HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Çözüm süreci güvensizlikten durdu'

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Gülten Kışanak, mahkum ziyareti için geldiği Elbistan'da çözüm süreci ve Suriye'deki iç savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

'Çözüm süreci güvensizlikten durdu'

Kışanak, çekilmenin durmasının bir güven sorununun göstergesi olduğunu iddia ederek, AK Parti hükümetinden demokratikleşme paketini açıklamasını istedi.

Beraberindeki BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'la birlikte Elbistan E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'na gelen Gülten Kışanak, BDP'li yöneticiler ve partililer tarafından karşılandı. Bazı mahkumlarla bir süre görüşen Kışanak, cezaevi çıkışında ise basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan cezaevlerini ziyaret edip, orada yaşanan sorun ve sıkıntılarla ilgili bilgi aldıklarını kaydeden Kışanak, çözüm sürecine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Temennimiz o ki bu konuda oyalayan, öteleyen yaklaşımdan biran evvel vazgeçilir. Türkiye demokrasisinin eksikleri var. Bunun tamamlanması lazım. Türkiye toplumunun bir bütün olarak doğusuyla, batısıyla kuzeyiyle güneyi ile demokratikleşme talebi var. Demokratikleşme ihtiyacı var. Bunların karşılanması gerekiyor. Bunları hükümetin herhangi bir şart koşmadan yapması gerekiyor. Biz evrensel hukuk kurallarının gereğini bu ülkeye de getirmeye çalışıyoruz. Dünya, insanlık hangi evrensel değerlerle, hangi hukuk normları ile demokrasiyi inşa etmişse Türkiye'de de bunlar olsun. Ne bir eksik, nede bir fazla."

-HERKESİN DEMOKRASİYE İHTİYACI VAR-

Kışanak, "İnsanlığın beşiği dediğimiz bir coğrafyada yaşıyoruz. İnsanlık tarihinin yaratılmasına hizmet eden bir coğrafyada yaşıyoruz. Ama insanlık tarihinin ortaya çıkarttığı demokratik değerlerden yoksunuz. Bunu kimse pazarlık konusu yapmasın, başka herhangi bir şeye şart olarak koşmasın. Bu demokratikleşme adımlarını hızlı bir şekilde atmalıyız. Bu Türkiye'nin ve demokratik kamuoyunun beklentisidir. Bir bütün olarak Türkiye halkının beklentisidir. Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Arabıyla herkesin demokrasiye ihtiyacı var. Hepimize demokrasi lazım. Bu süreci ilerletme konusunda da bu güven arttırıcı bir yaklaşım olacaktır. Öyle gözüküyor ki geri çekilme sürecinin durdurulması bir güven sorununun göstergesidir. Sürecin sıkıntıda olduğunun göstergesidir. Bu konuda ihtiyacımız olan demokratikleşme adımlarını atarsak müzakere sürecinin de sağlıklı bir şekilde ilerlemesine katkısı olacaktır diye düşünüyorum.” ifade etti.

Suriye'deki iç savaşa ilişkin de açıklama yapan BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, "Suriye meselesi tam bir trajedidir.” dedi. "Türkiye aslında Suriye'de barışın tarafında olmalıdır” ifadesini kullanan Kışanak, "Türkiye, çözümün ve diyalogun tarafında olmalıdır. Bu konuda biz parti olarak başından beri bu tezi savunduk. Suriye'de siyasi çözüm mümkündür. Suriye'nin bütün bileşenlerini ve bütün farklılıklarını kabul eden, tamamına gelecek beklentisi ve garantisi veren bir siyasi çözüm ortaya çıktığı zaman Suriye'nin sorunu çözülür. Suriye'de demokratik bir rejim ve kendi özgürlüklerini yaşayacaklarının güvencesinin verildiği bir ortam oluşmalı. Fakat şimdiye kadar Türkiye'den AKP hükümetinin ağzından böyle bir siyasi çözüm projesi duymadık. Bu büyük bir eksikliktir. Bunun derhal giderilmesi lazım. Türkiye bir destek verecekse, çaba sarf edecekse siyasi bir çözüm için çaba göstermelidir. Aksi takdirde bitmez tükenmez bir iç savaş girdabı içerisinde insanlar çok daha büyük acı yaşayacak.” şeklinde konuştu. CİHAN

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler