HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DHA YURT BÜLTENİ 3

1 - Türkiye'nin doğaltaş ve mermer ihracatının yüzde 38'i Burdur'dan  BURDUR Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, Türkiye'nin doğaltaş ve maden ihracatının yüzde 38'inin Burdur'daki ocaklardan karşılandığını söyledi.

1 - Türkiye'nin doğaltaş ve mermer ihracatının yüzde 38'i Burdur'dan

BURDUR Doğaltaş ve Madenciler Derneği (BURDOĞTAŞ) Başkanı Nasuh Ekinci, Türkiye'nin doğaltaş ve maden ihracatının yüzde 38'inin Burdur'daki ocaklardan karşılandığını söyledi. Ekinci, Burdur'dan 2018'in ilk 6 ayında gerçekleşen 95 milyon 138 bin 450 dolarlık ihracatın 78 milyon 152 bin 670 dolarlık kısmını maden ürünlerinin oluşturduğunu vurguladı.
BURDOĞTAŞ Başkanı Nasuh Ekinci, Burdur'daki doğaltaş ve mermer ihracatıyla ilgili Demirören Haber Ajansı'na (DHA) açıklama yaptı. Burdur'da 629 işletme, 730 da arama ruhsatlı mermer ocağı olduğunu ancak bunlardan sadece 265'inin faal olarak çalıştığını belirten Nasuh Ekinci, "Türkiye'den ihraç edilen doğaltaş ve mermerin yaklaşık yüzde 38'i Burdur'daki ocaklardan çıkarılarak satılıyor. Toplam ihracat rakamı 837 milyon dolar olarak hesaplıyoruz. Birçok firmanın Burdur'da ocakları var. Burdur'dan elde ettikleri mermerleri blok ve işlenmiş olarak yurt dışına ihraç ediyorlar. Bu firmaların birçoğu Burdur Ticaret Odası ve Burdur Vergi Dairesi'ne kayıtlı değil. Bunların ihracat rakamlarını kendi istatistiklerimizde göremiyoruz. Bizim Burdur'dan yaptığımız ihracatın 5 katı yapılan ihracat var" dedi.

'MADEN ÜRÜNLERİ İHRACATINDA DÜŞÜŞ VAR'
Burdur'dan 2018'in ilk 6 ayında gerçekleşen 95 milyon 138 bin 450 dolarlık ihracatın 78 milyon 152 bin 670 dolarlık kısmını maden ürünlerinin oluşturduğunu vurgulayan Ekinci, "Genel ihracatımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.5'lik bir artış var. Maden ürünleri ihracatında ise yüzde 1'lik bir düşüş var. Burdur'un 2017 ve 2018 yılının ilk 6 aylık döneminde stabillik var" diye konuştu.

'DÖVİZ ARTIŞI İHRACATÇIYI SEVİNDİREN BİR UNSURDUR'
Son zamanlarda dövizin TL karşısında çok büyük değer kazandığını vurgulayan Ekinci, şöyle dedi:
"İhracatçı açısından bakıldığında döviz artışı ihracatçıyı sevindiren bir unsurdur. Çünkü döviz arttığı zaman ihracatçı TL cinsinden çok daha fazla bir hasılat elde etmektedir. Ama bunun olumsuz bir yönü de var. İhracatçıların tedarik ettiği yardımcı ürün ve sarf malzemelerini döviz üzerinden aldıkları için ve TL karşılığında çok büyük artışlar olduğundan dolayı bu noktada negatif bir durum var."

'İŞ BEĞENMEME GİBİ BİR SORUN VAR'
Mermerdeki istihdam konusunda da açıklama yapan BURDOĞTAŞ Başkanı Nasuh Ekinci, "Son yıllarda Burdur nüfusunda artış var. Bunun en büyük sebebinin de doğaltaş ve madencilik sektörü olduğunu düşünüyoruz. Burdur'da şu anda 10 bine yakın bir istihdam sağlanıyor. Şu anda Burdur'da işsizlik değil, sadece iş beğenmeme gibi bir sorun var. Burdur'un sektör olarak istihdama çok büyük katkılar var. Önümüzdeki yıllarda daha çok kalifiye eleman istihdam edeceğiz. Sektörde maden mühendisi ihtiyacı devam ediyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
--------------------------------
- Mermer fabrikasından detay
- TIR'lara yüklenen mermerler
- Nasuh Ekinci'nin açıklamaları
- Mermer bloklar

HABER- KAMERA: Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

=====================

2 - ÖZEL - Simge Elif, yürümeyi ve Avrupa şampiyonluğunu hedefliyor

ANTALYA'da her 1000 doğumdan birinde görülen spina bifida (omurilikte gelişim bozukluğu) hastalığıyla dünyaya gelen Simge Elif Poyraz (22), 4 ay önce başladığı halter sporunda ilk şampiyonasında Türkiye ikincisi oldu. Sol ayağındaki kısmi felç nedeniyle tekerlekli sandalyeyle antrenmanlara gelen Simge Elif, zayıf ayak kaslarını güçlendirmek için başladığı halterde Avrupa şampiyonluğunu kazanıp, yeniden yürümeyi hayal ediyor.
Antalya'da oturan Simge Elif Poyraz, her 1000 doğumdan birinde görülen, spina bifida hastalığıyla dünyaya geldi. Poyraz ailesinin 3 çocuğundan en küçüğü Simge Elif, anne karnında omuriliği gelişmediği için 12 yaşında sol ayağında kısmi felç oluştu. Yürüme zorluğu yaşayan Simge Elif, uzun süre tek koltuk değneğiyle yürüdü. Engelli olması nedeniyle lise eğitimini tamamlamayan Simge Elif, hastalığını yenmek için mücadele başlattı. 2 yıl önce ameliyat olan Simge Elif, rahatsızlığının ilerlemesi nedeniyle tekerlekli sandalye kullanmaya başladı.

İLK ŞAMPİYONADA İKİNCİ OLDU
Fizik tedavi gördüğü sağlık merkezinde tanıştığı arkadaşının yönlendirmesiyle spora başlayan Simge Elif'in hayatı, halterdeki başarısıyla bir anda değişti. Zayıf sol ayak kaslarını geliştirmek için 4 aydır halter antrenmanı yapan Simge Elif, ilk ayında Konya'da katıldığı Türkiye şampiyonasında ikincilik kazandı. Kısa sürede ilk madalyasını kazanmanın sevincini yaşayan Simge Elif, gücünü herkese kanıtlamak için Avrupa şampiyonu olmayı ve tekerlekli sandalyeden kurtulup, yürümeyi çok istediğini söyledi. Halter sporunun kas gelişimine olumlu katkı sağladığını dile getiren Simge Elif, yeniden yürüyebilmek için çok çalışıp güçlenmek istediğini, bu süreçte de başarılarıyla anılan milli sporcu olmayı hedeflediğini anlattı.

HEDEF AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
Antrenörü Ekrem Celil gözetiminde Antalya Spor Salonu'nda günde 7 saat antrenman yapan Simge Elif, gelecek yıl düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanmak istediğini belirtti. Milli takım sporcusu olmayı hayal ettiğini anlatan Simge Elif, yaşama olan tutkusunu şöyle anlattı:
"Sol bacağım kısmi felç. Önceden yürüyebiliyordum, 2 yıl önce ameliyat oldum, artık yürüyemiyorum. Halter sporuna başladıktan sonra kendimi güçlü hissediyorum. Halter sporuyla, başarılarımla özgüvenim arttı. Spora başladıktan bir ay sonra Türkiye ikincisi oldum. Büyük hedeflerim var. Herkese inat bu sporu başaracağım, şampiyon olacağım. Avrupa şampiyonasına katılıp, başarılı olmak istiyorum. En büyük destekçim annem, ailem. Fizik tedavi ve sporla yeniden ayağa kalkacağım. Kaslarım zayıf olduğu için yürüyemiyorum ama zoru başaracağım."

'HAYATA KARŞI AYAKTA DİMDİK GÜÇLÜ OLACAĞIM'
Engelli birey olarak eve kapalı olmayı asla kabul etmediğini vurgulayan Simge Elif, "Kimseye kulak asmadan, engelli olmayı kabul etmeden hayatıma devam ediyorum. Denize, gezmeye gidiyorum. Anne ve babalara sesleniyorum engelli bireyler kesinlikle eve kapatılmamalı. Ben yaşamayı seviyorum, sorunsuz nefes alıyorum. En sonunda ayağa kalkacağım, bu hayata ve insanlara karşı dimdik ayakta güçlü olacağım" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
--------------------------
-Elif in yüz,el,ayaklarından detay görüntüler
-Elif in tekerlekli sandalye ile çekilen görüntüleri
-Röp:Elif POYRAZ
-Elif in spor salonuna girişi
-Elif in sporsalonunda antreman yaparken förüntüsü

543mb 4.51sn HD
Haber:Tolga YILDIRIM- Kamera:Emrah GÜL/ANTALYA, (DHA)

=====================

3 - Suriyeli ressam 40 bin adet mozaik taşı ile Atatürk’ün portresini resmetti

HATAY’ın Reyhanlı İlçesi’nde yaşayan Suriyeli ressam Abdulsettar Al Sattuf(37), 40 bin adet mozaik taşı kullanarak Atatürk’ün portresini resmetti.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesi ile birlikte geldiği Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde yaşayan, Halep Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü mezunu ressam Abdulsettar Al Sattuf, Mustafa Kemal Atatürk’ün portresini ve yanında Türk Bayrağı’nı mozaikle resmederek çalışmasına bir yenisini ekledi. Toplamda 40 bin adet mozaik taşı kullandığını belirten Al Sattuf, 1x2.20 metre ebadındaki resmi 4 ayda tamamladığını söyledi. Daha önce 36 Osmanlı Padişahı, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı halkın direnişini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resimlerini mozaikle tablo galine getiren Al Sattuf, “Örnek aldığım resme sadık kalarak gerçek renkleri kullandım ve 4 ayda tamamladım. Amacım diğer tablolar gibi Atatürk’ün resmini de Türk Milleti’ne hediye etmektir. Resimleri görenler satıp satamayacağımı soruyorlar, ancak satmayı asla düşünmüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye etmek istiyorumö dedi.

Görüntü Dökümü
-----------------------
- Atatürk’ün mozaikle yapılmış resmi
- Ressamın çalışması ile röp
- Daha önce yaptığı Osmanlı padişahlarının resimleri
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mozaikle yapılı resmi
- 15 Temmuz resimleri

SÜRE: 2’33" BOYUT: 81.5 MB
Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),(DHA)

=================

4 - Tomara Şelalesi büyülüyor

GÜMÜŞHANE'nin Şiran ilçesinde, dağdan çıkan 40 ayrı kaynağın dökülmesi sonucu oluşan ender şelalelerden birisi olan Tomara Şelalesi Tabiat Parkı ziyaretçi akına uğruyor. Vadi içerisindeki yeşillikler ve köpük şeklinde akan suyun oluşturduğu sesle ziyaretçilerine görsel şölen yaşatan şelalelin, çevresinde de kurulan cam seyir terası ve yapılan düzenlemelerle bu yıl 200 bin turisti ağırlaması hedefleniyor.
Şiran ilçesinde merkeze 25 kilometrelik mesafede bulunan Tomara Şelalesi, yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Muhteşem doğa manzarası ve vadi içerisinde akan suyun çıkardığı sesle ziyaretçilere hem görsel hem de işitsel şölen yaşatan şelalede kalıcı turist çekmek için başlatılan çalışmalar sürüyor. Bölgedeki çalışmalar kapsamında Tomara Şelalesi Tabiat Parkı, 6,5 milyon TL’lik yatırımla yeni bir çehreye bürünürken, çevresine yürüyüş yolları yapılan alana cam seyir teras da monte edildi. Doğa Koruma Milli Parklar 12’inci Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan cam seyir terası, ziyaretçilerine şelaleyi farklı açıdan izleme imkânı sunuyor. Kentin önemli turizm merkezlerinden biri olan şelale, yerli-yabancı turistlerin yanı sıra özellikle son zamanlarda Körfez ülkelerinden bölgeye gelen Arap turistlerinde beğenisi topluyor. Adına festival de düzenlenen, yapılan yatırımla yeni bir çehreye bürünen şelale, fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor. Fotoğraf tutkunları, foto safari turları da düzenlendiği şelaleyi, farklı açılardan fotoğraflamaya çalışıyor. Yöre halkı tarafından ‘40 gözeler’ adıyla da tanınan Tomara Şelalesi'ni 2017 yılı içerisinde 100 bin kişi ziyaret ederken, 2018 yılı içerisinde bu sayının 200 bin olması hedefleniyor.

‘HEDEFİMİZ 200 BİN KİŞİ'
Tomara Şelalesi Tabiat Parkı İşletmecisi Abdulbaki Kara Tomara Şelalesi'ne gösterilen ilgiden ötürü memnun olduklarını belirtti. Kara, “Son yıllarda özellikle 2018 yılını kapsayacak şekilde Doğu Karadeniz'de malumunuz üzere Uzungöl çok ciddi bir şekilde Arap turist almakta. Bizler de Tomara Şelalesi Tabiat Parkı olarak bu yıl kafileleri ağırlamaya başladık. 2016 yılında Tomara Şelalesi'nin ziyaretçi sayısı 23 bin civarındaydı, ama 2017 yılında, ilk işletmecilik yılımızda 100 bin turistimizi burada ağırladık. 2018 yılı için de yapılan yatırımlar ve tanıtımlar neticesinde sezon sonu kapanış hedefimiz 200 bin olacak inşallahö dedi.

‘İNSANA HUZUR VERİYOR’
Tomara Şelalesi tabiat parkını ziyaret eden Filiz Cansız, şelalenin insana terapi gibi geldiğini ifade ederek, "Muhteşem yapmışlar, tertemiz. Doğa ve yeşillik hepsi bir arada. İnsana terapi gibi geliyor buraya gelmek, su sesini dinlemek çok iyi geliyor. Genel anlamda çok güzel, her şey bir arada. Cam terasa bayıldım, muhteşem ama biraz ürkütücü buldum. Üzerine çıkınca korktum biraz ama alışıyor insan. Almanya'dan geldim. 20 sene üzerine ilk defa geliyorum, çok değişmiş" diye konuştu.

‘ETKİLENDİK, DOĞA ÇOK GÜZEL’
Kayseri'den ailesiyle birlikte tabiat parkına gelen Yakup Sarı ise, Tomara Şelalesini arkadaşlarından duyduklarını ve bunun üzerine geldiklerini kaydetti. Sarı, "Kayseri'den geliyoruz. Şelalenin güzel bir yer olduğunu duyduk, geldik gördük gerçekten güzel bir yer. Baya etkilendik, doğa çok güzel. Biz buradan çok memnun kaldık. Cam teras çok hoşumuza gitti, aşağıdan bakınca ilk başta korkuyor insan ama sonradan baya zevkli bir hal alıyor" ifadesinde bulundu.

TOMARA ŞELALESİ
Gümüşhane'nin Şiran İlçesi sınırları içerisinde bulunan Tomara Şelalesi, ilçeye 25, kent merkezine de 114 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Derin bir vadinin içinde yer alan şelalede özellikle kış aylarında oldukça yoğun su akışı meydana geliyor. Şelalede, yaz aylarında ise su akışı azalsa da tamamen kesilmiyor. Şelalenin çevresi dik yamaçlardan oluşmasına karşın, oluşturulan yeni alanlarla ziyaretçilerince piknik alanı olarak kullanılıyor. Şelale'nin yolu ve çevresi yapılan çalışmalar sonucunda iyileştirilerek hizmetine sunulurken, alana yapılan cam seyir terasıyla bölgede turist yoğunluğunun artması amaçlanıyor. Yörede ün kazanan şelale için her yıl geleneksel 'Şiran Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm Festivali' de düzenleniyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
Şelaleden görüntüler
İşletmeci Abdulbaki Kara ile röp
Ziyaretçi Filiz Cansız ile röp
Ziyaretçi Yakup Sarı ile röp
Şelaleden drone görüntüleri
Detaylar
Boyut: 594 mb
HABER: UĞUR Aydın KAMERA: Sinan UÇAR-GÜMÜŞHANE (DHA)

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

=====================

5 - Yüksekovalı çocuklara, Wushu ve paten kursu

Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA (Hakkari), (DHA)- HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde, yaz okulunun Wushu ile paten kursları büyük ilgi görüyor. 7-14 yaş grupları arası olan 30 öğrenci, Çin savunma sanatı olan Wushu ile ilgili temel teknikleri öğrenirken, bazı öğrenciler ise hayatlarında ilk kez tekerlekli patenle tanıştı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürlüğü, yaz dönemi kurslarına savunma sporunu da ekledi. Gençlik Hizmetleri ve Spor ilçe Müdürlüğü çatısı altında Yeni Mahalle'de bulunan Gençlik Merkezi'nde açılan Wushu sporuna, özellikle kız öğrenciler büyük ilgi gösteriyor. Öğrenciler, temel savunma tekniklerini öğreniyor. Çin savunma sanatı olan Wushu kursuna gelen öğrenciler, haftanın 5 günü Wushu antrenörleri nezaretinde eğitim görürken, kursu veren Antrenör Özgür Dalar, bu sporla öğrencilerin kötü alışkanlıklardan korunduğunu belirtti.

Dalar, "Ocak ayı itibarı burada Wushu dövüş sanatlarına başladık. Dışarıdan kötü alışkanlıklardan arındırarak öğrencilere bir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar. Amacımız, öğrencileri sporla tanıştırarak kötü alışkanlıklardan uzak tutmak.Kursumuzda 30 öğrencimiz var. Ocak ayında Türkiye şampiyonluğuna gittik. Erken gittiğimiz için iyi bir sonuç alamadık. Elazığ'daki bölge şampiyonalarında ise bir ikincilik elde ettik" dedi. Wushu kursuna gelen Seher Duman, Wushu'nun insanın rakibine karşı çeşitli manevralar yaparak onu alt etmek olduğunu belirterek, "Kişinin kendini ön plana çıkarabilecek bir spor dalıdır. Burada olduğum için çok mutluyum. Hocamız sayesinde çok şey öğreniyoruz. Bölgesel olarak 2 şampiyonluğum var. Bununla da gurur duyuyorum Hedefimiz, ekip olarak Türkiye şampiyonluğunu kazanmak" dedi.

İLK KEZ PATENLE TANIŞTILAR

Gençlik Merkezindeki yaz sporları kapsamında, bazı öğrenciler ise pateni tercih etti. 50'ye yakın öğrenciye haftanın 5 günü paten eğitimi veriliyor. Kursa gelen Abdullah Baran, kendilerine bu konuda büyük destek veren Yüksekova Kaymakamlığına teşekkür ederek, "İlçemizde ilk defa patenle tanışıyoruz. Artık yaz tatilinde arkadaşlarla patenle kaymanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------------
-Wushu eğitimi gören gençler
-Detaylar
-Gençlerin karşılıklı müsabakaları
-Seher Duman ile röportaj
-Antrenör Özgür Dalan ile röportaj
-Tekerlekli paten eğitimi gören öğrenciler
-Detaylar
-Öğrencilere teknik bilgilerin verilmesi
-Abdullah Baran isimli öğrenci ile röportaj
-Genel ve detaylar

=====================

6 - ÖZEL - Turizmde çift haneli büyüme ve 40 milyon turist beklentisi

TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "2018 Türkiye'nin çift haneli büyüyeceği, muhtemelen de bunun yüzde 25 ile 30 bandında olacak bir büyümeye tekabül etmesini bekliyoruz. Bu bizi Türkiye genelinde 40 milyonun üzerine taşıyacak diye bekliyoruz" dedi.
Türkiye'de en önemli sektörlerden bir tanesi konumunda bulunan turizmde 2018 yılının başlamasıyla birlikte rekorlarda ardı ardında kırılmaya başladı. Turizmde yüksek sezon olarak adlandırılan bu dönemde ise rakamlar turizmcilerin yüzünü güldürüyor. 2016'da yaşanan kriz sonrası 2017'deki geri dönüş sinyallerinin ardından 2018'deki rekor büyüme turizmcilere hedef büyüttürdü. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, sezon sonunda ülke genelinde turizmde yüzde 25 ile 30 arasında bir büyüme beklendiğini söyledi.
'BİRÇOK PAZARDA İYİ GERİ DÖNÜŞLER ALDIK'
Osman Ayık, "Hepimiz çok iyi biliyoruz 2015 ve 2016 yılları iki tane sorunlu yıl olarak yaşandı. Ama bunun arkasından Türkiye çok güçlü bir ülkesi ve güçlü bir ürüne sahip olduğu için ve dünyada en rekabetçi olduğumuz alanlardan bir tanesi turizm sektörü olması vesilesiyle biz 2017 yılında çok hızlı bir geri dönüş yaptık aslında. Ve arkasından gelen 2018 yılının ilk verileri ve göstergeleri de bizim 2018 yılında iyi bir sezon, iyi yıl yaşayacağımızı gösteriyordu. Bunu birçok konuda da birçok vesilelerle de dile getirdik. Birçok pazarda iyi geri dönüşler aldık" dedi.
'TÜM PAZARLARDA CİDDİ HAREKETLİLİK VAR'
Türkiye'nin iki ana kaynak pazarı olduğunu vurgulayan Osman Ayık, "Rusya Federasyonu bunlardan biri. Orada yüzde 50'lere yaklaşan, yüzde 40'lar civarında bir artışla genel anlamda gidiyoruz. Orta Avrupa pazarında Almanya'da yine bir geri dönüş yaptık ama tabii bu bizim 2015 yılındaki rakamlarımızın henüz o seviyesine ulaşmadı. Ama İngiliz pazarı, İskandinav pazarı, yan pazarlar diye tabir ettiğimiz tüm pazarlarda ciddi hareketlilik var. Geliştirmeye çalıştığımız uzak pazarlar, uzak destinasyonlarda da oldukça iyi beklentilerimiz var" diye konuştu.
'40 MİLYONUN ÜZERİNE TAŞIYACAK'
2018'de çift haneli büyüme beklediklerine işaret eden TÜROFED Başkanı Osman Ayık, şöyle dedi:
"2018 Türkiye'nin çift haneli büyüyeceği, muhtemelen de bunun yüzde 25 ile 30 bandında olacak bir büyümeye tekabül etmesini bekliyoruz. Bu bizi Türkiye genelinde 2014'deki rakamlarımız olan 40 milyonun üzerine taşıyacak diye bekliyoruz. Alt destinasyonlar olarak baktığımızda Antalya, Türkiye'nin dünyaya sunduğu en önemli markalarından biri ve Antalya da 2014'de 12 milyon bandındaydı. İnşallah bu sene Antalya 14 milyon civarında bir rakamı görecek diye bekliyoruz. Şu an için 5 milyon rakamını geçti Antalya. Önümüzde temmuz, ağustos, eylül ve sezonun en çok yükseldiği sezona denk geliyor. Dolayısıyla bu dönemde Antalya gerekli sayıları yakalayarak çok rahat bir şekilde inşallah 14 milyon bandını geçmiş olacak."
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
--------------
- Havalimanı detaylar
- TÜROFED Başkanı Osman Ayık röportaj
- Havalimanı detaylar
- TÜROFED Başkanı Osman Ayık röportaj
- Plaj ve denizden detaylar
- TÜROFED Başkanı Osman Ayık röportaj
- Plajdan ve denizden detaylar
- TÜROFED Başkanı Osman Ayık röportaj
- Plajdan detay

358 MB /// 03.12" (HD)
HABER- KAMERA: Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), (DHA)

=====================

7 - Suriyeliler, Türkiye nüfusunun yüzde 4.39'unu oluşturuyor

İÇ savaşın başlamasıyla 2011 yılından itibaren ülkelerinden göç eden 3 milyon 546 bin 905 Suriyeli, Türkiye'ye yerleşti. 210 bin 794'ü 10 kentte kurulu 20 kampta kalan ve Türkiye nüfusunun yüzde 4.39'una denk gelen Suriyeliler, bir an önce huzur ve barışın sağlanmasıyla doğduğu topraklara geri dönmek istiyor.
Türkiye'nin güneyindeki komşusu olan Suriye'de 2011 yılında yaşanan iç karışıklıklarla birlikte başlayan çatışmalarla endişelenen siviller doğduğu toprakları terk etmeye başladı. Çatışmaların yoğunlaşması ve terör örgütleri DEAŞ ile PKK/PYD'nin kontrolü altına aldığı kentlerde uygulamaya başladığı baskılardan kaçan Suriyeliler, akın akın Türkiye'ye gelmeye başladı. Hem çatışmalar hem de terör örgütlerinin baskısından evlerini terk ederek kaçan 3 milyon 546 bin 905 Suriyeli, tercihini güvenli liman olarak gördüğü Türkiye'den yana kullandı. Her şeyini geride bırakarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler; AFAD tarafından Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis, Mardin, Adana, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de kurulan 20 çadır ve konteyner kente yerleştirildi. İhtiyaçları karşılanan 210 bin 794 Suriyelinin ihtiyaçları kamu kuruluşları tarafından karşılanırken, kamp dışında kalan 3 milyon 336 bin 111 Suriyeliler ise büyükşehirler ile sınıra yakın kentlerde kendi imkanları ile yaşamlarını sürdürmeye başladı.

SIĞINMACILAR; TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 4.39'UNU OLUŞTURUYOR
Suriyeli sığınmacıların varlığı özellikle sınır kentlerinde iyice hissediliyor. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı ile sıkça ismi gündeme gelen 136 bin 319 nüfuslu Kilis'e 130 bin 841 Suriyeli yerleşti. Kilis'te neredeyse 2 kişiden bir Suriyeli; sınır kentlerinden Hatay nüfusunun 28, Şanlıurfa nüfusunun yüzde 23, Gaziantep nüfusunun yüzde 19, Mardin ve Mersin'in nüfusunun ise yüzde 11'ini sığınmacılar oluşturdu.
Sayı olarak en fazla Suriyelinin yaşadığı il 563 bin 716 ile İstanbul olurken, 29 sığınmacının bulunduğu Bayburt en az Suriyeli'ye ev sahipliği yapan kent oldu. Bayburt'un yanı sıra Artvin, Bartın, Gümüşhane, Iğdır ve Tunceli Suriyelilerin en az ilgi gösterdiği kentler oldu ve bu şehirlere yerleşen sığınmacıların sayısı 100'ün altında kaldı.

HAREKATLAR İLE UMUTLAR ARTTI
Yıllardır zorunlu olarak geldikleri Türkiye'de yeni yaşamlarına entegre olmaya çalışan Suriyeliler, ülkelerine geri dönecekleri günün hayalini kuruyor. Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak için düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı da sığınmacıların umutlarını daha da artırdı. TSK'nın düzenlediği harekatlar ile Cerablus ile Afrin arasındaki geniş bir bölgenin terör örgütlerinden temizlenerek özgürleştirilmesi ile binlerce Suriyeli yeniden evlerine döndü. Türkiye'de yaşamlarını sürdüren Suriyeliler; kendi topraklarının da bir an önce özgürleşerek geri dönecekleri günü heyecanla beklediklerini ifade etti.

SURİYELİLER, TÜRKİYE'YE MÜTEŞEKKİR
3,5 milyonu aşkın sayıları ile Türkiye nüfusunun yüzde 4.39'unu oluşturan Suriyeliler, ülkelerindeki iç savaşın başlamasının ardından açık kapı politikası ile kendilerini kabul eden Türk halkına müteşekkir. Suriyeliler, zorunlu göçlerinin ardından kendilerine kucak açan ve ekmeğini paylaşan Türk halkının tüm dünyaya insanlık dersi verdiğini savundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------------------------
- Süleyman Şah Konaklama Merkezi tabelası
- Kamptaki çocuklar
- Kamptaki çadırlar
- Kampın havadan görüntüleri
- Kamptaki berberde sıra bekleyenler
- Kampa gelen mülteciler
- Genel ve detay görüntüler
Haber: Hasan KIRMIZITAŞ - Kamera: Eyyüp BURUN- GAZİANTEP -DHA)

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

=====================

8 - Göçmen kaçakçılığına 2 tutuklama

ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde Suriyeli 149 kaçağı tekneyle yurt dışına kaçırmaya çalıştığı suçlamasıyla aranan H.K.(58) ve tekne kaptanı İ.E.(59) polisin operasyonuyla yakalandıktan sonra tutuklandı.

Koru Mahallesi Poyraz Limanı'nda önceki gün sabah saatlerinde hareketlilik olduğunu gören vatandaşlar durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, bölgede yaptığı arama sonucu koyda, muz bahçesinde ve sahilde aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı 149 Suriyeli kaçak göçmen yakaladı. Toplanarak otobüslerle spor salonuna getirilen Suriyeli kaçak göçmenlerin ifadelerinden yola çıkan polis, Suriyelileri Yunanistan'a kaçırmayı planlayan 2 şüphelinin peşine düştü.

Olay sırasında denize atlayıp kaçtıkları belirlenen H.K. ve tekne kaptanı İ.E.'nin izini süren polis, şüphelilerin Alanya'da olduğunu tespit etti. 2 şüpheli polisin operasyonuyla yakalandı. Polis merkezinde ifadeleri alınan şüpheliler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-------------
- Şüphelilerin adliyeye getirilişi

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

========================

9 - Garajda çıkan yangın, 2 katlı evi kül etti

DÖRTDİVAN(Bolu),(DHA)- BOLU'nun Dörtdivan ilçesinde garajda çıkan yangının sıçradığı 2 katlı ahşap ev ve ahır yanarak kullanılamaz hale geldi.

Yangın, saat 01.00 sıralarında ilçeye bağlı Cemaller köyünde meydana geldi. Muzaffer Aksu'ya ait depo olarak kullanılan garajda bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın kısa sürede garajın yan tarafında bulunan Muzaffer Aksu'nun amcasının oğlu Ali Aksu'ya(67) ait 2 katlı ahşap ev ve ahıra da sıçradı. Köylülerin ihbarı üzerine olay yerine gelen Yeniçağa ve Gerede Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti. Köylülerin de söndürme çalışmalarına yardım ettiği yangın, yaklaşık 2 saatlik çalışma sonucu söndürüldü. Can kaybının yaşanmadığı yangında garaj, ahır ve ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için soruşturma başlatıldı.

Yakın zamanda eşinin öldüğünü belirten Ali Aksu, yangın nedeniyle büyük üzüntü yaşadı. Ali Aksu, "Ben zaten uyuyordum. Misafir olarak gelen kızım yangını fark etti. Beni uyardı. "Baba yanıyoruz" dedi. Yangın, garajdan eve sıçradı. Oradan sıçradı yani yangın. Biz itfaiyeyi aradık. Yangın şu anda söndürüldü. Ama hasar var. Ev gitti yani. Benim ailem(eşim) öldü. Kızım yanımda duruyordu." dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Yangın söndürme çalışmaları
-Muzaffer Aksu ile röportaj
-Alevlerin amatör kamera görüntüsü
-Detaylar

Süre: 02.45-Boyut: 309 MB
Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/DÖRTDİVAN(Bolu),(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler