HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'nin 'Varlık Fonu' eleştirisine Hükümet'ten açıklama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, CHP'nin Varlık Fonu'na yönelik eleştirileriyle ilgili açıklama yaptı.

CHP'nin 'Varlık Fonu' eleştirisine Hükümet'ten açıklama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: "(Varlık Fonu) Öyle Düyun-u Umumiye falan gibi sözlerin de son derece yanlış ve yersiz olduğunu ifade etmek isterim. Varlık Fonu'nun bizatihi kendisi milli bir kuruluştur, milli bir oluşumdur. Ekonominin milli tarafını güçlendirmek için atılan bir adımdır"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Varlık Fonu'na ilişkin, "Öyle Düyun-u Umumiye falan gibi sözlerin de son derece yanlış ve yersiz olduğunu ifade etmek isterim. Varlık Fonu'nun bizatihi kendisi milli bir kuruluştur, milli bir oluşumdur. Ekonominin milli tarafını güçlendirmek için atılan bir adımdır." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken düzenlen bazın toplantısında, bir gazetecinin, "Referanduma yönelik, 'Hayır cephesi PKK ve FETÖ gibi örgütlerdir.' şeklinde açıklamalar geliyor. Bir imamın 'Hayır diyenler hainlerdir.' şeklinde açıklamaları var. Bu kampanya süreci böyle mi devam edecek?" sorusuna, "Eğer, bugün Türkiye bir Suriye, Irak, Libya, Yemen olmadıysa bunun en temel sebeplerinden birisi Türkiye'de sandığın ortada olmasıdır. Vatandaşlarımız darbe dönemlerinden sonra bile iş başındaki darbecileri, hür iradeleriyle sandıklarda verdikleri oylarla iş başından indirebilmişlerdir. Allah'tan ortada sandık var. Bizatihi bu referandum sandığının ortada olması bile Türkiye'nin demokrasisinin gücünü gösteren önemli bir göstergedir. Dolaysıyla kimi 'evet' kimi de 'hayır' diyecek. Kampanya açık, demokratik bir şekilde ortaya konulacak, herkes bu süreç içinde niye 'evet' ya da niye 'hayır' dediğini ortaya koyacak." karşılığını verdi.

Kimsenin demokratik bir yarış olacağından endişe etmemesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, millet ne derse başlarının gözlerinin üstünde olduğunu belirtti.

Pozitif bir kampanya yürüttüklerine dikkati çeken Kurtulmuş, "Kampanyamızın sloganı 'Kararımız evet'tir. Yeni Türkiye için evet, güçlü Türkiye için evet, Türkiye'nin sorunlarını aşacağı etkin bir yürütme sisteminin kurulması için evet. Biz kampanya boyunca eveti anlatacağız meydanlarda. Halkımızın büyük çoğunluğunun evet kampanyasına destek vereceğini şimdiden görüyoruz. Nihayetinde söz de karar da milletindir." ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş, Astana görüşmelerine ilişkin son durum ve Cenevre'de nasıl bir yol haritası izleneceğinin sorulmasına karşılık, Astana sürecinin Türkiye'nin yoğun çabaları ile ortaya çıktığını anımsattı.

Astana'nın en önemli sonucunun, 6 yıldır devam eden iç savaş sonrasında ilk kez rejim güçleriyle muhaliflerin ayna masa etrafında bir araya gelmesi olduğunu aktaran Kurtulmuş, Türkiye, Rusya ve İran'ın çok yoğun temaslar sonucunda Astana'yı oluşturduklarını anlattı.

- "Türkiye olarak Cenevre sürecine de destek veriyoruz"

Astana görüşmelerinin diplomatik bakımdan başarıyla nihayetlendiğini ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, Rusya ve İran bu sürecin sahada garantörlüğünü yerine getirecek ve ateşkes ihlallerini yakından takip edeceklerdir. Astana süreci Cenevre sürecinin alternatifi ya da rakibi değildir. Astana'da oluşturulan bu müzakere ortamı hiç şüphesiz Cenevre sürecini de etkileyecek. Türkiye olarak Cenevre sürecine de destek veriyoruz. Bizim amacımız nerede olduğu fark etmez, bir an evvel barış görüşmelerinin tamamlanması ve Suriye halkının istediği adil ve kalıcı bir barışın ortaya konulmasıdır. Bununla ilgili olarak da Türkiye diplomatik bütün gücünü ortaya koyuyor, taraflar arasında mekik diplomasiyle sonuç elde etmek için olağanüstü gayret sarf ediyor. Derdimiz Suriye halkının barışa ermesidir."

- "İstihbarat paylaşımında olumlu gelişmeler var"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İncirlik Hava Üssü'nden kalkan Alman Tornado uçaklarının Türkiye ile gerekli istihbari bilgileri paylaşmadığı iddialarına ilişkin, şunları söyledi:

"Koalisyon ülkelerinin, El Bab operasyonu ve Fırat Kalkanı Harekatı içinde istediğimiz desteği vermediğini bir kez daha ifade etmek isterim. Almanların keşif uçuşları sırasında elde ettiği bilgilerin önemli bir kısmını paylaştıklarını biliyoruz. İsteriz ki bu koalisyon güçleri ellerindeki bilgileri tamamen bizle paylaşsın, biz de onlarla paylaşalım. Çünkü Türkiye sahada pratik olarak silahlı mücadele veren tek ülke. Hem DEAŞ'a karşı önemli bir mücadele veriyoruz hem de aynı şekilde PYD/PKK unsurlarının Türkiye zarar vermesini önleyecek her türlü girişimi de yapmaya çalışıyoruz. Bizim dostlarımızdan, müttefiklerimizden beklediğimiz, sadece DEAŞ'a karşı birtakım bilgilerin, bulguların ya da istihbaratın paylaşılması değil. Aynı şekilde PKK/PYD unsurlarının da Türkiye'ye karşı hareketlenmeleri konusunda Türkiye'nin bilgilendirilmesidir. Dostluk, müttefiklik bunu gerektirir. Son zamanlarda, bilgi, istihbarat paylaşımında olumlu gelişmeler vardır. Ama bütünüyle, bütün bilgilerin paylaşıldığı istihbarat paylaşımını da beklediğimizi ifade etmek isterim."

Kurtulmuş, "Bazı gazetelerde FETÖ ile mücadele kapsamında gözaltına alınan 180 pilotun itirafçı olduğu ve Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki görevlerine döndükleri yer aldı. Böyle bir durum söz konusu mu? "sorusu üzerine, devam etmekte olan hukuki bir süreç olduğunu, bir kişinin itirafçı olmasının o kişinin mahkemede aklandığı anlamına gelmeyeceğini, davaların sonuçlanmasının ardından olumlu bir sonuç çıktığı takdirde gerekli adımların atılacağını bildirdi.

Numan Kurtulmuş, "Hafta sonu terör örgütü DEAŞ'a yönelik gerçekleştirilen operasyonların devamı gelecek mi? Bir de DEAŞ'a ait bir dergide Türkiye'deki din adamlarına yönelik tehdit yer aldı. Bu tehditlere karşı bir önlem alınıyor mu?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Biz, bütün terör örgütlerine diz çöktüreceğiz derken hamasi bir retorikle bunu söylemiyoruz. Türkiye uzunca bir süredir terör örgütlerinin tamamıyla canhıraş bir mücadele veriyor. FETÖ ile ölüm kalım mücadelesi veriyoruz. Terör örgütlerine mutlaka diz çöktürülmesi Türkiye'nin bekası için zorunlu. Biz bu sözü söylediğimiz zaman bazıları bundan rahatsızlık duyuyorlar ama eninde sonunda bütün terör örgütlerine diz çöktüreceğiz. Başka çaresi yok. Türkiye terörle böylesine iç içe yaşayamaz, halkımıza böylesine acıları yaşatamayız. DEAŞ, PKK, FETÖ ve diğer örgütlere karşı da bütün operasyonlar yapılacak. Hem Türkiye'nin dışından Türkiye'ye gelen tehditleri önleyecek tedbirleri alacağız hem de Türkiye'nin içinde bu örgütlere destek veren unsurların tamamını ayıklayıp bunları yargı önüne çıkaracağız. Son DEAŞ operasyonu bu kapsamda bir çalışmadır. DEAŞ'ın Türkiye içindeki insan kaynaklarının toparlanması ve bunların örgütle temasının kesilmesi için gayretle, samimiyetle yapılan bir mücadeledir. Bundan da sonuç alacağız. Dergilerle, internet siteleri üzerinden çok sayıda tehditler alındı. Bu tehditlere karşı ilave tedbirler alındı. Bu istihbaratların her biri detaylı bir şekilde değerlendiriliyor, tedbirler alınıyor. Allah korusun. Her gelen istihbarat değerlendiriliyor."

- "Kendilerine oy veren halkın iradesine ihanet ettiler"

Ahmet Türk'ün "Bizim de hatalarımız oldu." açıklaması hatırlatılan Kurtulmuş, yıllardır HDP'lilere, "Oy aldığınız halka ihanet eden, elinde silah bulunan, halka karşı silah kullanan, halkın yaşadığı şehirlerin, evlerin, sokakların içine bombaları kazarak yerleştiren bu terör örgütüne karşı durun. 'Biz, sizinle beraber değiliz, bu yaptıklarınızı asla tasvip etmiyoruz.' deyin. Terörle aranıza mesafe koyun, terörü lanetleyin. Size oy veren bölge halkının terör örgütlerinden bu kadar büyük zarar görmesini önleyin." dediklerini aktardı. HDP'deki bazı milletvekillerinin bunu yapamadıklarına işaret eden Kurtulmuş, terörle arasına mesafe koymak şöyle dursun, sanki terör örgütünün bir yan koluymuş gibi hareket ettiklerini dile getirdi.

Kurtulmuş, HDP'li bazı milletvekillerinin terörist cenazelerine katıldıklarını, terör örgütünün lojistik anlamda desteklenmesine katkıda bulunduklarını ifade ederek, "Kendilerine oy veren halkın iradesine ihanet ettiler." dedi.

- "Maalesef çok geç"

Ahmet Türk'ün açıklamalarının çok daha yüksek sesle söylenmesinin faydalı olacağı kanaatinde olduklarını belirten Kurtulmuş, "Ama maalesef çok geç olmuştur. Şimdi bundan sonra biz Türkiye'ye, bölgedeki halkımıza karşı acımasızca terör faaliyetlerini sürdüren örgütün diz çöküp, bu terör faaliyetlerini yapamaz noktaya gelmesinden başka hiçbir imkan artık elimizde kalmamıştır." diye konuştu.

Önce terör örgütünün bertaraf edilmesinin bu ülkede yaşayan 80 milyonun vazifesi olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, Türkiye'deki bütün akil siyasetçilerin terör örgütünün bertaraf edilmesine katkıda bulunması gerektiğini vurguladı.

Kurtulmuş, "Ondan sonrası vatandaşlarımızın hak ve hukukuyla ilgili bir husustur. Bu, Türkiye'deki demokratikleşme sürecinin gelişmesi için bütün siyasetçiler olarak hepimizin katkı sunmak vazifemizdir." ifadesini kullandı.

- "Cumhurbaşkanımızın kendi iradesidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı maddelerini iade edebileceği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımızın kendi iradesidir. Cumhurbaşkanımız kanaatimize göre bu 18 maddelik anayasa değişiklik paketinin tamamını onaylayacak ve referandumun tarihi böylece belirlenmiş olacaktır." açıklamasında bulundu.

Varlık Fonu'nun, Türkiye'nin ekonomik olarak güçlü bir fona sahip olması ve ülke ekonomisi üzerinde yapılabilecek operasyonlara karşı Türkiye'nin kendisini garantiye alması için ortaya konmuş bir fon olduğunu anlatan Kurtulmuş, daha etkin bir şekilde bu kuruluşların yönetiminin sağlanacağını söyledi.

"Duyun-u Umumiye" gibi sözlere "yanlış ve yersiz" nitelendirmesinde bulunan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Varlık Fonu'nun bizatihi kendisi milli bir kuruluştur, oluşumdur. Ekonominin milli tarafını güçlendirmek için atılmış bir adımdır. Düyun-u Umumiye ise ekonominin gayri milli olmasını sağlayacak bir amaçla atılmış olan bir adımdı. Yanlış, yersiz, alakasız bir benzetmedir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler