HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkale'de PKK'lı cenazesinde gerginlik

Van'ın Başkale ilçesi İran sınırında terör örgütü PKK üyesinin öldürüldüğünü haber alan bir grup terör örgütü yandaşı, ilçede izinsiz gösteri yaptı.

Başkale'de PKK'lı cenazesinde gerginlik

Van-Hakkari karayolunda toplanan bir grup PKK yandaşı ateş yakarak yolu trafiğe kapattı. Başkale Devlet Hastanesi yakınında Emniyete ait sivil plakalı minibüsten indirdiği polis memurunu tartaklayan göstericiler, aracı da ateşe verdi.

Başkale'nin İran sınırında bulunan Esenyamaç Köyü Sualtı Mezrasında sabaha karşı bir grup PKK'lı ile asker arasında çatışma çıktığı ve bu çatışmada öldüğü ileri sürülen bir PKK'lının cesedi, Başkale Devlet Hastanesi'ne getirildi. Bunun ardından bir grup PKK yandaşı, ilçe merkezinde eylem yapmaya başladı. Kepenklerin kapalı olduğu ilçede, göstericiler, Van-Hakkari karayolunda barikat kurarak ateş yaktı.

Bunu üzerine bölgeye çok sayıda polis sevk edildi. Göstericeler, hastanenin yakınında bulunan emniyete ait bir minibüste bulunan sivil polis memurunu ise tartaklayarak araçtan çıkardı. Polis memuru güçlükle PKK yandaşlarının elinden kurtulup olay yerinden uzaklaşırken, minibüs ise göstericiler tarafından ateşe verildi.

Mobese direklerinin devrildiği ilçe, adeta savaş alanınına dönerken, polisin müdahalesi ise sürüyor. Çevrede güvenlik önlemi alan polisler, PKK yandaşlarını göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanarak dağıtmaya çalışırken, göstericiler ise taş ve molotof kokteyli atarak karşılık veriyor.

TSK'DAN AÇIKLAMA

Dün gece İran güvenlik güçleriyle çatışmaya giren ve daha sonra Türkiye tarafına geçen dört teröristten Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç köyü yakınlarında kalan biri hayatını kaybetti.

TSK'dan yapılan açıklamaya göre 2 Temmuz gecesi Van'ın Başkale ilçesi Esenyamaç köyü yakınlarında Kara Kuvvetleri 6'ncı Hudut Alayı Sualtı Hudut Karakol Komutanlığı unsurlarınca, sınırın İran tarafından silah sesleri duyuldu.

Bu sırada İran Güvenlik Güçlerince, Bölücü Terör Örgütü mensubu silahlı dört teröristle çatışma yaşandığı ve teröristlerin, sınırın Türkiye tarafına kaçtığı, saat 22.00'de Sualtı Hudut Karakol Komutanlığına telefonla bildirildi.

Gelişen bu durum üzerine, Sualtı Hudut Karakol Komutanlığı unsurlarınca; anılan teröristlerin muhtemel yaklaşma istikametleri gözetlenmeye başlandı. Ayrıca, bölgeyi kontrol etmek ve teröristlere müdahale etmek maksadıyla, motorlu devriye ve iki Hudut Emniyet Timi görevlendirildi.

''PKK'LIYI İRAN ASKERLERİ VURDU''

Timler, olay yerine intikal halindeyken, üç teröristin sınırın İran tarafına geri kaçtığını, İran askerleri tarafından vurulan bir teröristin ise köy yakınında, yerde yatar vaziyette olduğunu tespit etti.

Yaralı olduğu değerlendirilen terörist tarafından Türk güvenlik güçlerine aralıklı olarak ateş edildi. Saat 1.30'da teröristin, bulunduğu yerde hareketsiz olarak kaldığı saptandı.

Olay hakkında Başkale Cumhuriyet Savcılığına bilgi verilirken saat 5.00'da yapılan incelemede, teröristin olay yerinde öldüğü tespit edildi. Söz konusu teröristin cesedi, Cumhuriyet Savcısının talimatı ile Sualtı Hudut Karakol Komutanlığına getirildi.

Anılan teröristle beraber, bir adet Kaleşnikof Piyade Tüfeği, iki adet El Bombası ve bir adet telsiz ele geçirildi.

ÜÇ TERÖRİST TESLİM OLDU

Ayrıca dün akşamüstü Şırnak'ın Silopi ilçesinde Bölücü Terör Örgütü mensubu üç terörist, silahsız ve teçhizatsız olarak teslim oldu.

1 Temmuz günü sabahı ise Bölücü Terör Örgütü destekçisi bir grup tarafından; Diyarbakır'ın Hani İlçesi Çağıl Mahallesi mülki sınırları içerisinde yapılan yol kapatma eylemi esnasında, PTT adına kargo taşımacılığı yapan özel şirkete ait bir araç, içerisindeki 580 adet muhtelif kargo malzemesi ile birlikte yağmalandı.

Olay, kargo aracı sürücüsünün ertesi gün yaptığı başvuruyla öğrenildi. Hani Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla adlî tahkikata başlandı.

(DHA)

En Çok Aranan Haberler