HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilirkişiden Oda TV raporu: Dosyalar virüsle yerleştirildi

Gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da sanıkları arasında bulunduğu Oda TV davasında, dijital delillerle ilgili hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

Bilirkişiden Oda TV raporu: Dosyalar virüsle yerleştirildi

Raporda, ‘Suç unsuru teşkil eden dosyaların başka bilgisayarlarda hazırlanarak, zararlı yazılımlar (virüs) aracılığıyla Oda TV bilgisayarlarına kopyalandığı' tespiti yapıldı.

Emniyetin hazırladığı inceleme raporlarının adli bilişimin temel standartlarına göre eksik hazırlandığını belirten raporda, ‘soruşturma kapsamında el konulan dijital verilerin imajlarının el konulma tarihinden 11 ay sonra alınmasına' dikkat çekildi.

"Birçok dosyada virüs ve zararlı yazılım var"

Raporda, Oda TV'ye ait bilgisayar imajlarında yapılan incelemeye ilişkin önemli tespitlere yer verildi. İncelenen bilgisayarın ‘hedef gözetilerek virüs saldırılarına maruz kaldığı' vurgulandı. Raporda, "İncelenen diske dışarıdan yabancı kaynaklı dosyalar kopyalandığı, birçok dosyada virüs ve zararlı yazılım bulunduğu, suç teşkil eden dosyaların aidiyet ve zaman bilgilerinde çelişkiler saptanmıştır.” denildi.

"Sistemde tanımlı olmayan iki farklı kullanıcı"

Oda TV'ye ait bilgisayardaki dosyaların incelendiği ve sistemde tanımlı olmayan iki farklı kullanıcının bilgisayarda işlem yaptığı tespit edildi.

Raporda, bilgisayarda bulunun 328 dosyanın ‘kesin bir ifadeyle farklı bir bilgisayarda farklı bir kullanıcı tarafından oluşturulduğu' belirtildi. Raporda bu 328 dosyanın içinde ‘iddianamede yer alan ve suç teşkil ettiği iddia edilen ‘Nedim.doc, Koz.doc, Ulusal Medya.Doc, Sabri Uzun.doc' dosyaları ve virüslü program dosyaları bulunduğu' ifade edildi. Raporda bu dosyalarla ilgili de ‘uzaktan bir bilgisayar aracılığı ile ağ veya internet üzerinden kopyalandığı' değerlendirmesi yapıldı.

Suç teşkil ettiği iddia edilen bu dosyaların kullanıcı tarafından görülmediğinin tespit edildiği bilirkişi raporunda, ‘Bu bilgisayardaki kullanıcı, istese dahi bilgisayarına bazı özel yazılımlar kurmadığı sürece suç unsuru teşkil eden dosyaları görüp açamayacaktır” denildi.

"Dosyalarda zaman çelişkisi var"

Raporda, dosyalarda zaman çelişkisinin de bulunduğunun ifade edildi. Suç unsuru teşkil eden birçok dosyanın yaratılma ve silinme tarihinin birebir aynı olmasının, dosyalarla ilgili işlemlerin kullanıcı tarafından yapılmadığının açık göstergesi olduğu tespiti yapıldı.

Bilirkişi raporda suç unsuru teşkil eden dosyaların Oda TV'ye ait bilgisayarlarda açılıp çalıştırıldığına dair herhangi bir bulguya da rastlanmadığı açıklandı.

Oda TV bilgisayarlarına yönelik gerçekleştirilen virüs saldırılarının Aralık 2010, Ocak ve Şubat 2011 tarihinde hedef gözetilerek yapıldığı belirtildi. Bu saldırıların kaynağının belli olmamasının nedeni ise ‘saldırıyı gerçekleştirilen kişi veya kişilerin üst düzey bilgisayar bilgilerinin yanında Adli Bilişim ve Siber Güvenlik alanlarında da uzman olduğuna işaret ettiği' vurgulandı.

Raporun sonuç bölümünde ‘uzaktan tam kontrole imkan sağlayan zararlı yazılımların aktif olarak çalıştığı bir bilgisayardan elde edilen verilerin, dijital delillerin kullanımına dair uluslararası standartlar nezdinde mahkemelerce delil olarak kabul edilemeyeceği' vurgulandı.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 38 sayfalık rapor, bazı sanıkların avukatı Duygun Yarsuvat ve Hüseyin Ersöz'ün talebi üzerine, Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi tarafından hazırlandı.

aljazeeraturk

Türk malı elektrikli taksi

IŞİD Kerkük'e saldırıyor

"367'nin yakalanması lazım"

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler