HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Devlet her aileyi evinde izleyecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, revize edilen destek projesini anlattı...

Devlet her aileyi evinde izleyecek

Aile hekimi gibi, her ailenin, danışmanı olacak. Danışmanlar rutin olarak aileleri izleyecek, o evdeki sorun tespit edilip çözülmeye çalışılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın revize edip kapsamını genişlettiği Aile Sosyal Destek Programı’na (ASDEP) göre, bundan böyle her ailenin “danışman”ı gibi çalışacak bir sosyal hizmet görevlisi olacak. Programın ayrıntılarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam CNN Türk’te katıldığı programda şöyle anlattı:

- 500 AİLEYE BİR UZMAN: Aile hekimi gibi, her ailenin, ‘danışman’ı gibi çalışacak bir sosyal hizmet görevlisi olacak. 500 aileye bir uzman. Risk haritaları oluşturduk. Bakanlığımızın elinde 3,2 milyon ailemizin bilgisi var.

- DÖRT PİLOT BÖLGE: Programın bitişini de 2018 olarak hedefliyoruz. İlk etapta Sakarya,Kırıkkale, Rize ve Ankara Altındağ’da pilot uygulamalar yapılacak. Buraları farklı parametreler nedeniyle seçtik. Rize, dağlık bir bölgede nasıl hareket ederiz diye seçtiğimiz bir il. Sakarya’yı, küçük bir büyükşehir olduğu için; Altındağ’ı, bir büyükşehrin küçük bir şehir ölçeğindeki parçası olduğu için, Kırıkkale’yi işçi yoğunluklu bir bölge olduğu için seçtik.

- GPS’TEN TAKİP EDİLECEK: Risk haritaları oluşturulduktan sonra sosyal hizmet elemanlarımız sahaya inecek ve aile ziyaretleri başlayacak. Riskli gruptaki aileler rutin olarak ziyaret edilecek. Sosyal hizmet görevlisinin bir bürosu olmayacak; mobil çalışacak. Elinde bir laptopu; laptopun içinde bir GPS cihazı olacak. Biz onun nereye gittiğini takip edeceğiz. Böylece denetimi de güvenliği de sağlanmış olacak. Ayrıca ziyaret ettiği her hanede online olarak o haneyle ilgili rapor vermek zorunda olacak. Mutlaka o saha gezilecek. Mutlaka o ev görülecek. Mutlaka o evdeki sorun tespit edilecek.

- ÇÖZÜM ARANACAK: Diyelim ki aileye gittik. Şiddet var, istismar var, yoksulluk, yoksunluklar var, eğitimden alıkonulmuş çocuk var, küçük yaşta evlendirilmiş çocuk var, bakımsız engelli, bakımsız yaşlı var diyelim. Mesela şiddet konusu. Görevlimiz, hemen bu konuyu ele alacak ve sebebi ortadan kaldırıldığında çözümlenebilir bir şey mi, yoksa bir rehabilitasyon süreci mi gerektiriyor, buna bakacak. Kim rehabilite edilecek, bunları tespit edecek. Bütün parametrelerin teker teker öykülendirilmesi gerekiyor.

- KURUMLARA YÖNLENDİRİLECEK: Tespitler yapıldıktan sonra yönlendirmeler başlayacak. Şiddet gören kişiyi, kadını o evde tutmak riskliyse, o kişi hemen oradan alınacak ve kadın konukevlerinden birine götürülecek. Haklarının korunması için bir dava açılması gerekiyorsa hemen baroyla irtibata geçilecek ve hukuki işlem düzenlenecek. Eğitimden yoksun bırakılmış bir çocuk var. Hemen il milli eğitim müdürlüğü ile irtibata geçilecek ve çocuğun bir okula kaydının yapılması sağlanacak.

- 5 BİN UZMAN: İçişleri, emniyet ile jandarmayla birlikte çalışacağız. Şu anda 2 bin 500 kadar sosyal hizmet görevlimiz var. Hepsi üniversite mezunu ve sınavla alındılar. Yeni alacaklarımız da sosyolog, psikolog, PDR’ci, sosyal hizmet uzmanı olacak. İlk etapta 5 bin kişiye ihtiyacımız var.

‘Annelik yegane kariyer değil’

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, “Anneler, annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almamaları gerekir” açıklaması hakkında ise İslam, şunları söyledi:
“Annelik hiç şüphesiz bir kariyerdir, çok önemli bir kariyerdir. Ama tek ve yegâne kariyer değildir.”
Öğretim üyesiyken anne olunca görevinden istifa etmesiyle ilgili bir soru üzerine İslam, “Bu bir mecburiyet değildi, bir tercihti. Ben çocuğumu büyütmeye karar verdim. Daha doğrusu önce annelik iznimi kullandım. Sonra ücretsiz izin. Ondan sonra kararım bu şekilde evrildi” dedi. Çalışmadığı 6 yıllık sürede hem çocuğuna baktığını hem de dört Kitap yazdığını söyleyen İslam, “Annelik kariyerimi geliştirdim ama mesleki kariyerime de bir anlamda devam ettim. Bu bir çeşit evde çalışmaktı” ifadelerini kullandı. (Milliyet)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler