HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'den İçişleri Bakanı Efkan Âlâ hakkında suç duyurusu

CHP'li vekiller Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu ve Hasan Akgöl, Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

CHP'den İçişleri Bakanı Efkan Âlâ hakkında suç duyurusu

CHP Hatay Milletvekilleri Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu ve Hasan Akgöl, Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde mühimmat yüklü olduğu iddiasıyla durdurulan TIR'la ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala, Vali Celalettin Lekesiz ile TIR'da görevli MİT mensupları hakkında Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Adana'dan Kırıkhan'a giden Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman da, söz konusu TIR'ın aratılmamasıyla ilgili düzenlediği tutanağı Adana ve Hatay Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderdi.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla yapılan suç duyurusunda Milletvekilleri Eryılmaz, Dudu ve Akgöl, 1 Ocak'ta Reyhanlı İlçesi'ne doğru seyir halinde olan TIR hakkında silah yüklü olduğu iddiasıyla ihbarda bulunulduğunu, jandarma ekiplerince durdurulan TIR'da Özel Yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman'ın mahkeme kararına istinaden arama yaptırmak istediği belirtilerek, TIR'da bulunan kişilerin kendilerini MİT elemanı olarak tanıtıp aramaya engel oldukları ifade edildi.

SAVCININ İNCELEME YAPMASI ENGELLENDİ

Suç duyurusunda 'Şüpheli' olarak anılan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in 92725089-889-02/01 sayılı talimatı ile TIR'da arama yapılmasını engellediğini belirten milletvekilleri; Bakan Efkan Ala, Vali Lekesiz, TIR'da bulunan MİT mensupları ile TIR'da bulunduğu iddia edilen silah ve mühimmatları yükledikleri iddia edilen kişiler, aracılık edenler ve taşıyanlar hakkında şu suçlamalarda bulundu:

"Şüphelilerden Efkan Ala, yakalanan TIR'ın MİT mensuplarına ait olduğunu, içerisinde devlet sırrı teşkil eden eşyaların olduğunu basın açıklaması ile Türkiye kamuoyuna duyurmuştur. Hatay Valisi de sadece TIR'da bulunan kişilerin kimlik tespitlerinin yapılmasıyla yetinilmesini ve TIR'ın ve Mit mensubu kişilerin serbest bırakılması yönünde yazılı talimat vermiştir. Devlet yetkililerinin, mahkeme kararına istinaden TIR'ı incelemeye çalışan Cumhuriyet Savcısını engellemesi, Hükümetin kanuna aykırı bir eylem içinde olduğu şüphesini uyandırmaktadır.

Bu olay, dünya basınında da geniş yer bulmuştur. Devletin silahlı gruplara destek verdiği yönündeki iddialar vahim olup, Türkiye'yi uluslararası alanda sıkıntıya sokabilecek nitelik taşımaktadır. MİT'in Başbakanlığa bağlı olması MİT elemanlarına suç işleme hakkını vermemektedir. Yapılan ihbar üzerine Mahkeme kararı ile Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman'ın TIR'da arama yapması, inceleme yapması engellenmiştir. Burada usulüne uygun şekilde arama yapılıp mevcut eşyaların (ihbara göre silahların) tespitinin yapılması ve bu konuda suç unsuru olması halinde gerekli soruşturmanın başlatılması gerekirken, ağır cezalık suçun delillerinin yok lmasına neden olmak Türk Ceza Kanunu'na göre açıkça suçtur. Mahkeme kararı ile arama yapılmasına izin verildiği halde mahkeme kararının infazının engellenmesi de suçtur.

VALİ, YETKİSİNİ AŞMIŞTIR

Kırıkhan İlçemizde durdurulan ve silah yüklü olduğu yönünde ihbar edilen TIR'ın kim tarafından yüklendiği, nerede yüklendiği, kimin talimatıyla yüklendiği, silah yüklü olduğu iddia edildiğinden silahların nereden temin edildiği, yükün kime teslim edileceği, TIR'ın sürücüsünün ve yanındaki kişilerin kimlik bilgilerinin tespit edilip edilmediği, MİT mensuplarının araçlar içerisinde yüklü miktarda ağır silah taşıma görevlerinin olup olmadığı konusunda soruşturma başlatılması gerekir. Bu olayın Türkiye'nin itibarını uluslararası alanda sarsacağının dikkate alınması gerekmektedir. Hiçbir yetkilinin buna hakkı olmadığı açıktır.

Şüpheli Hatay Valisi, yazdığı talimatla mahkeme kararına rağmen TIR'ın aranmasına engel olmuştur. Valinin böyle bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Vali, bu talimatı ile mahkeme kararının önüne geçmiş ve yetkisini aşmıştır. Talimatta aracın MİT'e ait olduğu yönünde ibare kullanmıştır. Oysaki yakalanan TIR, MİT'e ait bir araç değildir.

BAKAN, SİLAH OLDUĞUNU ZIMNEN KABUL ETMİŞTİR

İçişleri Bakanı, yaptığı basın açıklamasında bu yükün Türkmenler'e gönderildiğini ifade etmiştir. Hiçbir yasa, silahları yardım malzemesi olarak kabul etmez. İçişleri Bakanı'nın aracın içerisindeki yükün silah olmadığına dair bir açıklaması da olmamıştır. Zımnen bunun silah olduğunu da kabul etmiştir. Bu tür olaylar, Ortadoğu'da yaşanan siyasi kaostan Hükümetin sorumluluğunun bulunduğu yönündeki iddiaları doğrulamaktadır. Bu nedenle devlet eliyle silah desteği yapıldığına ilişkin suçlamalar, Hükümeti uluslararası alanda teröre destek veren ve suç işleyen bir konuma sokacaktır.

Bu çerçevede 01.01.2014 günü Kırıkhan'da durdurulan ve silah yüklü olduğu iddia edilen TIR'da Mahkeme kararına rağmen arama yapılmasına engel olan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile olaydan sonra bu konuda kamuoyunu yanlış bilgilerle aldatan İçişleri Bakanı Efkan Ala ve TIR'da bulunduğu iddia edilen ve olayın hemen akabinde olay mahalline gelip TIR'ın olay mahallinden uzaklaştırılmasına yardımcı olan MİT mensuplarının cezalandırılmasını talep ediyoruz."

Milletvekili Mevlüt Dudu, suç duyurusu dilekçesini Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan'a elden teslim ettiklerini belirterek, "Sayın Başsavcı, dilekçemizi Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere işleme koydu" dedi.

ARATMAMA TUTANAĞI BAŞSAVCILIK'TA

Öte yandan TIR'la ilgili ihbar üzerine Adana'dan Kırıkhan'a giden Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu Maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman'ın söz konusu TIR'ın aratılmamasıyla ilgili tutanağı Adana ve Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği anlaşıldı. Tutanakta, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ve Hatay Valiliği yetkililerinin olay yerindeki kolluk güçlerini çektirdiği, Savcı Şişman'ın yanında korumasından başka kimsenin kalmadığı şeklinde bilgiler yer aldığı yazıyor. Tutanağın, bazı görevliler bakımından suç duyurusu niteliği taşıyıp taşımadığının, Başsavcılıklar tarafından değerlendirilebileceği kaydedildi. (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler