HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çalınan kimlik bilgileri Thanksgiving üzerinden paylaşıldı

50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı iddia edildi. Çalınan kimlik bilgileri Thanksgiving adlı siteden yayınlandı. Thanksgiving'te pek çok siyasetçinin ismi de bulunuyor.

Çalınan kimlik bilgileri Thanksgiving üzerinden paylaşıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veri tabanındaki yurttaşların kimlik bilgilerinin çalındığı konuşuluyor. Türkiye ve dünyada sıkça karşılaşılan bu durumda, izinsiz paylaşılan fotoğraflar, çalınan şifreler ve yasadışı yollarla ele geçirilen sistemler derken Merkezî Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) de hacklendi. Son dönemlerde sıkça rastlanan ve geçtiğimiz haftalarda İETT sitesinin hacklenmesi olayının ardından kimlik bilgileri de çalındı. Gelen bilgilere göre 50 milyon vatandaşımızın kimlik bilgileri ele geçirildikten sonra Thanksgiving internet sitesi üzerinden paylaşıldı.

Sanal korsanlar, Thanksgiving üzerinden paylaşılan very tabanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kimlik bilgilerini de yayınladılar. Bilgilerin yayınlandığı Thanksgiving sayfası, genel olarak bilgi sızıntılarını yayınlayan İzlandalı bir gruba ait olduğu belirlendi. Çalınan kimlik bilgilerini yayan hackerlar tarafından paylaşılan mesajda “Gerici ideolojiler, adam kayırma ve dinde aşırıya kaçmanın Türkiye’yi savunmasız ve acı çekecek hale getireceğini kim tahmin edebilirdi.” ifadesini kullanıldı. Sızan veri tabanı, 49.611.709 isim içerdiği ve bu bilgilerin yayınlanmasının kimlik hırsızlığı ve sahteciliğe olanak sağladığı belirtildi.

UZMANLARDAN THANKSGİVİNG'E UYARI

Çalınan kimlik bilgileri vatandaşların endişelerini artırırken uzmanlar da bu olayın aslında tuzak olabileceğini iddia etti. Uzmanlara göre verilerin yer aldığı dosyanın aslında MERNİS Projesi'nin testlerinde kullanılmış eski bilgileri içerdiği ifade edildi. Bilişimciler çalınan kimlik bilgilerinin yer aldığı dosyanın güncel olmadığını, verilerin 2010 yılına ait ve 2010 yılı itibariyle reşit olanların kimlik ve adres verilerini kapsadığını söylüyor. Turkish Citizenship Database adlı isimle yayına başlayan Thanksgiving'te sisyasetçilerin bilgileri de bulunuyor. Öte yandan Thanksgiving.еpicm.оrg'a yoğunluktan dolayı erişim şu an sağlanamıyor.

Geçtiğimiz haftalarda da İstanbullular, otobüs ve metrobüslerin durak bilgilerini veren ekranlarında ‘Ekber was here’ (Ekber buradaydı) yazısıyla karşılaşmış, durum yolcuları tedirgin ederken, İETT’nin sitesinin hack’lendiği ortaya çıkmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler