HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Binali Yıldırım kimdir? İşte Binali Yıldırım'ın gerçekleştirdiği projeler

Binali Yıldırım kimdir sorusu, AK Parti Kongresi'nin ardından merak edilmeye başlandı. AK Parti'nin yeni Genel Başkanı olan Binali Yıldırım kimdir sorusunun yanıtı ve icraatları haberimizdedir.

Binali Yıldırım kimdir? İşte Binali Yıldırım'ın gerçekleştirdiği projeler

Binali Yıldırım, AK Parti'nin yeni Genel Başkanı oldu. Bu gelişmenin ardından vatandaşlar büyük bir merakla, 'Binali Yıldırım kimdir?' sorusuna yanıt aramaya başlarken, Yıldırım'ın hayatı hakkında detayları araştırmaya başladı. 58, 59, 60. ve 61. hükümetlerde yer alan ve bakanlık yapan Binali Yıldırım, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun parti genel başkanlığından istifa etmesinin ardından tek aday oldu. Haftalardır kimin aday gösterileceği merak edilirken, telaffüz edilen isimler arasında Binali Yıldırım'ın da adı geçiyordu. 19 Mayıs 2016 Perşembe günü yapılan AK Parti Kongresi'nde tek aday olan Binali Yıldırım kimdir? sorusunun yanıtını ve Yıldırım hakkında detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz.

İTÜ GEMİ İNŞA VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ'NDEN MEZUN OLDU

Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955 tarihinde Erzincan'ın Refahiye ilçesinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini İstanbul'da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde tamamlayan Yıldırım, sonrasında ise aynı okulda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Eğitimini tamamlamasının ardından, 1978 ile 1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde çeşitli kademelerde yöneticlik yapan Binali Yıldırım, bu dönemde 1990-1991 arasında İsveç'te bulunan Uluslarası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) bağlı Dünya Denizcilik Üniversitesi'nde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas yaptı. Burada eğitim gördüğü dönemde 6 ay boyunca İskandinavya ülkelerinin ve çeşitli Avrupa ülkelerinin limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontroller yaptı.

İDO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI

İsveç'te eğitim görmesinin ardından yeniden Türkiye'ye dönen Binali Yıldırım, 1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri'nde (İDO) Genel Müdürlük yaptı. Binali Yıldırım döneminde İDO hızlı bir gelişme kaydetti. İstanbul - Yalova ve Bandırma hatları açıldı. Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması olmak üzere İstanbul'a kazandırılan toplam 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotla İDO, dünyanın en büyük deniz taşımacılığı firması oldu. Binali Yıldırım, 1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası "Skal Kulübü" tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.

BİNALİ YILDIRIM'IN SİYASİ HAYATI

Binali Yıldırım 58., 59., 60. hükümetlerde Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM 22. dönem AK Parti İstanbul, 23. dönem AK Parti Erzincan, 24. ve 26. dönem AK Parti İzmir milletvekilliği yaptı. 30 Mart 2014'te gerçekleştirilen yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için AK Parti'den aday oldu. İzmir'de %36 oy alan Binali Yıldırım, 5 Haziran 2014'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığına getirildi. 1 Kasım seçimlerinin ardından kurulan hükümette Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 64. hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirildi.

PAMUKOVA TREN FACİASI

Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı yaptığı dönemde, 22 Temmuz 2004'te Sakarya'nın Pamukova ilçesinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıktı ve 230 yolcudan 41'i ölürken, 89 kişi ise yaralandı. Olayın ardından büyük bir kamuoyu tepkisi oluşsa da, Binali Yıldırım istifa etmeyeceğini açıkladı.

BAKANLIĞI DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELERDEN BAZILARI

*2003 – 2013 yılları arasında 17.500 km bölünmüş yol inşaatı
*2002 yılında 26 adet olan aktif havalimanı sayısının 55’e çıkarılması
*Ankara – Eskişehir, Ankara – Konya, Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleri
*Marmaray projesi ile İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarının denizaltından demiryolu ile birbirine bağlanması,
*İstanbul’un iki yakasını denizin altından birbine bağlayacak olan Avrasya Tüneli
*3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü)
*İstanbul – İzmir Otoyolu ve dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü
*1213 km Yüksek Hızlı Tren demiryolu hattı inşaası, 9350 km konvansiyonel demiryolu hattının yenilenmesi
*Avrupa’nın en büyük konteyner limanlarından biri olan Çandarlı Limanı
*Dünya’nın en büyük havalimanlarından biri olacak olan İstanbul 3. Havalimanı
*Dünyada %5 büyüyen havacılık sektöründe Türkiye’de %15 lik büyüme

PELİKAN DOSYASI

Pelikan Dosyası adlı bir blogda yayınlanan yazının ardından AK Parti'de kritik toplantılar gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görüşmesi sonrasında Davutoğlu, AK Parti Genel Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Bu gelişmenin ardından tüm Türkiye'de AK Parti'nin yeni Genel Başkanı'nın kim olacağı tartışılmaya başlandı. Bu isimler arasında Bekir Bozdağ, Berat Albayrak ve Binali Yıldırım'ın adı çokça anıldı. 19 Mayıs'ta gerçekleştirilen AK Parti Kongresi'nde Binali Yıldırım, tek aday olarak belirlendi.

Öğretmen Semiha Yıldırım ile evli olan Binali Yıldırım, üç çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen Yıldırım, sosyal medyayı da aktif olarak kullanmaktadır. Binali Yıldırım'ın resmi Twitter hesabı @binaliyildirim adlı hesaptır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler