HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'li milletvekilleri Silivri Cezaevi'nde

CHP'li bazı milletvekilleri "Ergenekon" ve "Balyoz" davalarından tutuklu bulunan askerlerle görüşmek için Silivri Cezaevi'ne geldi.

İstanbul - CHP'nin Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyesi miletvekillleri Veli Ağbaba ve Nurettin Demir ile TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi milletvekili Rıza Türmen, "Ergenekon" ve "Balyoz" davalarından tutuklu bulunan askerlerle görüşmek için Silivri Cezaevi'ne geldi.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesine gelen CHP miletvekillleri Ağbaba, Demir ve Türmen cezaevine girmeden önce adliye binasının önünde açıklama yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararda iki mağduriyetin tespit edildiğini belirterek, "Birinci mağduriyet tutukluluk süresinin uzun olması nedeniyle, ikinci mağduriyet ise milletvekilliği görevini yapamaması nedeniyle. Şimdi bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunu yapacak olan, birinci derecede burada davayı gören mahkemedir. Bu mağduriyetlerin kaldırılması mümkündür. Bu mağduriyetler tahliye edilerek kaldırılabilir. Mustafa Balbay ancak tahliye edilerek bu mağduriyetler kaldırılabilir. Mağduriyetler kaldırılmadığı takdirde, yeniden İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülebilir" dedi.

Mahkemenin halen kararın gerekçesini yazmadığını, davadan elini henüz çekmediğini ifade eden Türmen, ikinci mağduriyetin yani milletvekilliği yapamamasından doğan mağduriyetin ise Balbay'ın hükümlü ya da tutuklulu olmasıyla ilgisinin bulunmadığını, mağduriyetler tespit edilmişken o mağduriyetlerin devamına izin vermenin ayrı bir insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, "Kesin bir tahliye kararı bekliyor musunuz?" sorusu üzerine Türmen, "Tabii ki. Yani hukuk bunu gerektirir. Anayasa Mahkemesi bunları tespit etmiştir. 'İhlaller vardır' demiştir. Siz ne diyeceksiniz 'İhlaller devam etsin' mi diyeceksiniz?Hukuken buna imkan yoktur" şeklinde cevap verdi.

Gazetecilerin "Hükümlü-tutuklu kavramını biraz açıklar mısınız?" sorusu üzerine Türmen, şunları söyledi:

"Tutukluluk hüküm verilene kadar geçen süredir. Hüküm kesinleştikten sonra tutukluluk biter, hükümlülük başlar. Yani karar verildikten sonra. Yalnız burada mesele şuradan çıkmaktadır. Acaba Yargıtay kararını verdikten sonra mı bitmektedir tutukluluk ve hükümlülük başlamaktadır. Yoksa birinci derece mahkemesi kararını verdikten sonra mı tutukluluk sona ermekte ve hükümlülük başlamaktadır. Bu o kadar da önemli bir şey değil. Çünkü birinci derece mahkemesi daha kararın gerekçesini yazmamıştır. Yani birinci derece mahkemesi davadan elini çekmiş değildir. O yüzden Mustafa Balbay'ın tutukluluğu devam etmektedir. Hangisini kabul ederseniz edin. Tutukluluk devam etmekte. Kaldı ki ikinci mağduriyet olan milletvekilliği yapamamasından doğan mağduriyetin bununla ilgisi yoktur. Ancak o da tahliye edilerek bu mağduriyet kaldırılabilir. Yani neresinden tutsanız tahliye kararının verilmesi gerekir. Fakat dediğim gibi bu ihlaller Anayasa Mahkemesi tarafından tespit edildikten sonra, ihlalin devamına izin verirseniz, bu da ayrı bir ihlal sayılır tabi."

Gazetecilerin, "Mahkemenin gerekçeli kararı beklediği söyleniyor. Böyle bir şey olabilir mi?" sorusuna Türmen, "Gerekçeli kararı beklemeden tahliye etmesi lazım. Ondan sonra beklesin. Yani tutuksuz olarak beklesin gerekçeli kararı" şeklinde konuştu.

CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyesi CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Silivri Cezaevi'nde Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve emekli Orgeneraller Hasan Iğsız ile Tuncer Kılınç'ın da aralarında bulunduğu 15-20 kişiyle görüşeceklerini söyledi.

Ağbaba daha sonra Hasdal ve Hadımköy Cezaevlerine geçeceklerini ve oradaki askerlerle görüştükten sonra bu durumla ilgili bir rapor yazacaklarını dile getirdi.

CHP'li Ağbaba, Balbay'ı CHP Cezaevi Komisyonu olarak ziyaret ettiklerini belirterek, "Mustafa Balbay Anayasa Mahkemesi kararına rağmen beş gündür halen cezaevinde. Anayasa Mahkemesinin bu kararı tanınmayacaksa hangi karar tanınacak. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kapıyı kırıp Balbay'ı çıkarmasını mı bekliyor? Bu konuda eğer Türkiye'de bir hukuk varsa, hala hukuktan bir parça varsa Balbay'ın bugün derhal tahliye edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyesi CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de Mustafa Balbay'ın şimdiye kadar tahliye edilmesi gerektiğini, mağduriyetinin artık çifte kavrulmuş leblebi misali olduğunu, bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini ve özellikle bu durumun milletvekilleri açısından çok önemli olduğunu anlattı.

CHP'li milletvekilleri açıklamanın ardından Silivri Cezaevi'ne giriş yaptı. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler