HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çavuşoğlu'ndan son dakika Almanya açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılacağı etkinliklere iptal kararı alan Almanya'ya ilişkin son dakika açıklama...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın Bakanlar Bekir Bozdağ ve Nihat Zeybekçi'nin toplantılarının iptal edilmesine sert tepki gösterdi.

"Tesadüf değil, Türkiye bunun altında kalmaz" diyen Bakan Çavuşoğlu daha önce de bu tür engelleme çabaları olduğunu hatırlatarak, "Bu Alman derin devletinin sistematik uygulaması haline geldi" dedi. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

''TÜRKİYE SİZİN EMRİNİZDE BİR ÜLKE DEĞİL''

''Bizi eşit bir ortak gibi görmek durumundasınız. Türkiye sizin emrinizde bir ülke değil. Siz Türkiye'nin patronu değilsiniz. Siz birinci sınıf, Türkiye ikinci sınıf değil. Biz size böyle davranmıyoruz. Siz de Türkiye'ye eşit bir ortak gibi davranmak zorundasınız. Türk toplumuna yaptığınız sistematik baskılar Türk toplumunu yıldırmaz. Bunu başaramazsınız. Gelin ortak hareket edelim. Türk toplumuna yönelik de birlikte çalışalım. Bizimle çalışmak istiyorsanız bize nasıl davranacağınızı öğrenmek zorundasınız. Bu yöntemle bu işler olmaz, böyle devam etmez. Biz de karşılığını veririz. Hiç çekinmeden her türlü karşılığını veririz. O zaman gerisini siz düşünürsünüz.''

"TERÖRİST BAŞLARINA İZİN VERİYORSUNUZ"

Çavuşoğlu daha önce de bu tür engelleme çabaları olduğunu vurgulayarak,"Terörist başlarına izin veriyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'na izin vermiyorsunuz. Bunun izah edilir bir yanı yoktur.Bu Alman derin devletinin sistematik uygulaması haline geldi.
Neden? Türkiye'nin burada kampanya yapmasını istemiyorlar çünkü onlar da hayır için çalışıyorlar. Güçlü Türkiye'nin önünü kesmek istiyorlar" diye konuştu.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"KARŞILIĞINI VERİRİZ "

"Türk toplumuna yaptığınız sistematik baskılar Türk toplumunu yıldırmaz. Bunu başaramazsınız. Gelin ortak hareket edelim. Türk toplumuna yönelik de birlikte çalışalım" diyen Çavuşoğlu şunları söyledi: ""Büyükelçimizi bakanlığa çağırmaları ve orada söyledikleri, özrü kabahatinden büyük. Neymiş, Türk bakanlar Almanya'ya gittiği zaman kendi muhataplarıyla da görüşmek durumdalarmış. Siz bakanlarımızla görüşmek istiyorsanız adam gibi talepte bulunursunuz biz de memnuniyetle görüşürüz. Böyle dayatmayla görüşmeyiz. Türkiye sizin emrinizde bir ülke değil. Gelin ortak hareket edelim. İki ülke arasında çok önemli bağlar var bunları güçlendirelim ama şu seçim öncesi popülizmden uzak durun. Bizimle ilişkilerimizi sürdürmek istiyorsanız bize nasıl davranacağınızı öğrenmek zorundasınız. Karşılığını hiç çekinmeden veririz. O zaman gerisini siz düşünün.Yıllara dayanan müttefikliğimizi, dayanışmamızı ortadan kaldırmak istiyorsanız Türkiye de bunun altında kalmaz."

ALMANYA'YA SERT NOTA: ALMAN BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Bozdağ ve Zeybekci’nin toplantılarına izin verilmemesi nedeniyle Ankara Berlin yönetimine sert diplomatik tepki gösterdi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann dün akşam Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Bakanlıkta Avrupa ile ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay tarafından kabul edilen Erdmann’a Türkiye’nin protestosu hem sözlü hem de yazılı nota ile iletildi. Türkiye, iki bakanın toplantılarına izin verilmemesinin demokratik ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığı gibi ifade özgürlüğüne aykırı bir tutum olduğunu da vurguladı.

ÇELİK: SAYGI BEKLİYORUZ

AB Bakanı Ömer Çelik, bakanların toplantılarının iptal edilmesine Twitter’dan tepki gösterdi. Çelik şunları kaydetti: “Vatandaşlarımızla buluşma toplantılarının engellenmesi demokratik hakkın engellenmesidir. Almanya ile demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve hürriyetler gibi ortak değerleri paylaşıyoruz. Bu değerlere saygı bekliyoruz. Türkiye’deki demokratik çerçevede farklı tercihlerle ilgili vatandaşlarımızın bilgilendirilmeleri de demokratik bir haktır. Almanya’da pekçok siyasetçinin bu hakkı engellemeye çalışması ve bazı kurumların fiilen engellemesi kabul edilemez. Böyle yaparak demokrasiler arasındaki köprüleri zedeliyorlar ve insanları birbirinden koparan ideolojik Berlin Duvarları inşa ediyorlar. Demokratik buluşmalar engellenirse, demokrasiye karşı coğrafi ve siyasi tel örgüler çekilmiş olur.”

KALIN: ENDİŞE VERİCİ

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, “Adalet Bakanı Bozdağ’ın, Almanya’da katılması planlanan etkinliğin sudan sebeplerle yasaklanmasını kınıyorum. Bu skandal kararın, PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerine kucak açan bir ülkede alınması Avrupa’nın geleceği açısından endişe vericidir” diye yazdı.

TANRIKULU: YANLIŞTIR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Twitter’dan karara tepki göstererek, “Almanya’da Türkiye’den siyasetçilerin toplantı yapamaması yanlıştır, tıpkı bugün Eminönü’nde Belediye tarafından aracımızın engellemesi gibi” dedi.


En Çok Aranan Haberler