HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP referandum için AİHM'e gidiyor

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, referandum sonucunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını duyurdu. CHP, Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı itirazın ardından Danıştay’a idari dava açarak YSK’nın referandum sonuçlarını kesin olarak açıklamasının yürütmesinin durdurulmasını istemişti. Danıştay, yetkisi olmadığı gerekçesiyle dosyayı geri çevirerek, “Karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi” demişti. Üst mahkeme, YSK kararını idari davaya konu olabilecek bir işlem olarak görmemişti.

Kararı kamuoyuna partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası bir açıklama yapan CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke duyurdu. Selin Sayek Böke, "Uluslararası hukuk çerçevesinde kendi güvenliğimiz için atılması gereken her adımın atılması gerektiğini ifade ediyoruz" dedi. Muhalefet partileri, referandumda bazı usulsüzlükler yapıldığını öne sürüyor.

CHP, HDP ve Vatan Partisi, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Batı'da oylama, Doğu'da ise sayım işlemi sürerken mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin kararı nedeniyle referandumun iptal edilmesini talep etmişti. Bu talep, YSK tarafından reddedilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "YSK'nın kararı kesin, bu iş bitti" demiş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da benzer bir açıklama yapmıştı.

DANIŞTAY REDDETMİŞTİ

CHP, daha sonra YSK'nın mühürsüz oy pusulularına ilişkin kararını Danıştay'a götürmüştü. Ancak Danıştay da YSK kararını idari davaya konu olabilecek bir işlem olarak görmediği gerekçesiyle bu başvuruyu reddetmişti. CHP daha önce hem iç hukuk hem de uluslararası hukuk yollarını değerlendireceğini açıklamıştı.


En Çok Aranan Haberler