HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dışişleri'nden son dakika açıklama: NATO heyeti Konya'ya geliyor

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamasına göre Alman NATO heyeti 8 Eylül'de Konya'ya gelecek! Heyete üst düzey bir NATO yetkilisi de eşlik edecek. Ziyarette heyetin liderliğini NATO Genel sekreteri Rose Gottemoeller yapacak. Türkiye'nin İncirlik'teki üsse ziyaret izni vermemesiyle Almanya askerlerini Ürdün'deki NATO üssüne çekmişti.

Türkiye ve Almanya'yı karşı karşıya getiren Konya'daki askerlerin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesi, NATO aracılığıyla çözülmüş görünüyor.

Alman kamu televizyonu ARD, Ankara'nın NATO'nun daveti üzerine ziyaret izni verdiğini duyurdu. ARD'nin haberinde, vekillerin NATO organizasyonuyla Konya üssünü 8 Eylül'de ziyaret edeceği aktarıldı.

Ziyarette heyetin liderliğini NATO Genel sekreteri Rose Gottemoeller yapacak.

NATO daveti Pazartesi günü Berlin yönetimine ulaştı. Ziyarete katılacak milletvekilleri kısa sürede belirlenecek.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, milletvekillerinin Konya'daki askerleri ziyaret edebilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

NATO'nun parlamenterlerin seyahatini organize etmesini doğru bulduğunu belirten Leyen, "Alman milletvekillerinin ziyaretinin şimdi NATO çatısı altında yapılabilmesi iyi bir çözüm. Konya'dan yapılan uçuşlar NATO misyonudur. AWACS uçakları NATO'nun yeteneğidir" dedi.

Türkiye'nin İncirlik'teki üsse ziyaret izni vermemesiyle Almanya askerlerini Ürdün'deki NATO üssüne çekmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Alman parlamenterlerin Konya'daki NATO üssünde görevli Alman askerlerini NATO misyonu olarak ve bir NATO yetkilisi ile birlikte 8 Eylül'de ziyaret etmesinin planlandığını açıkladı.

Konuyla ilgili bir soruya yazılı bir açıklama ile yanıt veren Müftüoğlu, bu ziyaretin gerçekleşmesi için NATO Genel Sekreterinin her iki ülkenin dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmeler çerçevesinde kolaylaştırıcı katkı sağladığını belirtti.

Müftüoğlu, "Ziyaretin, bir NATO misyonu olarak, üst düzeyli bir NATO yetkilisinin de katılımıyla, 8 Eylül'de gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ziyaretin ayrıntılarına ve atılması gerekli müteakip adımlara ilişkin görüşmeler NATO'da devam etmektedir" dedi.

Türkiye'nin tüm NATO misyonlarının başarıyla icra edilmesine katkılarını sürdürdüğünü belirten Müftüoğlu, "Alman parlamenterlerin bir NATO heyeti içinde Konya'daki AWACS Misyonunda görevli Alman askerleri ziyareti konusundaki yaklaşımımız da bu geri planda belirlenmiştir" dedi.

Türkiye-Almanya ilişkilerinde 15 Temmuz darbe girişimine karıştığı iddia edilen ve Almanya'ya kaçtığı belirtilen kişilerin iade edilmemesi ile yükselen tansiyon, Alman vatandaşı olan gazeteci Deniz Yücel'in ardından Büyükada'da toplantı yapan insan hakları örgütleri temsilcileri arasında bir Alman vatandaşının da tutuklanmasıyla krize dönüşmüştü.

İki ülke arasındaki ilişkiler 16 Nisan halk oylaması öncesinde Türk bakanların Almanya'da toplantılar yapmasına izin verilmemesi nedeniyle de gerilmişti.

Bu süreçte Türkiye'nin İncirlik hava üssündeki Alman askerlerinin ziyaret edilmesi için Almanya'nın yaptığı taleplerin hepsini reddetmesi üzerine Almanya buradaki birliklerini Ürdün'e taşımıştı.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler