HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DGS puan hesaplama yolları ile alacağınız puanı öğrenin

DGS sınav sonuçlarının henüz açıklanmamasıyla birlikte adaylar DGS puanlarını erkenden hesaplamak için harekete geçti. DGS puan hesaplama yöntemlerini haberimizde bulabilirsiniz.

DGS puan hesaplama yolları ile alacağınız puanı öğrenin

İki yıllık meslek yüksekokulu (MYO) mezunları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarına dört yıllık fakültelere geçme imkânı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 26 Temmuz Pazar günü yapıldı. Sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testinin uygulandığı sınav, saat 9.30'da başladı ve 140 dakika sürdü. Sınavların ardından adaylar sonuçları hakkında bir fikir elde etmek amacıyla DGS puanını hesaplamak için harekete geçti.
DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. Aşağıda yer alan link üzerinden DGS puanınızı otomatik olarak hesaplayabilirsiniz. Ancak basit bir formülle kendiniz de DGS puanınızı hesaplayabilirsiniz. DGS puan hesaplama yöntemlerini sizler için derledik.

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Ön lisans Başarı Puanınızın Hesaplanması için lütfen diploma notunuzu yazmadan önce diploma notunuzu hangi sistemde hesaplanmışsa lütfen o kutuyu işaretleyin. Diploma notunuzu(eğer mezun olmadıysanız beklentiniz ne ise onu)yazınız. ÖBP HESAPLA butonunu tıkladığınızda Ön lisans Başarı Puanınızın(ÖBP) otomatik olarak hesaplandığını göreceksiniz. Net hesabınızı yapabilmek için sayısal test doğru ve yanlışları ile sözel test doğru ve yanlışlarınız ilgili kutulara giriniz. Netleriniz otomatik olarak hesaplanacaktır. Hangi puan türünden puanınızın hesaplanmasını istiyorsanız o kutucuğu işaretleyiniz. Kazanan adayların bir sonraki girişlerinde ÖBP leri 0,6 yerine 0,45 ile çarpılacağı için bir önceki sene kazanmış bir öğrenci iseniz lütfen bu kutuyu işaretleyiniz. Bu durumda değilseniz bu adımı yok sayınız. PUAN HESAPLA butonuna bastığınızda 2014 DGS sınavı ortalama ve standart sapmalarına göre hesaplanmış puanınızı görebilirsiniz.

**DGS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

**

DGS PUAN HESAPLAMA FORMÜLÜ

DGS puanınızı robot yardımı olmaksızın da hesaplayabilirsiniz. Aşağıda DGS puan hesaplaması için kullanabileceğiniz formülü basit olarak verdik. Bu sayede DGS puanı nasıl hesaplanır kolayca öğrenebilirsiniz.

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

DGS BAŞVURU ŞARTLARI

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.

Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezi olarak yapılır.

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2011-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2011-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.

Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin internet adresinden edinilmelidir. Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler