HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başika’da Türk birliğine saldırı

Kuzey Irak'ta, Musul yakınlarındaki Başika'da, ulusal muhafız güçlerine eğitim veren Türk birliğine saldırı gerçekleşti.

Başika’da Türk birliğine saldırı

Irak’ın kuzeyindeki Başika Kampı’na dün akşam saldıran IŞİD militanlarını kamptaki Türk askerleri geri püskürttü. Türk askerinin top ve tank atışları sonucu 17 IŞİD militanı öldürüldü. Türk birliğinde şehit düşen veya yaralanan yok.

17 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

IŞİD, dün akşam saat 20.30 sıralarında Türk askerinin eğitim verdiği Başika Kampı’na çok namlulu Katyuşa roketatarlar ve diğer silahlarla saldırmaya başladı.

Saat 23.00’e kadar süren çatışma sonucu IŞİD Başika Kampı’nın etrafından geri çekilmek zorunda kaldı. Askeri kaynaklar çatışmanın sona ermesinden sonra yapılan keşifte 17 IŞİD militanının öldüğünün tespit edildiğini söylediler.

DAHA ÖNCE DE SALDIRDILAR

IŞİD geçen yıl 16 Aralık’ta da Başika’ya saldırmış ve bu saldırıda 4 Türk askeri yaralanmıştı. IŞİD’in bu son saldırısından önce ABD Başkanı Barack Obama, Türk askerinin Başika’dan geri çekilmesi yönünde mesaj vermişti.

TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika’da peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğitiyordu. Bu komando birliği ve tank gücünde geçen ay başında yapılan nöbet değişimi, Ankara ile Bağdat arasında diplomatik kriz yaratmıştı. IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi. IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

PEŞMERGEYİ TÜRK BİRLİKLERİ EĞİTİYOR

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak. Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

IŞİD'in 16 Aralık 2015 tarihinde Başika'ya saldırı anı

> _ **BAŞİKA** > > Tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Ezidilerin ve Şabakların yanı sıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor._ > > _IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Ezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti._
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler