HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Yıldırım: Her 5 Suriyeliden 3’ü ülkemizde

Moldova’da Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesini ziyaret eden Başbakan Yıldırım, ardından 4. Dünya Gökoğuz Kongresi’nde konuştu. Başbakan Binali Yıldırım kendilerini misafir olarak görmediklerini söyleyerek, “Gagavuzya kimimiz için ev kimimiz için vatan kimimi içinse uzak coğrafyalardan gelip ziyaret etme arzusuyla tutuştuğumuz bir baba ocağı ”dedi.

Başbakan Yıldırım, “Gagavuzya beraber ve komşu olarak yaşadığı diğer toplumlarla kader birliği yapmış halkın vatanıdır. Gagavuzya Türkiye için aynı şekilde önemlidir. Zira burası aynı dili aynı kültürü paylaştığımız soydaşlarımızın yaşadığı yerdir. Gagavuzya aynı zamanda dost ve kardeş olarak addettiğimiz Moldova’yla aramızdaki kan bağıdır. Bu da ülkelerimizi birbirine daha çok yakınlaştırmaktadır. Buraya gelenler benim gibi çocukluğunu Anadolu’nun derinliğinde geçirmişse sizlerde kendinden çok şey bulduğunu hissediyor. Konuştuğumuz dil aynı. Yaşam ve geleneklerimiz ortak. Hayat şiirlerimiz farklı sayfalara yazılmış olsa da nakaratlar hep aynı. Bizler aynı hafızaya aynı dile aynı kültüre ait olmanın yanında aynı gönül coğrafyasının insanlarıyız” dedi.

HER 5 SURİYELİDEN 3’Ü ÜLKEMİZDE

Suriye’den Irak’tan savaştan, çatışmadan kaçan hayatını kurtarmak için evini yurdunu terk eden mazlumlara Türkiye kucak açıyor. Bugün dünya üzerinde her 5 mülteciden biri Suriyeliyse her 5 Suriyeliden 3’ü de bizim misafirimiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika gezisine de değinen Başbakan, “Mağdurun mazlumun sesine kulak veren bu sesi dünya toplumuna duyurmaya çalışan ülke konumundayız. İnşallah gönül coğrafyamızın sınırları içerisinde sizin gibi, kardeşlerimizin arasına niceleri katılmış olacaktır” dedi.

İLİŞKİLER YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK KONSEY SEVİYESİNE TAŞINACAK

Karadeniz Ekonomik İşbirliği teşkilatında Moldova Cumhurbaşkanı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya geleceğini ifade eden Binali Yıldırım ikili ilişkilerin Yüksek Düzeyli Stratejik konsey seviyesine çıkarılacağını da söyledi. Prensip olarak bu kararı Moldova Başbakanıyla almış bulunduklarını da açıkladı.

13 Haziran'da Çadır'da meydana gelen sel felaketinde evleri yıkılan 15 aileye ev yaptıklarını ve tekrar aynı felaketin yaşanmaması için dere yatağını ıslah ettiklerini anlatan başbakan Kongaz Süleyman Demirel Türk Lisesinin 1999'dan bu yana Türk ve Moldovalı öğretmenleriyle eğitim öğretim verdiğini ifade etti. Başbakan ardından şunları kaydetti: "Bütün bunlar sizlerin eseri, bütün bunlar Moldova ve Türk hükümetlerinin, devletlerinin ortak çabalarının sonucudur. Sizler işleteceksiniz, kendi öğretmenlerinizle, kendi öğrencilerinizle, modern imkanlarla kaliteli bir eğitim alacaksınız, ana dilinizi ihya edeceksiniz. Tüm bu yapılanların şüphesiz önemli bir sebebi var. Bu, burada yaşayan, Gökoğuz Yeri'ndeki soydaşlarımızın kendi dil ve kültür değerlerini yaşatması ve aynı zamanda kalkınan, büyüyen, gelişen Moldova'nın bir parçası olarak geleceğe emin adımlarla yürümesi içindir."

Başbakan serbest bölge çalışmalarının başladığını vurgulayarak, "Özellikle Çadır Lunga'ya serbest bölge konusunda çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, eğer bu bölgeye serbest bölge kurulması için gerekli kanuni düzenlemelerin parlamentodan bir an önce geçmesi mümkün olursa bu konuda biz de adımları atmış olacağız. Böylece önemli bir iş, aş alanını bölgeye kazandırmış olacağız." dedi.

“ANADİLİ YAŞATMAK ÇOK ÖNEMLİ”

"Ana dilini yaşatmak çok önemli ama yaşadığınız ülkenin resmi diliyle beraber ikisini de birlikte öğrenmek çok ama çok daha önemli. Böylece devlet ve hükümet birimlerinde daha etkin görev alacak ve yurt dışı görevlerde daha başarılar kazanacaksınız." Diyen Başbakan Yıldırım, eğitim alanında iş birliğinin de önemine dikkat çekti. Yıldırım şunları kaydetti: "Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan'dan önemli istirhamım, biz yapacağız, sizden de beklentimiz buraya daha fazla Rumence öğretmen gönderilmesi, bizim de daha fazla Türkçe öğretecek öğretmenler göndermemizin temin edilmesidir. Gagavuzların kardeşleri olarak, biz Türkiye olarak daha fazla yatırımcının Moldova'ya, bu bölgeye gelmeleri için gerekli teşvikleri bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Bölgenin önemli yatırımcıları arasında yer alan Türk yatırımcılar, eminim ki gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret sonrası ve devamında Sayın

Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye yapacağı ziyaretle yeni bir boyut kazanacak ve yeni iş birliği yatırım imkanlarının kapısı aralanmış olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha 4'üncüsü düzenlenen Dünya Gagavuz Kongresi'nde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyor, size ve tüm Moldova halkına, 80 milyon Türk vatandaşının selam ve sevgilerini iletiyorum."

Konuşmaların ardından sel felaketinde evleri yıkılanlara TİKA tarafından yapılan yeni evlerinin tapuları verildi.

DHA


En Çok Aranan Haberler