HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre'de son durum

İçişleri Bakanı Efkan Ala Cizre'de son durum hakkında açıklamada bulundu. Ala, operasyonun başarılı bir şekilde sona erdiğini bildirdi. İşte Cizre'de son durum hakkındaki açıklamalar...

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre'de son durum

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Şırnak ve Diyarbakır'da yürütülen operasyonlarda Cizre'de 575, Sur'da da 177 teröristin etkisiz hale getirildi. Günlerdir süren operasyonun ardından Cizre'de son durum merak edildi. İçişleri Bakanı Efkan Ala, saldırıya uğrayan Yeni Akit gazetesini ziyaretinin ardından gazetecilerin terör operasyonlarına ilişkin sorusunu yanıtladı. Cizre'de son durum hakkında bilgilendirmede bulunan Efkan Ala operasyonun başarılı bir şekilde sona erdiğini bildirdi.

Cizre'de son durum hakkında Efkan Ala, şu bilgileri verdi:

"Bugün operasyonlar biraz önce bitti, Cizre'de operasyonlar sona erdi çok başarılı bir biçimde. Ama bundan sonra yine arama tarama faaliyetleri devam edecek. Sokağa çıkma yasakları bir müddet daha Silopi'de olduğu gibi devam ettirilecek. Çünkü tuzaklamalar var, bilinmeyen bazı bölgelerde insanlarımıza zarar verebilecek mayınlamalar olabilir. Yine çukurların kapatılması, bariyerlerin kaldırılması biraz zaman alabilir. Ancak bugün öğle itibarıyla tamamen alandan bu meseleler bertaraf edilmiş yani teröristler ve alana hakimiyet kurulmuştur. Dediğim gibi arama, tarama faaliyetlerinin devam edebilmesi için ve vatandaşlarımızın Cizre'ye girdiklerinde zarar gelmemesini sağlayıcı tedbirlerin tam olarak alınması için biraz daha sokağa çıkma yasağı devam edecek. Operasyonel faaliyetler bugün öğle itibarıyla sona erdi."

CİZRE'DE SON DURUM

Bakan Ala'nın açıklamasının ardından Cizre'de operasyonların sona ermesine rağmen sokağa çıkma yasağı sürüyor. Cizre'de şiddetli çatışmaların çıktığı Yafes Mahallesi'nde PKK'lı grupların kazdığı hendek ve oluşturdukları barikatlar tamamen temizlendi. Güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasındaki çatışmalar nedeniyle bu mahallede oturanlar da hendek ve barikatların olmadığı başta Dağkapı Mahallesi olmak üzere diğer mahalle ve bağlı köylerdeki akrabalarının yanına yerleşti. Dağkapı Mahallesi'ndeki akrabalarının evlerine sığınanlar, her şeye rağmen hayata devam ederken, günlük ihtiyaçlarını kendi çabalarıyla karşılamaya çalışıyor.

CİZRE'DE GÜNLÜK YAŞAM

Çatışmaların bittiği, ancak sokağa çıkma yasağının devam ettiği Cizre İlçesi'nden objektifleri ilginç görüntüler yansıdı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle kuaför ve berberlerin kapalı olması yüzünden tıraş olamayan gençlerin, evlerinin bahçesinde saç ve sakal tıraşı oldukları gözlendi. Çatışmalar nedeniyle kapanan Vatan İlkokulu ve Ortaokulu'nda okuyan 5'inci sınıf öğrencisi Mizgin İnce, 1'inci sınıfa giden kız kardeşi Şirin İnce ile birlikte evlerinin kapısının önünde ders çalışırken görüntülendi. Dağkapı Mahallesi'nde oturan kadınlar da ağırladıkları yakınlarıyla birlikte, bahçede taşlardan yaptıkları ocaklar üzerinde ekmek pişirip yemek yaptı. Cizre'de bu manzaralar göze çarparken, operasyonlar sona ermesine rağmen Cudi Mahallesi'ndeki askeri hareketlilik bugün de devam etti.

CİZRE'DE NELER YAŞANDI?

Cizre'de 16 Aralık'tan beri aralıksız devam eden operasyonun ardından Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde devam eden operasyonda 1, Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde ise 2 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı. Cizre'de son durum hakkında bilgilendirmede bulunan Genelkurmay Başkanlığı, yazılı açıklamasında şu cümleleri kullanmıştı:

Şırnak / Cizre’de devam eden operasyonda; bir bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilmiş, iki bölücü terör örgütü mensubu terörist yakalanmış (Operasyonda, toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısı 575’tir.), dokuz Kaleşnikof piyade tüfeği, bir Kanas Keskin nişancı tüfeği, iki av tüfeği, 14 Kaleşnikof piyade tüfeği şarjörü, dokuz adet M-16 piyade tüfeği şarjörü, bir Kanas Keskin nişancı tüfeği şarjörü, bir roketatar mühimmatı, dört Kanas Keskin nişancı tüfeği fişeği, 461 Kaleşnikof piyade tüfeği fişeği, 228 adet M-16 piyade tüfeği fişeği, 83 av tüfeği fişeği, altı el bombası, bir namlu uzatma aparatı, iki el yapımı patlayıcı, üç dizüstü bilgisayar, bir el telsizi, üç hücum yeleği, üç flash bellek, iki dürbün ve muhtelif örgütsel doküman ele geçirilmiş, beş adet el yapımı patlayıcı imha edilmiştir.

*Diyarbakır / Sur’da devam eden operasyonda; iki bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilmiş (Operasyonda, toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısı 177’dir.), 11 adet el yapımı patlayıcı imha edilmiştir.

* Şırnak / Silopi’de bir bölücü terör örgütü mensubu terörist yakalanarak, gözaltına alınmıştır.

SİVİLLERE ATEŞ AÇILMIŞTI

Teröristler, PTT'ye ait iki kargo aracına silahlı saldırı düzenlemiş, saldırıda ağır yaralanan kargo görevlisi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. PKK'lı teröristler, Nur Mahallesi'nde 9 çocuk annesi Azime Aşan'ı uzun namlulu silahla vurmuştu.

Sur Mahallesi'ndeki evlerinin balkonunda halasının kucağındaki 3 aylık Miray İnce de teröristlerce açılan ateş sonucu başından yaralanmış, ambulansın mahallede bombalarla tuzaklandığı barikat ve çukurdan dolayı Su Kanalı Sokağı'ndaki eve yaklaşamaması sonucu Miray bebeği araca götürmek isteyen hala Rukiye İnce ile bebeğin 73 yaşındaki dedesi Ramazan İnce de teröristlerin açtığı ateş sonucu yaralanmış, hastaneye kaldırılan yaralılardan dede İnce yaşamını yitirmişti.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ CİZRE İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Cizre'de yaşananlar hakkında konuşmuş, Cizre'de katliam yapıldığını iddia etmişti. Demirtaş açıklamasında ''Cizre'deki durum şudur; o bodrumun civarındaki bir kaç binada toplam 70-90 kadar insan var. Çatışma yok, tankla topla atış var. Bilgi kirlilikleri bir tarafa, durum şudur: O sokakta birkaç binada toplam sayıları 70 ile 90 arası olan insan var. Bunların büyük bir kısmı sivil, bir kısmı Cizre'de henüz sokağa çıkma yasağı ilan edilmemişken dayanışma için oraya gitmiş üniversite öğrencileri, bir kısmı Cizre halkıdır. Cizre'nin diğer mahallelerinde operasyon sona ermiş durumda. Bu sokakta 20 günden bu yana bir abluka yaratılmış durumdadır. Sürekli tank, top atışı yapıyorlar. Bir çatışma yok. Tek taraflı o binalara ateş ediyorlar. Kanaatimiz odur ki bu insanların hepsi öldürüldü. Bunu açıklamıyorlar. Şimdi toplu bir katliam yaptılar ve açıklayamıyorlar. Halkın tepkisini azaltabilmek için gün ve gün açıklıyorlar. Cenazeleri şimdi sokaklara dağıtıyorlar o cenazeler oradaymış gibi.'' ifadelerini kullanmıştı.

(AJANSLAR)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler