HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barajın suyu kesildi, balıklar yaşam mücadelesi veriyor

Balıklar, sulama sezonunun sona ermesi ve suyun kesilmesi nedeniyle, kanaldaki köprü ayaklarındaki birikintilerde yaşam mücadelesi veriyor.

Konya'da Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından Apa Barajı'na daha önce bırakılan ve akıntıyla baraja bağlı sulama kanalına gelen balıklar, sulama sezonunun sona ermesi ve suyun kesilmesi nedeniyle, kanaldaki köprü ayaklarındaki birikintilerde yaşam mücadelesi veriyor.

Çumra İlçesi'nde Çarşamba Çayı üzerinde bulunan Apa Barajı, ovadaki tarım arazilerinin sulanmasını sağlıyor. Devlet Su İşleri Konya Bölge Müdürlüğü dönem dönem, baraja yavru balık bırakıyor. Balıklardan bazıları ise suyun akıntısıyla sulama kanallarına kaçtı. Ancak sulama dönemi sona ermesi nedeniyle merkez Meram İlçesi Boruktolu Mahallesi'nden geçen sulama kanalındaki balıklar ise yaşam savaşı veriyor.

Kanaldaki köprü ayaklarında biriken sularda yaşam mücadelesi veren balıkları gören çiftçi Musa Topuz, balıkların bu durumdan kurtulması için gerekli tüm yetkilileri aradığını ancak kimsenin ilgilenmediğini öne sürdü. Topuz, şunları söyledi:

''Apa Barajı’ndan gelen suyun içinde yüz binlerce sazan, kızılkanat ve tatlı su levreğinin bu pis suda ölmesine vicdanım el vermiyor. Ulaşabildiğim yerlere haber verdim, ama gelen olmadı. Bu bölge de geçen sene de durum farklı değildi. Bu balık ölümleri her yıl su kesildiğinde tekrar ediyor. Kanallarda bulunan köprü ayaklarında biriken sularda en fazla 1 hafta dayanıyorlar. Yetkililerden ricam, su kanallarında sular çekildiği zamanlar bu balıkları buradan toparlasınlar ve gelecek nesillerimizde bu balıkları görebilsin, yiyebilsin. Ama böyle giderse torunlarımıza ve gelecek nesle bu balıklar kalmayacak.''

DSİ Bölge Müdürlüğü yetkileri ise, baraja dönem dönem yavru balık bıraktıklarını bunlardan bazılarının da suyun akışıyla kanalları gittiğini, bu nedenle de kontrolün de güç olduğunu belirtti. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler