HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Darbe raporu Çiçek'e sunuldu

Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş hazırladıkları 2 ciltlik raporu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teslim etti.

Darbe raporu Çiçek'e sunuldu

ANKARA (ANKA)-Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e raporunu sunarken CHP ve MHP ayrıca ayrışık raporlarını verdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyelerini Divan Salonu'nda kabul etti.

-"PANDORANIN KUTUSUNU AÇMIŞTIR"-

Komisyon Başkanı Nimet Baş, bu raporun yakın tarihin karanlık noktalarına olduğu gibi demokrasi ve hukuk yolundaki geleceğe de ışık tutacak bir rapor olduğunu belirterek, "Bu komisyon TBMM çatısı altındaki bütün partilerimizin ortak iradesiyle kurulmuştur. Komisyonumuz 7 ay boyunca olağanüstü uyum içinde çalışmıştır. Birlikte çıkardığımız bu rapordan dolayı tüm milletvekili üyelerimize kamuoyunun önünde bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Hazırladığımız rapor bütün siyasi partilerimizin ortak iradesi ve sahiplenmesiyle meydana gelmiştir" dedi.

-"KARANLIK ODALAR MUTLAKA AMA MUTLAKA HAVALANDIRILMALIDIR"-

Bir daha darbelerin olmaması için karanlık odaların havalandırılması gerektiğine dikkat çeken Baş, şöyle devam etti:

"1960, 1971, 1980, 1997 hepsi gayri meşru, gayri hukuki gayri insani darbelerdir gerekçeleri de sonuçları da gayri meşru ve gayri hukukidir.

Bu rapor darbelerle ilgili olarak pandoranın kutusunu açmıştır. Açılan kutudan, açılan kapıdan, ortaya çıkan bütün bu verilerin demokrasi ve hukuk için değerlendirilmesi bundan sonraki göstereceğimiz gayretlere bağlıdır.

Geçmişte TBMM'nin iradesine ve çağrısına kafa tutanlar komisyonumuza defalarca nedametlerini dile getirmişlerdir.

Çok güzel bir iş birlikte başarılmıştır.

Sivil anayasa başta olmak üzere önerilerimiz raporumuzdadır. Bize göre demokrasiyi karartmak üzere devletimizin içindeki bütün karanlık odalarda saklanan isimler ve evraklar mutlaka teşhir edilmelidir. Hukuki olmayan hiçbir bilgi devlet sırrı olmamalıdır. Bir daha darbelerin olmaması bir daha faili meçhullerin olmaması bir daha hukuk kapısının vatandaşın üzerine kapanmaması için bütün karanlık odalar mutlaka ama mutlaka havalandırılmalıdır.

Bu süreçte komisyonumuza destek veren başta Cumhurbaşkanımıza, Meclis Başkanımıza ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Bir diğer teşekkürüm CHP, MHP ve BDP yönetimleridir."

Baş, parlamento muhabirlerine de teşekkür etti.

-CHP VE MHP'DEN AYRIŞIK RAPOR-

Nimet Baş, komisyon raporunu Meclis Başkanı'na sundu. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da, "Bizim ayrışık raporumuz vardır" diyerek raporlarını TBMM Başlkanı Cemil Çiçek'e sundu.

Toptaş, "Raporun içeriğine katılmıyoruz, raporun içeriğine yönelik eleştirilerimiz vardır ancak sonuç ve öneriler kısmı oybirliği ile çıkmış olduğunu düşünüyoruz, sonuç ve öneriler kısmını birlikte oluşturduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.

MHP'de, "Bizim de raporumuz var MHP olarak, onu koyduk" derken Çiçek, "Onu da alırız, koyduysanız mesele yok" dedi. BDP'li Sırrı Süreyya Önder de, "Bizim ayrışık raporumuz yok" dedi.

-"SİS PERDESİNİN ÖNEMLİ BİR KISMI ARALANMIŞTIR, BİR KAPI ARALANMIŞTIR"-

TBMM Başkanı Çiçek de, "Hep beraber tarihi bir anı yaşamış oluyoruz. 24. Dönem parlamento çalışmaları içerisinde bence en önemli çalışmalardan bir tanesidir belki de başta gelenidir. Tüm komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Önemli bir görevi yaptınız, anayasal bir görevi gerçekleştirdiniz. Bu rapor çok önemli, geleceğimiz açısından önemli. Bu raporun önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak ve referans bir rapor olacaktır diye düşünüyorum" ifadesini kullanan TBMM Başkanı, şöyle devam etti:

"Böylesine karışık, karmaşık üzerinde sis perdesi olan perde arkasında da pek çok gerçeğin yattığı ölenlerin, öldürenlerin, mağdurların, mağduriyetlerin acıların yaşandığı bu dönemlerle ilgili çalışmaları 4 ay gibi kısa bir zamanda tüm yönleriyle ortaya çıkarmak mümkün olmayabilir. Ama benim kanaatim odur sis perdesinin önemli bir kısmı aralanmıştır. Bir kapı aralanmıştır.

Darbeler hiçbir şeyin çaresi değil, sorunların çözümü için çare bize göre demokrasidir, demokrasiyi kurumsallaştırmaktır, demokrasi dışı arayışlarla toplumun hiçbir sorunun çözülemeyeceğini yaşadıklarımızla daha net ve daha açık olarak görmüş oluyoruz. Bu çalışmanın Meclisimiz açısından önemi de şuradadır, kurumsal olarak darbelerin birinci derecede mağduru TBMM'dir."

-YENİ ANAYASA ÇALIŞMASINA VURGU YAPTI-

Bu çalışmanın Meclis'e güveni de büyük ölçüde artırdığına işaret eden Çiçek, "Milletimizin bizden istediği de sorunların dört siyasi partimizle bir araya gelerek, görüşerek, uzlaşarak, anlaşarak zaman zaman farklı düşüncelerde olabilecektir. İçeriğine katılmadığımız noktalarda olabilecektir. Bu işin tabiatında olan bir şeydir. Bu manada örnek bir çalışmadır. Temenni ederiz arzu ederiz ki anayasayı da böylece bitirelim yeni anayasa çalışmasını siz o anayasa çalışmasını yapan arkadaşlarımıza da bu çalışmayla örnek oldunuz, cesaret verdiniz.

Bu çalışma birlikte de bazı işleri en zor konuları konuşabileceğimizi, tartışabileceğimizi, içeriğinde farklı değerlendirmeler olsa bile sonuçta mutabık kalabileceğimizi göstermesi açısından da fevkalade önemli" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler