HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Boru"dan "kağıt parçası"na Başbuğ dönemi

İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, görev süresi boyunca tartışılacak sözlerin altına imza attı.

"Boru"dan "kağıt parçası"na Başbuğ dönemi

ANKARA (ANKA) - İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, görev süresi boyunca tartışılacak sözlerin altına imza attı. Hakkında "kara propaganda" yapılarak, bir dönem Museviler’in Ağlama Duvarı önünde çekilmiş fotoğrafları ile gündeme gelen Başbuğ, toprak altından çıkan kullanılmış Law silahlarını “boru”, darbe hazırlığı niteliğinde olduğu öne sürülen belgelerin fotokopilerini ise “kağıt parçası” olarak nitelendirmesi, tartışmalara neden olmuştu.

İlker Başbuğ, 2008 yılı Yüksek Askeri Şura kararları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 26'ncı Genelkurmay Başkanı olarak görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt’dan devraldı. Göreve geldiği günlerde dikkat çeken ilk icraatı TSK’de bir ilki gerçekleştirerek 30 Ağustos resepsiyonuna astsubayları davet etmesi olmuştu. Başbuğ’un bu kararı bir güç gösterisi taktiği olarak değerlendirilmişti.

-SİLAH DEĞİL BORU, PLAN DEĞİL KAĞIT PARÇASI-

Başbuğ’un görev süresinde akıllara kazınan çok sayıda önemli cümlesi olmuştu. Ancak özellikle iki açıklaması uzun süre kamuoyunda tartışılarak gündemde kaldı. 21 Nisan'da Poyrazköy'de Bedrettin Dalan'ın arazisinde başlayan kazılarda 15′i dolu 22 LAW silahı bulunmuştu. Yaklaşık bir hafta sonra basının karşısına geçen Orgeneral İlker Başbuğ’un bu konudaki değerlendirmesi “Bunlar silah değil, boru” şeklinde olmuştu. Bu açıklamadan iki ay sonra da "Kaos Planı" olarak bilinen İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı da “kağıt parçası” olarak nitelemişti.

Başbuğ TSK'ya karşı medya üzerinden asimetrik psikolojik harekât yürütüldüğünü savunarak, “Bu kâğıt parçası TSK'yı yıpratmak amacıyla hazırlandı” demiş ve bu belgenin sorumlularının bulunması için istihbaratı göreve çağırmıştı. Başbuğ düzenlediği iletişim toplantısında gazetecilerin Ergenekon soruşturmasına yönelik soru sormaları üzerine ise gazetecileri “Ergenekon” dememeleri konusunda sert bir dille uyarmıştı.

-“LANETLİYORUM”-

Başbuğ’un anımsanan bir diğer konuşması ise, Trabzon Limanı'nda demirli TCG Oruçreis Fırkateyni'nde düzenlediği basın toplantısında sarf ettiği sözler oldu. TSK'ya karşı yürütülmekte olan psikolojik harekata, asimetrik psikolojik harekata değinmek istediğini söyleyen Başbuğ, “Bu konuya özellikle, bugün üzerinde beraber olduğumuz TCG Oruçreis Fırkateyni’nde değinmemin özel bir anlamı vardır. Herhalde herkes, açıkça ne demek istediğimi anlamaktadır” sözleri uzun süre tartışılmıştı.

Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 günü “Fatih Camii bombalanacaktı” manşeti de Başbuğ’un sert açıklamalarına kaynak olmuştu. Başbuğ bu haberle ilgili Balyoz darbe planını inkar ederek “Allah Allah diyen bir ordu cami bombalar mı" diye sorarak masaya yumruğunu indirdi ve bu haberi yapanlara "Lanetliyorum onları" diyerek tepki göstermişti.

-BAŞBUĞ’UN DA SES KAYDI ÇIKTI-

2010 yılında ardı ardına çıkan ses kayıtlarının arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da kayıtları yer aldı. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı’nın, Başbuğ’un yurt dışında yaptığı bir konuşmadan alındığını açıkladığı ve MGK toplantısının başladığı saatlerde ortaya çıkan ses kaydında Başbuğ’un, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı takip iddiasından, "kozmik oda"da yapılan aramaya kadar değişik konularda ilginç değerlendirmeleri yer almıştı.

-GÖREVİ KOŞANER’E DEVRETTİ-

Orgeneral İlker Başbuğ oldukça hareketli gelişmelerin yaşandığı bir süreçte yürüttüğü Genelkurmay Başkanlığı görevini, 2010 yılı Yüksek Askeri Şura kararları ile emekli olarak tamamlarken Görevi dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’e devretti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler