HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bedelli askerlikte son durum ne, bedelli çıkacak mı?

Bedelli askerlik konusu merakla takip ediliyor. Bir kesim bedelli askerlikte son durum ne oldu sorusuna yanıt arıyor. "Bedelli çıkacak mı?" sorusuna resmi yanıtlar geldi. İşte bedelli açıklamaları...

Bedelli askerlikte son durum ne, bedelli çıkacak mı?

Uzun süre beklenen bedelli askerlik konusu hala net bir sonuca ulaşmamışken Milli Savunma Bakanı Fikri Işık “ DAEŞ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. İkide bir bedellinin gündeme getirilmesi bizim açımızdan uygun değil. " dedi.

Bedelli askerlik yürürlüğe girerse uygulamanın bazı gereklilikleri bulunmaktadır. Bunlar; 30 yaşından gün almış Türk vatandaşları kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik uygulamasından yararlanabilecek vatandaşların bedelli askerlik için ödemesi gereken miktar 30bin TL. Gerekli şartları yerine getirip bedelli askerlik yapacak adaylar 21 günlük temel eğitimden muaf olup, askerlik görevleri yapılmış sayılacaktır. Bedelli askerliğin gündeme gelme nedenleri ise bakaya kalan askerlerin sayısının artması ve sosyal hizmet ve destekleri geliştirmek.

Bedelli askerlik konusunda haber bekleyen binlerce Türk vatandaşı bulunuyor. Tecil hakkı dolmuş kişiler için endişe yaratacak olan bir durum. Bu yüzden vatandaşlar bedelli askerlik konusunda günlerdir net bir açıklama yapılmasını ümit ediyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ ın yaptığı açıklama şöyle; “ Eğer savunma reform konseptinin sonucunda Türkiye'nin diyelim ki 500 bin asker yerine 400 bin askerle savunmasına ikame edilebilir denilirse, o zaman bu konular gündeme gelebilir.” Koşuluyla bedelli askerliğin gündeme geleceğini açıklayan Bakan Işık diğer koşullarda bedelli askerlik konusuna sıcak bakmadığını belirtti.

Fikri Işık’ ın açıklamasının tamamı şöyle "Şu anda bedelli askerlik gündemde değil. Şu noktada söylüyorum, bugün bedelli askerlik çıkaralım, altı ay sonra, bir sene sonra bedelli askerlik çıkaralım. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. En temel yaklaşımımız şu olmalı, yeni savunma konsepti hayata geçtiğinde Türkiye'nin asker ihtiyacı, niteliği belli olacak. Eğer savunma reform konseptinin sonucunda Türkiye'nin diyelim ki 500 bin asker yerine 400 bin askerle savunmasına ikame edilebilir denilirse, o zaman bu konular gündeme gelebilir. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz, hain terör örgütünün elemanlarını temizliyoruz, DAEŞ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. İkide bir bedellinin gündeme getirilmesi bizim açımızdan uygun değil. " bu şekilde.

Bakan Işık’ ın farklı terör örgütleri ile halen mücadele halinde olan TSK’ nın bu durumunda bedelli askerliğe sıcak bakmadığını belirtmesi günlerdir tartışılan bedelli askerlik gelecek mi? sorusuna bir yanıt olarak kabul edilebilir.

Bir diğer açıklamada ise Başbakan Binali Yıldırım bedelli askerli uygulaması hakkında “ Şu an için gündemimizde böyle bir uygulama yok. “

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü ise bedelli askerlik uygulaması hakkında mecliste şu an bedelli askerlikle ilgili herhangi bir çalışmanın, yeni yasa düzenlemesinin olmadığını belirtti.

Devletin bedelli askerlik uygulamasıyla ilgili en üst düzey yöneticilerin yaptıkları açıklamalara bakılırsa önümüzdeki günlerde bedelli askerlik uygulamasına sıcak bakılmıyor. Bu durumda tecilli biten veya bedelli askerlik yapmayı bekleyen Türk vatandaşlarının askerlik için TSK’ ya başvuru yapmaları gerekmekte. Gündemdeki açıklamalar bu yönde, yeni bir açıklama veya bedelli askerliği gündeme getirecek bir adım atılmadığı taktirde bedelli askerlik uygulaması şimdilik rafa kalkmış gibi görünüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler