HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP asgari ücret konusunu Meclis'e taşındı

Asgari ücretin yapılan düzenlemelere rağmen açlık sınırının altında kalması üzerine CHP Kocaeli Milletvekili Akar, konuyu Meclis'e taşıdı. CHP'li Akar, asgari ücret konusunda kanun teklifi hazırladı.

CHP asgari ücret konusunu Meclis'e taşındı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen 6+6 şeklindeki zamma rağmen asgari ücret eklentilerin altında kaldı. Asgari ücret belirlenen zam oranına rağmen yoksulluk ve açlık sınırının altında kalmıştı. Çalışanların bu konuda beklentileri sürerken, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın hazırladığı kanun teklifi yüzleri güldürdü. CHP'li Akar, asgari ücretin açlık sınırının altında olmaması, asgari ücretin çalışma saati başına en az 9 TL olarak belirlenmesini öngören bir kanun teklifi hazırladı. Akar tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, İş Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik öngörüyor.

Akar tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, İş Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik içeriyor. Teklif, asgari ücretin açlık sınırının altında olmaması ve asgari ücretin çalışma saati başına en az 9 TL olarak belirlenmesini öngörüyor. Teklif, ayrıca asgari ücretin Gelir Vergisi Kanunu’ndan muaf tutulmasını içeriyor. Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

“Günümüzde yoksulluk sınırının hatta açlık sınırının altında olan asgari ücret, değil 4 kişilik bir aileyi geçindirmek bireyin kendisini tek başına geçinmesine imkan tanımayacak kadar düşük seviyededir. Şöyle ki, TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre ülkemizde halen açlık sınırı bin 427, yoksulluk sınırı ise 3 bin 500 TL açıklanmıştır. Son açıklanan rakamlara göre ise asgari ücret net 949 TL olarak açıklanmıştır.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücrete 2015 yılı için 6+6 oranında zam yapıldı. Bunun sonucunda 2015 ilk yarısı için yarısı için asgari ücret brüt 1202 TL, net ise 949 TL oldu. İkinci altı ay için ise brüt 1274 TL iken, net aylık ise 1000 TL olarak belirlendi. Asgari ücrete yapılan artış ise ne işçi tarafını ne de işveren tarafını memnun etti. İşçi sınıfı artış oranını yetersiz bulurken, işveren tarafı ise artışın 'çok fazla' olduğunu belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler