HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dershanelerin kapatılması Anayasa Mahkemesi'nden döndü

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti. Dershane tasarısının kabulünün reddiyle dersane öğretmenlerinin KPSS'siz, sözlü sınavla atanacağı hükmü de iptal oldu.

Dershanelerin kapatılması Anayasa Mahkemesi'nden döndü

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili vatandaşların uzun süredir bekledikleri karar belli oldu. Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Eylül 2015 tarihine kadar dershanelerin dönüştürülmesini öngören yasayı, oy çokluğu ile iptal etti. CHP'nin başvurusu üzerine yasayı esastan görüşen AYM'nin iptal kararıyla, dershaneler 1 Eylül 2015 tarihinden sonra faaliyetlerine devam edebilecek.

2014 yılının Mart ayında Meclis'te yasalaşan 6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. CHP, yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulmaı için AYM'ne başvuruda bulunmuştu. İptal kararıyla, "faal dersanelerle dönüşümünü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetlerinin 1 eylül 2015 tarihinde sona ereceğini, Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki yöneticilerin yasanın yürürlüğe gireceği tarihte görevlerinin sona ereceği, dersane öğretmenlerinin KPSS şartı aranmaksızının sözlü sınavla öğretmen olarak devlet memuriyetine geçebilmesi" hükümleri de iptal edildi.

DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLAYAN DERSHANELER, YENİDEN DERSHANE STATÜSÜNE GEÇEBİLECEK

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla dönüşümü tamamlamayan dersaneler faaliyetine devam edebilecek. Dönüşümü tamamlanan dershaneler ise yeni başvuru yaparak tekrar dersane statüsüne dönebilecek.

NELER OLMUŞTU?

Demokratikleşme paketinin ardından “dershanelerin kapatılması” yasa tasarısı sürpriz bir şekilde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Milli eğitim Bakanlığı (MEB), özel okula dönüşecek dershanelere 25 yıllığına arsa tahsis edecekti. Dershanelerde çalışan öğretmenler ise 1 Temmuz 2015 itibarıyla en az 6 yıldır bir dershanede kadrolu olarak öğretmenlik yapmış olmak şartıyla KPSS’ye girmeden mülakatla öğretmen olarak atanacaktı. Hatta dershane öğretmen atama başvuruları geçtiğimiz günlerde başlamıştı.

CHP iptalini istemişti

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin kanun geçen yıl TBMM'de yasalaşmıştı. CHP yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle AYM'ye başvurmuştu. Kanuna konulan geçici ek maddeye göre dershaneler 1 Eylül'e kadar ya özel okula dönüşecek ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son vereceklerdi. Yasa ile halen dershanelerde öğretmenlik yapanlardan bir kısmının Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna dahil edilerek, atamasının yapılması öngörülüyor. CHP, bu düzenlemelerin iptalini ve yürürlüklerinin durdurulmasına talep etmişti. Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan daire başkanı ve üstü personelin yabancı dil koşulu aranmaksınız yurtdışı göreve atanması ile okul müdürlerinin atanmasına ilişkin getirilen yeni prosedür konusunda da CHP'nin itirazları bulunuyordu.

DERSHANE YASASI

Yasada yer alan bazı hükümler şöyle:

* Özel okula dönüşecek dershanelere, resmi okulda okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti kadar para desteği yapılacak. Boş kalan öğrenci kapasitesinin tamamı için destek verilmeyecek. Destek, derslik başına düşen kayıtlı öğrenci sayısı üzerinden ve belirlenecek.

* Dershanelerde çalışan fen edebiyat fakültesi mezunu usta öğreticiler de öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek.

* Özel okula dönüşecek dershanelere en fazla 25 yıllığına Hazine’den arsa tahsis edilecek. Ancak kurum bakanlık aleyhine açtığı tüm davalardan kayıtsız şartsız feragat ederse arsa teşviğinden yararlanabilecek. Dava açılması durumunda arsa teşviği sözleşmesi iptal edilecek. Birkaç farklı dershanenin biraraya gelerek özel okul açma isteğinde bulunması halinde, bu okul için yapılacak, “arsa tahsisi” başvurusu, bakanlık tarafından öncelikli olarak değerlendirilecek. Arsa için birden fazla istekli dershane olursa, ihale istekte bulunanlar arasında yapılacak.

* Dershaneler 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. Dönüşümler 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonunda tamamlanmış olacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler