HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cemaat 'abi'si aranıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon dinlemelerinde adres gösterdiği TÜBİTAK’ta görevden almalar başladı.

Cemaat 'abi'si aranıyor

7 kişinin görevden alındığı kurumda, uzmanlara amir gibi emir veren, 'abi'lerin peşine düştü.

‘Abi’ aranıyor

Milliyet'in haberine göre, TÜBİTAK’ta görevden alınan 7 kişinin yerine kurum içinden kaydırma yapılacak. Kurum içinde yürütülen soruşturmalarda, görevden el çektirilen kişilerle irtibatlı olduğu düşünülen “abi”ler aranacak. Abiler kurum içinde bulunursa kurum içinde geniş çaplı temizlik yapılacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, kurumda inceleme sürecinin tartışma yaratan son ses kaydından önce, 1 Şubat’ta başladığını belirtti. Işık, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtları için de, “Ben, o ses kayıtlarını ilk dinlediğimde çok açık bir montaj olduğunu hissettim” dedi.

Erdoğan’ın, “TÜBİTAK’ta yeni yapılanmaya gidildiği, devletin kriptolu telefonlarının bile oradan dinlenildiği” sözlerinin hatırlatılması üzerine Işık, “Maalesef bu (TÜBİTAK), paralel yapının en fazla sızma girişimlerinde bulunduğu kurumlardan biri. Burada kesinlikle devletin güvenliğiyle ilgili noktalarda, devletin kendi hiyerarşisi içinde amirinden emir almayıp da kendi ağabeyinden emir alan bir yaklaşımı asla kabullenmeyiz, bu noktada da yaptığımız tespitlerin gereğini yaparız” dedi. TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun kararlarıyla görevden alınanların olduğunu hatırlatan Işık, BİLGEM’in eski Başkanı Hasan Palaz ve Marmara Araştırma Merkezi’nin (MAM) eski Başkanı Murat Aydın’ın bu kapsamda olduğunu ifade etti.

İki koldan inceleme

Erdoğan’ın salı günkü açıklamalarından sonra bu sabah da BİLGEM’deki kriptolu telefonlara bakan 5 kişinin izne ayrıldığını ve çalıştıkları mekanla irtibatlarının kesildiğini anlatan Işık, “2 çalışma yapıyoruz. Bir, idari soruşturma açılması talimatını verdim. İkincisi de teknik inceleme. Daha önceden verdiğim talimatın yoğunlaştırılmasını tekrar arkadaşlarıma söyledim” dedi.

‘Dinleyince anladım’

Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili TÜBİTAK’ın devreye girmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de Işık, şöyle konuştu:

“Ben o ses kayıtlarını ilk dinlediğimde çok açık bir montaj olduğunu hissettim. Sayın Başbakan Konya’da olduğu halde, Ankara’da, iki kişi konuşurken birisi çok sessiz, kısık sesle konuşurken diğerinin bağırması, psikoloji açısından çok normal bir durum olmaz. Eğer Başbakanlık, TÜBİTAK’tan teknik bir inceleme isterse, biz tabii ki onu yaparız ama teknik incelemeyi gerektirmeyecek kadar açık bir montaj olduğu ortada. ”

Kamuoyuna yansıyan bilgiye göre Erdoğan’a yönelik dinleme olayı ortaya çıkmadan önce BİLGEM’de inceleme yapıldı. Telefonlarda kullanılan kripto yazılımının gizlice değiştirildiği ilk tespitlere yansıdı. Bu baskının ardından Hasan Palaz ve Murat Aydın görevden alındı.
Ay başında ise Erdoğan’ın da işaret ettiği yeni operasyon başladı ve şüpheli mühendisler görevden alındı. İddiaya göre, yapılan incelemede, iki kriptolu telefon arasındaki iletişimin dışarıya dağıtıldığı ortaya çıkarıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler