HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bedelli Askerlik son dakika: Krediye itiraz var!

Bedelli askerlik beklentisi içinde olanlar konuyla ilgili haberleri, son dakika gelişmelerini yakından takip ediyorlar. Son olarak Hollanda'da yani yurt dışında olup da bedelli askerlik yapmak isteyenlerin kullandığı krediye karşı bir itiraz geldi.

Bedelli Askerlik son dakika: Krediye itiraz var!

Bedelli askerlik konusun gerek Türkiye'de gerekse de yurt dışında bulunan pek çok Türk vatandaşının aklını kurcalıyor. Türkiye'dekiler ne zaman bedelli askerlik çıkacak diye beklerlerken yurt dışındakiler de çifte vatandaşlık yoluyla bedelli askerlik fırsatından yararlanmaya çalışıyorlar. Ancak Hollanda'da bu yolla bedelli askerlik yapacaklara verilen kredi ile ilgili olarak Aşırı sağcı partiden itiraz geldi.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın aktardığı habere göre, Hollanda Savunma Bakanlığı, Türkiye'deki askerlik yükümlülüğünü bedelli olarak yerine getirmek isteyen çifte vatandaşlığa sahip çalışanlar 6 bin euroya kadar kredi veriyor.

Hollanda Temsilciler Meclisi, Savunma Bakanlığı tarafından Türkiye'de bedelli askerlik yapmak isteyen çifte vatandaşlığa sahip çalışanlara verilen kredinin kaldırılmasını istiyor. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) tarafından bu konuda verilen öneri, Meclis çoğunluğu tarafından destekleniyor. Hollanda Savunma Bakanlığı Sözcüsü ise kredi uygulamasının iptali için sendikaların onayı gerektiğini söyledi. Sözcü, bu konuda sendika temsilcileri ile görüşme yapılacağını açıkladı.

Bu karar, çifte pasaportlu çalışanların Türkiye'deki askerlik zorunluluğundan olumsuz etkilenmemesi için yine Hollanda Meclisi tarafından alınmıştı.

BEDELLİ ASKERLİK İHTİMALİ

Bedelli askerlik ülkemizde en son 2014 yılında hayata geçirilmiştir. İlk olarak 35.000 TL ödeme miktarı ile gündeme gelen bedelli askerlik uygulaması, daha sonra yapılan çalışma ve görüşmeler ile 18.000 TL'ye düşürülmüştür. Yaş sınırında da yapılan değişiklikler ile daha fazla insanın faydalanması mümkün olmuştur. Daha önce de 2011’de bedelli askerlik çıkmış ve bedel 30 bin lira olarak belirlenmişti. Son bedelli askerlik kararı üzerinden yaklaşık 3 yıl geçti ki askerliği yaklaşanlar da bu nedenle bedelli askerlik beklentisi artıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler