HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çetin Doğan'ın tazminat talebine ret

Yargıtay, Doğan'ın bir gazetede hakkındaki yazıda kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla açtığı tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını onadı.

ANKARA (A.A) - Yargıtay, Balyoz davası sanıklarından eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, bir gazetede hakkındaki yazıda kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla açtığı tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını onadı.

Doğan'ın avukatı, Taraf gazetesi yazarlarından Ahmet Altan'ın 21 ve 22 Ocak 2010 tarihlerinde köşesinde yazdığı "Görevleri Suç" ve "Genelkurmayın Yalanı" başlıklı yazıların, kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olduğu gerekçesiyle 30 bin lira manevi tazminat talebiyle dava açtı.

Davalı Ahmet Altan'ın avukatınca hazırlanan cevapta, 21 Ocak'taki köşe yazısının gazeteye ulaştırılan bir yazı üzerine hazırlandığı ifade edildi. Balyoz Darbe Planı olarak nitelendirilen planların hazırlandığı dönemde 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın adının sıkça geçtiği, ayrıca bu yazı içeriğinde yer alan belgeler sebebiyle tutuklandığı aktarılan cevapta, 2003 yılında Balyoz Planı'nda adı geçen bazı kimselerin, 2009'da Kafes Eylem Planı'nda da yer aldıkları ve yazının gerçeğe uygun olduğu savunuldu.

Ertesi gün verilen yazıda ise Çetin Doğan'ın isminin hiçbir yerde geçmediği, yazının Genelkurmay Başkanlığının Balyoz Darbe Planı karşısındaki tutumu ve yaptığı açıklamanın eleştirisi netiliğinde olduğu kaydedildi.

Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti.

Mahkeme kararında, "Görevleri suç" başlığıyla verilen yazının yayımlandığı dönem, güncellik, kamu yararı, öz ile biçim dengesi bakımından uygun kriterde olduğu, görünürdeki gerçeğe uygun bulunduğu ifade edilerek, "Nitekim davacının yazıya konu Balyoz Harekat Planı çerçevesinde hakkında açılmış ve yürütülen davanın olduğu, bu hali ile yazının tazminat gerektiren niteliğinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.

Kararda, "Genelkurmay'ın Yalanı" başlığıyla verilen yazının ise Çetin Doğan'a atfen bir yayın olmadığı kanaatine varıldığı belirtildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin red kararını onayarak, Doğan'a tazminat ödenmemesine karar verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler