HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cezaevine güneş enerjisi

Van cezaevi, güneş kollektörüyle donatıldı.

Türkiye'de, karasal iklimin en sert yaşandığı illerden biri olan Van'daki cezaevi, kurulan 400 adet güneş kollektörü sayesinde kuruma yıllık 62 bin 655 metreküp doğalgaz, 70 bin TL elektrik tasarrufu sağlayacak.

İklim koşulları Türkiye'den çok daha sert olan ve yıllık güneşlenme süreleri çok az olan Avrupa'nın kuzey ülkelerinde güneş enerjisi kurulu gücü, Türkiye'nin300 kat üstünde bulunuyor. Türkiye'de yıllardır Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğun olarak kullanılan güneş enerjisi, bilinçlenme arttıkça tüm bölgelere yayılıyor. Sert iklim koşullarına sahip olan ve kışları çok uzun geçiren Van'da bulunan cezaevi artık güneş enerjisi ile ısınacak.

Türkiye'nin en büyük güneş kollektörü üreticisi Ezinç A.Ş. tarafından 25 gün gibi kısa bir sürede kurulan 400güneş kollektöründen oluşan güneş enerjisi santrali sayesinde cezaevinin suyu, güneş enerjisi ile ısınacak. Sistem, cezaevinde mahkumların toplam sıcak su ihtiyacını yaz döneminde ilave herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç olmadan karşılamak, kış aylarındaön ısıtmasını yapmak amacıyla kuruldu. 912 metrekare alana kurulan 400 güneş kollektörü ile sistemin toplam kurulu gücü 640 KW ısıl gücünde olacak. Kullanım sıcak suyu için gerekli ısı ihtiyacının yüzde 60'ı bu sistemden karşılanacak.

"İKLİM SERT, ANCAK GÜNEŞLENME SÜRESİ YETERLİ”

Ezinç A.Ş. Genel Müdürü Mahmut Ezinç, Van'ın kışları çok sert geçirmesine karşın aynı oranda çok ciddi kapasitede güneşlenmemiktarına sahip olduğunu belirterek, "Van'da yıllık metrekare alan başına1640 kWh ışınım gelmektedir. Bu doğrultuda kurmuş olduğumuz güneş enerji sisteminden yıllık 767 MWh ısı enerjisi üretilmesi hedeflenmektedir. Proje günde 50 metreküp sıcak su üretilmek üzere tasarlanmıştır. Yaz aylarında sistem verimliliği yüzde 80-90 civarında,kış aylarında yüzde 40- 50 oranında değişmektedir. Yıllık 62 bin 655 metreküp doğalgaz tasarrufu hedeflenmektedir. Bunun parasal karşılığı yıllık 70 bin TL'dir. Doğaya katkısı yıllık 145 ton CO2 eşdeğeri salımı engellenecektir” dedi.

Ezinç, Türkiye'nin birçok bölgesinde devam eden bölge hastaneleri, cezaevleri, öğrenci yurtları, askeri birlik ve karakollar gibi pek çok kamu kurumuyla proje uygulamasının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler