HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Çözüm sürecinde PKK'ya katılımlar arttı'

Kürt sorununun silahtan arındırılması sürecinin geride kalan bir yılını değerlendiren İHD, bir rapor yayımladı. Raporda hem hükümete hem PKK'ya eleştiri ve çağrılar yer alıyor.

'Çözüm sürecinde PKK'ya katılımlar arttı'

İnsan Hakları Derneği'nin 'çözüm sürecini' ve PKK militanlarının sınır dışına çekilmesini izlemek için kurduğu komisyon geri çekilmenin bir yılını değerlendiren bir rapor yayımladı. Rapora göre meclis çözüm sürecine dahil edilmeli ve PKK geri çekilmeyi tekrar başlatmalı.

25 kişiden oluşan izleme heyeti ayrıca karakolların yapımına devam edilmesini kaygı verici olarak değerlendirirdi ve öncelikle bu inşaatların durması gerektiğini söyledi. Heyet PKK'nın elinde bulunan sivilleri derhal bırakması gerektiğini de söylüyor.

Rapor geçen sene Diyabakır'ın Lice ilçesindeki 'kalekol' yapımını protesto ederken öldürülen Medeni Yıldırım'ın vurulduğu yerde açıklandı.

'Umut yerine kaygı'

İHD Genel Başkan Yardımcısı ve komisyon üyesi Av. Serdar Çelebi, sürecin başlamasıyla beraber kamuoyu gibi kendilerinin de çok umutlandığını söylüyor. Ancak Çelebi "Umut ve beklentilerimiz yerini kaygıya bıraktı. Sürece dair umutlarımız tükeniyor" diyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Çelebi, yasadışı bir örgüt olarak kabul edilen PKK'nın mevcut yasalar çerçevesinde yapabileceği tek şeyin geri çekilmeyi başlatmak olduğunu ve bunu yaptığını söylüyor.

Çelebi şöyle devam ediyor: "Mevcut yasalarla farklı bir şekilde adım atamayacak örgütün yapabileceği şey nedir; silahlı güçlerini geri çekip çatışma ortamına mahal vermemek. Dolayısıyla sorunun demokratik yollardan çözümü için uygun zemin hazırlamaktır. Ancak devlet gerekli adımları atmakta gecikmekte bu da biz de kaygı uyandırmaktadır" dedi.

'PKK'ya katılımlar artıyor'

Çelebi kendilerine gelen başvurulardan yola çıkarak PKK'ya katılımların arttığını da söylüyor: "Bu gösteriyor ki ortada doğru gitmeyen bir şey var. Ne zaman katılım fazlalaştıysa süreç tersine dönmüş, şiddetli bir savaş ortamının yaşanma ihtimali yükselmiştir. Güven ortamının oluşması için hükümet tarafından adımların atılması gecikiyor."

Çelebi, PKK'dan da kaynaklanan bazı sorunlar ve ihlallerin olduğunu ancak temel sorunun, hükümetin çözüm sürecine yaklaşımı olduğunu söylüyor.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı ve komisyon üyesi Raci Bilici de en önemli şeyin bölgenin normalleşmesi olduğunu söylüyor. Bilici, "Normalleşme silahların gölgesinde olmaz. Siyaset açık şeffaf bir şekilde süreci yürütmelidir. Asker ve PKK'nın silahlarının gölgesi çekilmelidir" diyor.

'PKK'nın elinde 2 sivil var'

İnsan Hakları Derneği raporunda şu önerilerde bulunuluyor:

Öncelikle yapımı devam eden karakol, baraj ve yol inşaatlarına son verilmeli,Mayınlı araziler bir an önce temizlenmeli,Müzakereler sürdürülmeli, çözüm sürecine TBMM dahil edilmeli,PKK geri çekilme sürecini tekrar başlatmalı, elinde bulunan sivilleri derhal serbest bırakmalıAbdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşmalıdır.

Raci Bilici, derneğe yapılan başvurulardan yola çıkarak PKK'nın elinde iki sivilin bulunduğunu bildiklerini ve onların serbest bırakılması için ellerinden geleni yapacaklarını da söylüyor.

PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan 21 Mart 2013'te PKK militanlarına sınır dışına çekilme çağrısı yapmış, sonbahara kadar geri çekilmeyi sürdüren örgüt, daha sonra çekilmenin "durdurulduğunu" açıklamıştı.

'Katılım neden sürüyor?'

BBC'de yayınlanan haberde yine, çözüm sürecinde PKK'ya katılımlar neden sürüyor?" sorusuna yanıt aranırken "Çözüm sürecine rağmen PKK'ya katılımların sürmesi hem soru işaretlerine, hem de çatışmaların yeniden başlama olasılığını güçlendirdiği için endişeye neden oluyor" yorumu yapılıyor.

BBC, Türkiye'de iki hafta önce 53 üniversiteli gencin PKK'ya katıldıklarını açıkladığını anımsatarak "PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart 2013'teki Nevruz kutlamasındaki çağrısıyla başlayan çözüm sürecinin iyimser bir atmosfer yarattığını"belirterek şöyle devam ediyor:

"Dağdaki kadroların da yasal düzenlemeler sonucunda geri döneceği beklentisi oluşmuştu. Süreçle birlikte, bir yılı aşkın süredir silahlar sustu. Kimse yaşamını yitirmedi. Ancak çözüm sürecine rağmen PKK'ya katılımların sürmesi hem soru işaretlerine, hem de çatışmaların yeniden başlama olasılığını güçlendirdiği için endişeye neden oluyor."

BBC, "Peki PKK'ya katılan 53 kişi Kürt gençlerini neden dağa çağırıyor?" sorusunu dile getirdiği haberinde psikiyatri ve sosyal hizmet uzmanlarının "çözüm sürecinde en belirgin sorun,güven bağının oluşturulamamış olması" yönündekideğerlendirmelerini aktarıyor.

Aynı uzmanların"Süreç barışa evrilmedi" değerlendirmelerine de dikkat çekilen haberde örgüte katılanların profillerinin değiştiği öne sürülürken "Pek çok üniversite mezunu ve öğrencisi genç maalesef çözümü dağda ve silahta bulmak zorunda kaldı. Çünkü bu süreç kendilerini etkileyecek boyuta gelmedi" görüşleri öne sürülüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler