HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bardakoğlu: Toplumun yüzde 70'i, 'Dindar olmak, ahlaklı olmayı gerektirmez' diyor

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Müslümanlık" ile "ahlak"ın birbirinden ayrıldığını ifade ederek, "Geçenlerde bir hocamız alan araştırması yaptı. Bir soruya canım çok sıkıldı. Soru şuydu: ‘Dindar olmak ahlaklı olmayı gerektirir mi?’ Cevap verenlerin yüzde 70’i ‘hayır gerektirmez’ cevabını verdi" dedi.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, yapılan bir araştırmada, toplumun yüzde 70'inin, "Dindar olmak, ahlaklı olmayı gerektirmez" dediğinin görüldüğünü ifade etti.

Karar yazarı Elif Çakır'ın aktardığına göre Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde gerçekleştirilen "İlim ve Ahlak Zemininde İslam’ı Anlamak" başlıklı konferansta konuşan Bardakoğlu, şunları söyledi:

“Müslümanlıkla ahlak birbirinden hayli ayrıldı. Günümüz insanı ‘dindar ahlaklı olmayabilir’ diye düşünebiliyor artık. Geçenlerde bir hocamız alan araştırması yaptı. Bir soruya canım çok sıkıldı. Soru şuydu: ‘Dindar olmak ahlaklı olmayı gerektirir mi?’ Cevap verenlerin yüzde 70’i ‘hayır gerektirmez’ cevabını verdi. Bu soruya cevap verenler herhalde Kant’ı okuyarak mevcut duruma bakarak cevap veriyorlar. Teorik, entelektüel olarak doğru bir cevap olsa da bu vahimdir. Bu soruya bir Müslüman ülkede ‘hayır efendim bir insan dindarsa ahlaklıdır’ denilmesi gerekirdi. Oysa günümüz insanı ‘dindar ahlaklı olmayabilir’ diye düşünebiliyor. Oysa Müslümanın en temel özelliği güvenilir olmasıdır.”

HM


En Çok Aranan Haberler