HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deniz Müzesi Piri Reis'i ağırlıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türk denizcilik tarihinin en önemli halkalarından biri olan Piri Reis'in hayatını ve eserlerini konu alan sergiyi açtı.

Çelik, yaklaşık 20-25 yıl öncesine kadar Boğaz'dan geçen Türk gemilerinin Barbaros Hayrettin Paşa'nın kabri önünde geçerken selam durduklarını, unutulan bu geleneğin de denizcilik açısındandan yeniden canlandırılmasını arzu ettiğini ifade etti.

Bakan Çelik, kısa süre önce yeniden düzenlenerek açılan Beşiktaş'taki Deniz Müzesi'nde düzenlenen Piri Reis ve Haritaları Sergisi'ni açtı. Açılış öncesinde müzeyi gezen Çelik, sergi için hazırlanan ve Piri Reis'in hayatını anlatan 8 dakikalık filmi izledi. Çelik'e İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da eşlik etti.

Piri Reis'in haritalarının sergilendiği sergiyi açmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Çelik, Türk denizcilik tarihi açısından Piri Reis'in eserlerinin önemine işaret etti. Bir dönem yazılan kitaplarda Piri Reis'in eserleri için "normal bir insanın o dönemde yazması mümkün değil, ancak uzaylılar yazdırmış olabilir" gibi ifadelerin kullanıldığını hatırlatan Çelik, Piri Reis'in eserlerinin tanıtımı ve daha iyi anlaşılması için çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Denizcilik tarihi için özel bir uygulamanın bir süredir terk edildiğini de ifade eden Çelik, 20-30 yıl öncesinde kadar Boğaz'dan geçen gemilerin Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa'nın kabrine selam durarak geçtiğini hatırlatan Bakan Çelik, "20-25 yıldır bu gelenek unutulmuş. Bu geleneğin yeniden ihya edilmesinin bu toprakların büyük bir denizci ile kurduğu anlamlı bağın yeniden ihya edilmesi anlamında önemli olacağı düşüncesindeyim. " dedi.

Bakan Çelik, sergiyi gezerek organizasyon yetkililerinden bilgi aldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler