HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cezaevi ‘okul’ ve ‘fabrika’ gibi çalışıyor

Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlüler, bir yandan eğitim alırken, bir yandan da istihdama katkı sağlıyor.

Tekstil, kilim, mobilya, demir, el işi, fırın gibi atölyelerde 592 hükümlünün 352'sinin istihdamı sağlanıyor.

Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Açık Ceza İnfaz Kurumu'na gelen hükümlülere ilk olarak mesleki kurslar veriliyor. Burada meslek öğrenen hükümlüler atölyelerde sigortalı olarak ve maaşla çalışıyor. Hükümlüler bir taraftan meslek sahibi olurken, diğer taraftan maaşlarıyla günlük ihtiyaçlarını karşılıyor.

Ceza İnfaz Kurumu'nun mobilya ve tekstil atölyesinde hummalı bir çalışma sürdürülüyor. Tekstil atölyesinde Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde görev yapan köy korucuları için bin adet kamuflaj yapılıyor.

Mobilya atölyesinde ise okullara 6 bin adet okul sırası yapıldı. Bu sıraların yapımı devam ediyor. Fırınlarda ise açık ve kapalı ceza infaz kurumlarının ekmekleri üretiliyor.

Hükümlüler el işi sanatına da büyük önem veriyor. Boncuklardan yapılan süs eşyalarının yanı sıra gemi maketleri, saatler, masa üstü ürünler üretiyor. Hükümlüler sadece bunlarla da kalmayıp temizlik iş kolunda oto yıkama işi de yapıyorlar.

Hükümlüler sadece eğitim ve çalışma ile değil, sportif faaliyetleri de yetirince zaman ayırabiliyor. Hükümlülerden okuma yazma bilmeyenlere okuma yazma kursu, bilgisayar öğrenmek isteyenlere bilgisayar kursu başta olmak üzere farklı kurslarda veriliyor.

Müzik ve eğlenceye de zaman ayırmayı ihmal etmeyen hükümlüler, ceza infaz kurumunda moral sosyal etkinliklerle moral depoluyorlar.

Hükümlüler öğrendikleri meslekleri cezaları bittiğinde, toplumsal yaşama döndüklerinde devam ettirmeyi planlıyor.

Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, hükümlülerin eğitimlerine büyük önem verdiklerini belirterek, "Yaklaşık 352 hükümlümüz şuanda sigortalı olarak kurum bünyesinde çalışıyor. Burada tutuklu ve hükümlülerin gerçekten çalışmanın erdemine inanarak bir şeyler ürettiğini görüyoruz, hem kendileri hem aileleri için son derece güzel ve kazançlı çalışma var. Buradaki en büyük avantajımız hükümlülerin çalışma ve üretimle birlikte eğitim faaliyetlerine her türlü imkan sağlanıyor. Bizim öncelikle meslek edindirme kurslarımız var. İlk başta yani burada genelde hükümlülerin ceza infaz kurumunda kaldığı süreleri de göz önüne alarak ilgili iş kollarına yönelik kurslarımız oluyor. Burada usta öğreticilerimiz, başlarında atölye şeflerimiz ve dışarıdan daha önceden meslek edinerek gelenler varsa, onları da kurumlar arasında paylaşarak meslek öğrenimini sağlayıp üretime dahil ediyoruz. O yüzden de burada Adıyaman Ceza İnfaz Kurumunda herkesin huzuru yerinde diye düşünüyoruz.

Ailelerden, hükümlülerden ve çalışanlarımızdan olumlu dönüşler oluyor. Biz burada güzel bir standart yakaladığımızı düşünüyoruz. Fiziki şartlarımızı iyileştirmek için şartlarımız var, daha fazla sayıda hükümlümüzü sigortalı olarak istihdam etme gayretindeyiz. Bunu da bu samimiyetle başaracağımıza inanıyoruz” dedi.

Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki 592 hükümlüden 350'sinin istihdamının sağlandığını kaydeden Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Abdulhamit Denizci, "Açık Ceza İnfaz Kurumu muhtelif iş kolları adı altında 16 değişik atölyede hizmet veriyor. Bu atölyelerde hükümlü istihdam ediyoruz. Bugün itibarı ile cezaevimizde 592 hükümlü bulunmaktadır. Bu hükümlülerin muhtemelen yılda 350-400 arası hükümlüye istihdam sağlıyoruz. Bu atölyelerin başında bizim kilim atölyesi, tekstil atölyesi, mobilya, demir atölyesi, fırın ve dışarıda temizlik iş kolu adı altında hizmet veriyoruz. Burada amacımız mesleği olmayanlara meslek öğretmek, mesleği olanların mesleğini geliştirmek. Şuan 350 hükümlüye bu alanlarda meslek öğrettik. Hükümlüler bu meslekle çıktıktan sonra vereceğimiz ‘tavsiye mektupları' ile dışarıda çok daha rahat iş bulabiliyorlar. Hükümlüler sigortalı ve ücretli olarak çalışıyor. Hükümlülerimizin burada mutlu olmaları bizleri de mutlu ediyor. Kurumuzda büyük bir istihdam sağlıyoruz. Ceza İnfaz Kurumumuz fabrika gibi çalışıyor” diye konuştu. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler