HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

MİT TIR'ları haberi nedeniyle haklarında soruşturma açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül tutuklandı.

'Arkadaşlar Tutuklandık'

Tutuklama kararının ardından Can Dündar, salona giremediği için kararı duyamayanların yanına gelerek “Arkadaşlar tutuklandık” dedi. Dündar ve Erdem’e destek için adliyeye gelenlerden bazıları, “Özgür basın susturulamaz” diye slogan attı.

'Bunlar bizim için şeref madalyası'

Can Dündar, mahkemenin kararını Twitter hesabından "Tutuklandık" diye duyurdu. Dündar tutuklama kararının ardından "Üzülmeye gerek yok. Bunlar bizim için şeref madalyası. İçeride ve dışarıda mücadelemiz devam edecek." yorumunda bulundu.

Ankara temsilcisi Erdem Gül ise, " Ben yazdığım haber nedeniyle casusluktan tutun da bir örgüte üye olmadan da, devletin sırlarını ifşa etmekten yargılanıyorum. Kiminle ne yaptığıma dair delil göstermediler. Haber yazdım tutuklanmak üzereyim. Hakimin diyeceği kararla iş bitmiş olacak." dedi.

SAVCI TUTUKLAMA TALEP ETTİ

Saat 15.45 sıralarında kararını açıklayan Başsavcıvekili İrfan Fidan, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ü "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti.

ZAMAN ZAMAN TARTIŞMALAR YAŞANDI

Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan Dündar ve Gül'ün sorgulanmalarına saat 17.40'ta başlandı. Sorgulama devam ederken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün basın danışmanı Ahmet Sever'in de aralarında bulunduğu pek çok gazeteci adliye koridorlarında sonucu bekledi. 2 saatlik sorgulama saat 19.49'da tamamlandı ve mahkeme kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. Ara verildiği sırada, Can Dündar ve Erdem Gül, koridordaki bariyerin önünden gazetecilere kısa açıklama yaptılar. Erdem Gül'ün açıklamasına güvenlik görevlilerinin izin vermemesi üzerine Adliye görevlileri ile tartışma yaşandı.

1,5 SAAT ARADAN SONRA TUTUKLANMALARINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme, 1,5 saatlik aranın ardından saat 21.20'de kararını açıkladı. Can Dündar, karar sonrasında yakınlarına mahkeme kapısından "Tutuklandık" diye seslendi. Dündar, tutuklandığını Twitter'dan da duyurdu. Tutuklama kararıyla birlikte CHP Milletvekilleri Eren Erdem'in de aralarında bulunduğu grup, mahkeme salonunda "Özgür basın susturulamaz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Can Dündar değil, Erdoğan yargılanacak" şeklinde sloganlar attı.

MAHKEME HER SUÇ İÇİN AYRI GEREKÇE BELİRTTİ

İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, her üç suç için gerekçesini ayrı ayrı belirtti. Mahkemenin tutuklama gerekçeleri şöyle:

-"Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan:
1 Ocak-19 Ocak 2014 tarihlerinde MİT TIR'larının durdurulmasıyla bu eyleme katılanlar hakkında Adana ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturma başlatıldığı, şüphelinin bu soruşturmalara ilişkin mesleki durumu gözönünde bulundurulduğunda bilebilecek durumda olduğu, buna rağmen MİT TIR'larına ilişkin devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken belgeleri yayınlamak suretiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen örgüt kapsamındaki soruşturmaya rağmen yayınlaması, şüphelinin TCK'nin 220/7. maddesi ve 314/2. maddesi kapsamında eylemin gerçekleştiği ve kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

-"Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme" suçundan:
Şüpheli ve müdafiileri her ne kadar MİT TIR'larına ilişkin temin edilen ve yayınlanan belgenin konusu olan olayların daha önce kamuoyunda tartışıldığı ve bunun sır olmadığını belirtmişlerse de ilk defa MİT TIR'larına ilişkin şüpheli tarafından belgenin temin edildiği, kuvvetli suç şüphesinin oluştuğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

"Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan:
Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri basılmış eserler dışında internet sitesinden de yayınlandığı, ilk defa MİT TIR'larına ilişkin şüpheli tarafından belgenin yayınlandığı, kuvvetli suç şüphesinin oluştuğu, adli kontrolün yetersiz kalacağı..."

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE...

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, haklarındaki tutuklama kararının ardından Silivri Cezaevi'ne konuldu.
Dündar ve Gül saat 23.30'da polis aracıyla cezaevine giriş yaptı.

Aralarında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başdanışmanı Ahmet Sever'in de bulunduğu çok sayıda gazeteci arkadaşı, Can Dündar'a destek vermek amacıyla Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi.

CHP’li milletvekillerinden tutuklama açıklaması

CHP milletvekilleri, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verilen tutuklama kararının ardından adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verilen tutuklama kararının ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu ve avukatlar ile Cumhuriyet gazetesi çalışanları basın açıklaması yaptı. Yarkadaş, "Saat 10.30'dan beri süren tiyatro saat 21.30'da sonuçlandı. Can Dündar ve Erdem Gül ne yazık ki tutuklandılar. Can Dündar, salonun dışındaki arkadaşlarımızda duyabilsin diye kararı kendi sesiyle duyurdu. ‘Arkadaşlar tutuklandık' dedi. Can Dündar'a ne hissediyorsun diye sorduğumda, Can Dündar şunu söyledi; ‘Bugün benim ve Erdem'in tutuklanması bizim için bir şeref madalyasıdır, gazeteciliğe devam edeceğiz' dedi. Erdem Gül'e de duygularını sordum. Erdem ise, ‘tutuklandım ama gazeteciliğe devam edeceğim, dört duvar arasında olsam da gerçekleri yazacağım' dedi. Her iki arkadaşımız da alkışlarla uğurlandı'' ifadelerini kullandı.

"BURADA BÜTÜN GAZETECİLER TUTUKLANMIŞTIR”

Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının öldürüldüğünü belirten Tanrıkulu ise,"Gazetecilik, ifade özgürlüğü, halkın haber alma hakkı, yargıya infaz ettirilmiştir. Tutuklanan sadece Can Dündar ve Erdem Gül değildir. Burada bütün gazeteciler tutuklanmıştır. Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı öldürülmüştür, idam edilmiştir. Can Dündar ve Erdem Gül, gazeteciliğin onurudurlar. Onlar bu davadan beraat edeceklerdir. Ama bu dava dosyası da mutlaka ve mutlaka uluslararası ceza mahkemesinin konusu olacaktır. Bu bir yargı kararı değildir,tamamen özensiz bir şekilde yazılmış bir karardır. Katalog suçlarda olmamasına rağmen, katalog suçlar gerekçe gösterilerek tutuklama nedeni yapılmış. Hiçbir gerekçesi yok'' şeklinde konuştu.

"BU İDDİANAMEDE GAZETECİLİKTEN ESER YOKTUR”

Tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün gazetecilikten başka bir suçları olmadığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu ise "Burada yargılanan haber alma özgürlüğüdür. Bu arkadaşlarımızın gazetecilikten başka bir suçu yoktur. Bu iddianamede gazetecilikten eser yoktur. Uydurma bir örgüte yamanmak istenen iki tane meslektaşınız var. Bunlar sizin gözünüzü korkutmak için. Sizin haberlerinizi okuyanları korkutmak için uydurulmuş yalanlardır. Eğer siz bu iftiralardan yılarsanız, bu toplum gerçekleri duymazsa böyle tutuklamalar daha çok işlenir'' diye konuştu.

"BASINA BİR DARBE YAPILMIŞTIR”

Demokrasi arayanların herhangi bir fikir ayrımı yapmadan birleşmeleri gerektiği vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Türkiye'ye basınına geçmiş olsun. Burada basına bir darbe yapılmıştır. Buradaki yargılama hukukun yargılanmasıdır. Adaletin yargılanmasıdır. Tüm insanların, adalet arayanların, özgürlük arayanların, demokrasi arayanların herhangi bir fikir ayrımı yapmadan birleşmeleri lazım.Türkiye'deki basına, demokrasiye geçmiş olsun diyorum. Bugün bu emri verenler, bu talimatları verenler mutlak suretle yargılanacaklar'' dedi.

"BEN OĞLUMU NAMUSUMLA, ŞEREFİMLE BÜYÜTTÜM”'

Tutuklama kararının ardından gözyaşlarına boğulan Erdem Gül'ün annesi Fatma Gül ise, "Ben oğlumu çalışarak, çay toplayıp, fındık toplayarak büyüttüm. Babaları da 6 sene hapishanede yattı. Ben büyüttüm onları. Namusumla, şerefimle 3 tane çocuk büyüttüm'' diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Yapılan basın açıklamalarının ardından adliye önünde bekleyen kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR;

Sosyal medyada bir çok kişi karara tepki gösterdi. Aralarında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başdanışmanı Ahmet Sever'in de bulunduğu çok sayıda gazeteci, Can Dündar'a destek vermek amacıyla Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi.

Mahkemenin kararının beklendiği sırada Can Dündar basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Mahkemenin bulunduğu koridorda basın mensuplarına açıklama yapan Dündar, "İnşallah buradan çıkacağız” dedi. Bir basın mensubunun "gülüyorsunuz” demesi üzerine Dündar, "Savunmamızı yaptık. Sonuna kadar güleceğim. Hakim karar için çekildi. Üstümüze düşeni yaptık. Hakim sessiz dinledi, sorular sordu. Güzel bir tavrı yoktu. Ama uzun uzun savunmamızı yaptık. Uluslararası hukuk yönünden, iç hukuk yönünden ve siyasal yönden ele aldık savunmamızı” diye konuştu.

"Nasıl sorular sordu” şeklindeki bir soru üzerine Dündar şöyle konuştu:

"Sorulması gereken sorular aslında. Şu şeyi anlamakta zorlanıyor hakim savcılar; devlet güvenliği nasıl olurda en büyük öncelik olmaz da basın özgürlüğü. Biz basın özgürlüğünün daha öncelikli olduğuna inanıyoruz. Kararı bekliyoruz. İnşallah buradan çıkacağız.”

Milletvekili Eren Erdem'in Periscope yayınına katılan Dündar şunları söyledi: "Savunduğumuz şey basın özgürlüğü, gazetecilik hakkı ama onun ötesinde biz bu halkın bilgi hakkını savunuyoruz. Ve iktidarın yalan söylemesine karşı bunları ifşa etme özgürlüğümüzü savunuyoruz. Ve dolayısıyla bu bir ip çekme yarışı ise devletin saklama ve yalan hakkıyla, halkın bilme hakkı arasında biz o sınırı mümkün olduğunca bu tarafa çekmeye çalışıyoruz. Burada olan gazetecilerin, bizi savunmaya gelen dost milletvekillerinin kişisel meselesi değil. Bu bir toplumun, iktidarın elinde gasp edilmiş haklarını geri alma mücadelesi. Burada ne kadar kalabalık olursak o kadar boğabileceğiz yalanları. Ama ne kadar azalırsak bu hakkımız o kadar elimizden alınacak."

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün sorgusu tamamlandı. Karar için duruşmaya ara verildi. Verilen arada açıklama yapan Erdem Gül ‘Haber yazdım tutuklanmak üzereyim’ dedi. CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in internet üzerinden yaptığı canlı yayında Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül açıklama yaptı. Gül, şunları söyledi:

“DELİL GÖSTERMEDİLER”

“Ben savunmamda da söyledim. Yazdığım haber nedeniyle bana savcılıkta da burada da sorgumda da yönelttikleri suçlamalar karşısında yazdığım bir haber dışında hiçbir delil göstermediler.

“HABER YAZDIM TUTUKLANMAK ÜZEREYİM”

Ben yazdığım haber nedeniyle casusluktan tutun da bir örgüte üye olmadan da, devletin sırlarını ifşa etmekten yargılanıyorum. Kiminle ne yaptığıma dair delil göstermediler. Haber yazdım tutuklanmak üzereyim. Hakimin diyeceği kararla iş bitmiş olacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın yönetmeni Can Dündar, Ocak 2014 tarihinde durdurulan MİT TIR'larına ilişkin görüntülerin Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanmasına ilişkin “casusluk, darbeye teşebbüs ve terör örgütüne üye olmak” suçlarından hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Dündar ile birlikte Cumhuriyet Gazetesi Ankara Büro temsilcisi Erdem Gül dün ifadeleri alınmak üzere adliyeye çağrıldı. Can Dündar ve Erdem Gül, bugün ifade vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na geldi.

İfade vermeden önce adliye önünde basın açıklaması yapan Can Dündar, ifadeye telefonla çağrılmasının sevindirici olduğunu söyledi. İfadenin ardından Dündar ve Gül tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Can Dündar tutuklama talebini kişisel Twitter hesabından duyurdu.

DURUŞMADAN FOTOĞRAF

Can Dündar kimdir?

1982 yılında A.Ü. S.B.F. Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Can Dündar 1979’den itibaren sırasıyla Yankı, Hürriyet, Nokta, Haftaya Bakış, Söz ve Tempo’da çalıştı. 1986’da İngiltere’de “London School of Journalism”i bitirdi. Can Dündar ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde Siyaset Bilimi dalında yüksek lisansını 1988’de, aynı bölümünde doktorasını 1996 ‘da tamamladı. _**Devamı için tıklayın

**_

Dünyanın en köklü basın özgürlüğü örgütlerinden olan, 120 ülkede üyeleri bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün “MİT TIR’ları” soruşturması kapsamında tutuklanmasını kınadı.

İşte IPI’ın Türkiye Ulusal Komitesi tarafından yayınlanan basın açıklaması:

“Dündar ‘gazetecilik yargılanıyor’ diyerek girdiği duruşma salonundan çıktığında, gazetecilik tutuklanmıştı.

İki gazeteci, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamanın yanı sıra silahlı örgüte üye olmakla suçlanıyor.

‘Siyasal yararları’ gözetmek gazetecinin değil siyasetçilerin işidir.

Bilinmesinde kamu yararı bulunan belgeleri temin etmek ve açıklamak ise tam da gazetecilerin işidir.

Gazeteciler olarak biz, gazetecilik yapan Dündar ve Gül'ün yanındayız.

Terör, silahlı örgüt üyeliği ve casusluk gibi suçlamaların gazetecilerin yargılanmasında kullanıldığı Türkiye'de demokrasi ve basın özgürlüğü kara bir gününü daha yaşamıştır.

Dündar ve Gül'ün en kısa zamanda özgürlüklerine kavuşmasını diliyor, yetkilileri bunu sağlayacak reformları ivedilikle gerçekleştirmeye davet ediyoruz.”

SOSYAL MEDYADAN YOĞUN TEPKİ

Tutuklamalara başta ünlüler olmak üzere pek çok kişiden sosyal medya üzerinden tepki geldi

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde, 29 Mayıs'ta MİT'e ait yardım TIR'larıyla ilgili yayımlanan fotoğraflı haber üzerine, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" suçlarından, Dündar ve Gül hakkında soruşturma başlattı.

Başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu da 2
Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere, Ankara
Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Can Dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu
Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım TIR'larının
durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği"
gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Soruşturmayı İstanbul cumhuriyet başsavcıvekillerinden İrfan Fidan yürütüyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler