HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Denizciler, Piri Reis'i andı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Ünlü Türk Denizci Piri Reis’in çizdiği Dünya haritasının 500. yıl dönümü nedeniyle, Kabotaj Bayramı ile birlikte Piri Reis de anıldı.

ORDU (İHA) - 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 87.si Ünye Liman Başkanlığı’nın düzenlediği etkinliklerle kutlandı. Piri Reis Haritasının 500. yılı nedeniyle 2013’ün Unesco tarafından Piri Reis yılı ilan edilmesi nedeniyle Kabotaj Bayramı ile birlikte Ünlü Türk Denizci Piri Reis de anıldı.

Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan törende, Atatürk Anıtı’na çelen sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Fatsa Denizcilik Meslek Lisesi öğrencisi Samet Arslan tarafından Ünlü Türk Denizci Piri Reis’in hayatı okundu.

Bu yıl 87.si kutlanan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının Ünlü Türk Denizci Piri Reis’in çizdiği Dünya haritasının 500. yıl dönümü nedeniyle ayrı bir önem arz ettiğini belirten Ünye Liman Başkanı İsa Pehlivan, “Atatürk'ün başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması, Cumhuriyetin kurulması ile uzun süreler yabancıların tekelinde bulunan ‘Deniz Taşımacılığı’ 29.04.1926 yılında kabul edilen 815 sayılı Kabotaj Kanunu ile millileştirilmiştir. Bunun sonucu olarak kapitülasyonlar kaldırılmış, sahillerimizdeki seyrüsefer ve taşıma hakkı Türk bayraklı gemilere geçmiştir. Ülkemizin 8 bin 333 km olan kıyı şeridinde liman, iskele, yat limanı, balıkçı barınağı, çekek yeri ve tersane olmak üzere 300’ün üzerinde tesis bulunmaktadır” dedi.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ve Piri Reis’i anma programında denizde çeşitli yarışmalar yapıldı ve dereceye girenler ödüllendirildi. Rize ve Ordu’dan gelen botla kürek yarışması, büyük bayanlar ve erkekler kano yarışı, dedeler yüzme yarışı, gençler yüzme yarışı, ördek yakalama yarışı ve son olarak yağlı direkten bayrak alma yarışı yapıldı.

Büyük ilgi gören yarışmaların dedeler yüzme yarışında tek kolu olmayan İshak Şafak’ın birinci olması yarışmalara damga vurdu. Yarışmalarda dereceye girenlere Kaymakam Mustafa Demir, Ünye Liman Başkanı İsa Pehlivan ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler