HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deniz taştı, vinç düştü, tren durdu, 5 ölü ve 100'den fazla yaralı

Hızı saatte 107 kilometreye çıkan lodos fırtınası Marmara ve Ege’de hayatı felç etti.

Bursa’da Timsah Arena Stadı’ndaki dev vinç şiddetli rüzgârla yola devrildi, altında kalan bir taksici can verdi. Üç kişi çatıdan düşerek, bir kişi başına çatı düşmesi sonucu ölürken, çatılar, tabelalar uçtu, ağaçlar devrildi, su taşkınları yaşandı.

**5 günlük hava durumu için tıklayınız...

Marmara ve Ege bölgelerinde etkili olan şiddetli lodos fırtınası hem can aldı hem de birçok kentte milyonlarca liralık zarara yol açtı. En ağır zarar Bursa’da oldu. 2 günde 3 kişinin öldüğü kentte 110 kişi de yaralandı.

Ağaçları kökünden söken, çatıları uçuran, hızı saatte 107 kilometreye kadar çıkan şiddetli fırtına, dün sabah Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı Timsah Arena inşaatındaki dev vinci devirdi. Nilüfer Deresi üzerindeki köprüye büyük bir gürültüyle düşen vinç, Fatih Demirkıran (28) yönetimindeki taksiyi altına aldı. Ağır yaralanan araç sürücüsü Demirkıran, Çekirge Devlet Hastanesi’nde bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Araçta bulunan Kübra Ablak ise tedavi altına alındı. Vincin devrildiği istikamette bulunan Bursaray hattı da kullanılamaz hale geldi, seferler iptal edildi.

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Çeltikçi mahallesinde çiftçilik yapan 42 yaşındaki Nefi Beyhan, samanlığın çatısının uçmasını engellemek için çatının ayaklarını traktöre bağlamak istedi. Rüzgarla havalanan çatı, Beyhan’ı da beraberinde uçurdu. Çatıyla birlikte yükselen Bayhan, bahçe duvarına çarparak yere düştü. Beyhan olay yerinde hayatını kaybetti.

O ÇATIDAN UÇTU ÇATI BAŞINA DÜŞTÜ

Balıkesir’in Börezli mahallesinde de ahırının çatısına tamire çıkan İbrahim Şemdil (50), rüzgârın etkisiyle havalanan çatıdan toprak zemine düştü. Birkaç saniye sonra da yerinden kopan metal çatı Şemdil’in üzerine devrildi. Ağır yaralı olarak Burhaniye Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Şemdil, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Danişment köyünde de Abdullah Aydemir (84), fırtınanın hasar verdiği çatısını onarmak istedi. Rüzgârla kopan bir çatı parçasının başına isabet ettiği Aydemir hayatını kaybetti.

Samsun’da da lodosun uçurduğu samanlığın çatısı, tarlada çalışan Kamile Değirmenci’nin (63) üzerine düştü. 4 çocuk annesi kadın tarlada can verdi.

GÖKTEN KİREMİT VE AĞAÇ YAĞDI

Bursa’nın İnegöl, Yıldırım ile Osmangazi ilçelerinde ise çok sayıda ağacı kökünden söken şiddetli rüzgâr, birçok evin çatısını uçurdu. Gökten yağan kiremit ve diğer parçalar çok sayıda araçta maddi hasara yol açtı.

Yakındoğu çevre yolunda bir prefabrik konteyner de yola savruldu. Trafikte tehlike yaratan konteyner nedeniyle İzmir yönününde sağ şerit trafiğe kapandı.
İnegöl’de sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 11 kişinin hastaneye kaldırıldı.
Şiddetli lodosun kopardığı elektrik kablolarına TEDAŞ ve belediye ekipleri yetişmekte zorlandı.

İstanbul'un en hızlı rüzgârı 1970’te esmişti

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre, İstanbul’da bugüne kadar ölçülmüş en hızlı rüzgâr 17 Ocak 1970’te, saatte 113.4 kilometreyle esti. Dün ise rüzgârın hızı 85 km’yi buldu. Beşiktaş’ta ise üç metreyi bulan dalgalar nedeniyle Üsküdar’a vapur ve tekne seferleri iptal edildi. Dalgaların sahile taşıdığı çöp ve atıklarını görevliler saatlerce temizledi.

Havada ve denizde ulaşım felç oldu

Yurdun batı bölgelerinde lodos fırtınası deniz ve hava ulaşımını da felç etti.

İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’nın Bilecik bölgesinde şiddetli lodos nedeniyle demiryoluna ağaç devrildi. Elektrik kesintisi üzerine İstanbul-Ankara seferleri aksadı.
Türk Hava Yolları (THY), olumsuz hava koşulları nedeniyle iç hatta 65, dış hatta 59 seferini iptal etti.
İstanbul Şehir Hatları Adalar-Kabataş, Adalar-Bostancı, Kadıköy-Eminönü, Kadıköy-Karaköy, Kadıköy-Beşiktaş ile Anadolu Kavağı-Sarıyer (ring) yönündeki tüm seferlerini iptal etti.
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) de Sirkeci-Harem ve Eskihisar-Topçular arabavapuru seferleri ile tüm iç hat deniz otobüsü seferlerini durdurdu.
İzmit Körfezi’nde tüm vapur seferleri iptal edildi.
Bursa Deniz Otobüslerinin (BUDO) bazı deniz otobüsü seferleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.
Marmara’da 83 şilep ve tanker Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi sahillerinde demirledi. Gemi personeli de 6 metrelik dalgalar yüzünden karaya çıkamadı.
Yunanistan'da 1866’da inşa edilen ve Balkanların tek kemerli en büyük taş köprüsü olarak bilinen Osmanlı Köprüsü de, aşırı yağışa dayanamayarak yıkıldı.

Eylemci kadının kafasına kalas düştü

Halkevleri üyesi kadınlar, “Eşitiz, biz varız” sloganıyla Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması öncesi grubun meydana yürüdüğü sırada Yeşim Özdemir isimli kadının başına bir binadan kalas düştü. Özdemir arkadaşları tarafından hastaneye kaldırıldı.

Bugün şiddetli yağış geliyor

Kıyı Ege’de fırtına yerini bugün çok kuvvetli yağışa bırakacak. Öğleden sonra Kuzey Ege’de etkili olmaya başlayacak yağışların, Çanakkale il geneli, İzmir ve Manisa’nın kuzey ilçeleri, Balıkesir’in kuzey ve batı batı ilçelerinde kuvvetli (21-50 mm), yerel olarak çok kuvvetli (51-75 mm) olacağı tahmin ediliyor. Yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulunuldu. AA

ŞEHİR ŞEHİR DURUM

Şiddetli lodostan etkilenen illerde yaşananlar özetle şöyle:
İSTANBUL: Caddebostan’dan Kartal’a kadar uzanan sahil yolunu su bastı. Araçlarında mahsur kalanları itfaiye ekipleri kurtardı. Dalgalar tekneleri batırdı. D-100 Karayolu’nun Büyükçekmece Mimar Sinan Köprüsü’nde meydana gelen çökme nedeniyle köprü trafiğe kapatıldı.
ÇANAKKALE: Ailesiyle pazara giden Ali Yeni, park ettiği aracın el frenini çekmeyi unuttu. Araç, hızı 100 kilometreye ulaşan fırtınanın gücüyle hareket edip Sarıçay’a düştü. Araç vinçle kurtarıldı. Bayramiç’te Mollahasanlar Köyü Camisi’nin minaresi yıkıldı. Biga’da fırtına adliye binasının çatısının büyük kısmını uçurdu. Lapseki’de 4 kişi çatıdan düşen parçalardan yaralandı.
KOCAELİ: Yürüyüş Yolu’ndaki asırlık çınar ağaçlarının kopan dalları nedeniyle yol zaman zaman araç trafiğine kapatıldı. İzmit Körfezi’nde dev dalgalar oluştu. Yaklaşık 1.5 metre yükselen deniz, iskelelerin üzerine çıktı, dev dalgalar da içerilere kadar ilerledi. Küçük teknelerden batanlar oldu.Adliyenin çatısı Sanayi Caddesi’ne düştü.
BİLECİK: Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Türk Telekom binasının çatısı uçarak yolu kapattı. Park halindeki bazı araçlar zarar gördü. Gazi mahallesinde bir apartmanın mantolaması koparak, park halinde araçların üzerine düştü. Şiddetli lodos birçok ağacın da devrilmesine neden oldu.
İZMİR: Tire ilçesinde şiddetli fırtına nedeniyle çok sayıda ağaç kökünden sökülüp otomobillerin üzerine devrilince, yollar ulaşıma kapandı. Halka gerekmedikçe sokağa çıkmayın uyarısı yapıldı.
EDİRNE: Keşan ilçesinde adliye sarayı inşaatının bahçesinde işçilerin kaldığı konteynerin şiddetli lodos nedeniyle ters dönmesi sonucu 18 yaşındaki işçi Ömür Öncü yaralandı. Tunca Nehri taşarak Sarayiçi Er Meydanı sahasını sular altında bıraktı. Yaklaşık 10 köpek suda mahsur kaldı.
TEKİRDAĞ: Şarköy’de deniz kenarındaki bir çok ev ve işyerini şiddetli dalgalar gelen sular bastı. (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler