtlaf ve imha işletmelerinden sonra temizlik işlemleri yapılmıştır. Ayrıca hastalık tespit edilen işletmenin yanında bulunan ve bulaşma riski bulunan başka işletmelerde bulunan kanatlı hayvanlarda itlaf edilmiştir" dedi.

Bandırma'da, kuş gribi ve sonrasında alınan önlemlerle birlikte telef olan tavuk sayısının yaklaşık 70 bin olduğu öne sürüldü. Bandırma'nın Edincik Mahallesi'nde 132 besihanede yaklaşık 2.5 milyon tavuk yetiştiriliyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler