HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak: NASA'da çalışan Türk bilim insanından açıklama

'Büyük Marmara depremi ne zaman olacak' sorusu özellikle olası İstanbul depremini tahmin etmeye çalışan tüm uzmanların en çok tartıştığı konuların başında geliyor. Gazete Habertürk yazarı Sevilay Yılman, NASA'da çalışan Fransız kökenli Türk bilim insanıyla gerçekleştirdiği görüşmeden, olası İstanbul depremine ilişkin kritik bilgiler aktardı. Büyük İstanbul depremini önceden öğrenebilecek miyiz? İşte detaylar...

Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak: NASA'da çalışan Türk bilim insanından açıklama

İtanbul depremi ne zaman olacak? Bu soruyla beraber, son dönemde özellikle Muğla- Bodrum ve Manisa gibi Güney Batı Ege noktalarında art arda gerçekleşen ve hayatı felç eden depremlerin ardından Türkiye'de deprem olgusu bir kez daha 'ne kadar hazırız' sorusu da gündeme geldi. Uzun yıllardır beklenen Büyük Marmara depremine ilişkin uzmanlar farklı farklı tarihler verse de, depremin ne zaman olacağı kadar, depreme ne kadar hazır olunduğu da önemli...

Yılman, bugünkü yazısında, Bodrum’da tanıştığını ifade ettiği Fransız asıllı Türk bilim insanı Ronald Karel’le gerçekleştirdiği görüşmenin detaylarını aktardı. Kadıköy Moda doğumlu olduğu ve Fransız asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu belirttiği Karel'in NASA Ames’te yer alan Geo- Cosmo Bilim ve Araştırma Merkezi Vakfı ve GeoCosmo SPC’nin Başkan Yardımcısı olduğunu, İngilizce Wikipedia’da “1970 yılında keşfettiği iyonize bulutları bilimselleştiren araştırmacı” olarak tanıtıldığını belirtti.

'NASA'NIN DESTEKLEDİĞİ BİR BULUŞ SAYESİNDE DEPREMLER ÖNCEDEN TAHMİN EDİLECEK'

Yılman, Karel'in geçmişte bulutlara bakarak deprem tahmini yaptığını ve bunda başarılı olduğunu ifade ederek, asıl çalıştığı alanın deprem ön sinyalleri üzerine olduğunu ve iddiasına göre, NASA’nın da desteklediği bir buluş sayesinde depremlerin önceden tahmin edilebileceğini söylediğini ifade etti. Yılman, Karel'in açıklamalarına göre, NASA bu genel deprem çalışması kapsamında, Silivri'ye de bir istasyon kurulduğunu ve başarılı çalışması durumunda Büyük Marmara depreminin önceden tahmin edilebileceğini söyledi.

Yılman, Ronald Karel'in kendisine açıkladığı İstanbul depremine ilişkin yürütülen çalışmaların detaylarını okuyucularına şöyle aktardı:

BULUTTAN DEPREM TAHMİNİ

"Biliyorum çoğunuza ilginç gelecek bu yazacağım... “Hadi oradan canım” bile diyecek bazılarınız belki de... Haklısınız, zira ben de enişte Karel’in, bulutlara bakıp deprem tahmini yaptığını ilk duyduğumda bayağı bir afalladım. Ancak bunu nasıl ve hangi bilimsel verilere dayanarak yaptığını uzun uzun dinledikten sonra da mümkün olduğuna inandım.

Tabii bu Karel’i meslektaşlarından ayıran bir farkı, ama asıl çalıştığı alan deprem ön sinyalleri üzerine. İddiasına göre, NASA’nın da desteklediği bir buluş sayesinde depremler önceden tahmin edilebilecek.

Projeyi uzun uzun anlattı. Ben de bunun üzerine kendisine, daha önce de bu tür iddiaların ortaya atıldığını ancak sonuç alınamadığını hatırlattım.

Cevaben şunları söylüyor Karel: “Doğru... Yıllardır dünyanın çeşitli ülkelerinde deprem ön sinyalleri üzerinde değişik parametrelerle yüzlerce araştırma yapıldı ve bu araştırmalar çok değerli bilimsel dergilerde yayınlandı. Lakin o araştırmaların tamamında sadece tek bir parametre incelenip depremlerle ilişki kuruldu.

Bizim çalışmamızın farkı var. Şöyle ki; Gerek NASA Goddard Space olsun gerekse NASA Ames olsun, laboratuvarlarda yapılan değişik deneyler sonucu bu ön sinyallerin arkasındaki bilimi bulduk. Ve 2014 yılı sonu ile 2015 yılında NASA Ames’te Dr. Freund ile bir ekip kurup içerisine ondan fazla sensörlerin yer aldığı yer istasyonlarının planlarını hazırladık!”

SİLİVRİ’YE DE KURULDU

İşte bu istasyonlardan biri İstanbul Silivri’ye kurulmuş değerli okurlarım. Ve eğer gerçekten bu bilimsel çalışmalar sonuç verirse İstanbul depremini önceden haber alabilecekmişiz.

Silivri’deki istasyonla ilgili Karel, “Amaç, multi parametreleri inceleyip deprem öncesi olası hemen hemen bütün sinyalleri kaydetmek. Bu istasyona daha başka sensörler de ilave etmeyi düşünüyoruz. Ayrıca çeşitli uydulardan da elde edeceğimiz verileri bilgisayarlarda değerlendirip bilimde çok önemli bir adım atacağımıza inanıyorum.

Her bir istasyonda değişik gaz sensörleri, elektromanyetik dalgaları ve artı ile negatif iyonları ölçecek aletler, meteoroloji istasyonu ve nihayet TEC ve TIR’ı kaydedebilecek özel yazılım gerektiren uzmanları bir araya getirip deprem biliminde bir gün depremleri birkaç gün önceden kestirip tarih yazacağız” diyor...

TEST AŞAMASINDA

Ronald Karel, İstanbul depremiyle ilgili Silivri istasyonunu sürekli takipte. Şu an test aşamasında olduğu için yazılımlar sonucu elde edilen bilgileri paylaşmıyorlar. Ancak yaklaşık bir yıl sonra bu test dönemi bitecek ve Dr. Friedemann FreundTürkiye’ye gelerek istasyondan elde edilen tüm bilgileri paylaşacakmış...

Ben şahsen Karel’in anlattıklarını çok inandırıcı buldum. Ve doğruya doğru heyecanlandım. Olağanüstü bir çalışma zannımca ve inşallah sonuca ulaşır da büyük İstanbul depreminin ne zaman olacağını 2 gün önceden öğrenebiliriz.

SERZENİŞTE BULUNDU

Bu arada değerli okurlarım, uzun muhabbetin sonunda Karel, “NASA’nın Silivri istasyonu çalışmasında büyük katkım olduğunu düşünüyorum. Ülkem için bir şeyler yapmak, yapmaya çalışmak beni çok mutlu ediyor. Ancak bu kadar önemli bir çalışmayı yapan bendenizin bu ülkeyi yönetenler tarafından hiç merak edilmemesi de tuhaf geliyor. Bugüne kadar bir yetkili, bir devlet büyüğü arayıp da ‘Sen kimsin arkadaş? Ne iş yaparsın? Gel oturalım bir konuşalım’ demedi!” şeklinde serzeniş yüklü bir açıklama yaptı.

Ve bu açıklamanın sonunda da bana,“Bana çok garip geliyor bu durum! Sizce de öyle değil mi?” sorusunu yöneltti.

Orada sustum, bir cevap vermedim, ama buradan vereyim: “Hiç garip değil enişte! Çünkü bizim buralarda deprem ve diğer doğal afetlerden daha da önemli gündem siyasettir. İşte devlet büyüklerimiz, bu işin sorumlusu tüm yetkililer, o gündemlerle uğraşmak zorunda kaldıklarından maalesef ülkenin belki de bağımsızlığını yok edecek olası şiddetli sarsıntılarla ilgilenemiyorlar!”

Sağlıcakla kalın efendim..."


En Çok Aranan Haberler